Futbol İçin Ayak Yeter mi? (1)

0
55

Değerli Okurlarım, attığım başlık biraz “iddialı” oldu biliyorum. Başka türlü düşünmem de mümkün değil. Makalelerime başlamadan önce mutlaka başlığı belirlerim ve rahmetli hocamın da ruhunu şad etmiş olurum. Hocam derdi ki; “Bilerek ve isteyerek attığın başlık, makaleni bitirinceye kadar, en önemli dokümanındır…” Bu önemli uyarı ve tavsiyeyi hep hatırladım, ihmal ettiğimi, görmezden geldiğimi hatırlamıyorum. Bu harika öneriyi elim kalem tuttuğu sürece de ak­lımdan anırmayacağımı belirtmek isterim.

Sizlere sunduğum binlerce makalemin çoğunda ve de yeri geldiğinde, futbo­lun sadece bir “Ayak oyunu” ya da, o yuvarlak cismi tekmelemek olmadığını, çok şeyler içerdiğini anlatmaya çalıştım. Tiyatrolar, sinemalar ya da sirkler, eğlence yerleri… Bu tür sosyal mekânlarda program bittiğinde veya orayı tertemiz ge­rektiğinde, fazlaca telaşınız, heyecanınız olmadığı gibi, özellikle gördükle­rinizi birilerine anlatma gereği de duymayabilirsiniz.

Futbol öyle mi? Bir final müsabakası düşünün ya da kazananın kupayı kazanacağı bir maç… Hakem son düdüğü çaldığında, bakın futbolun içinden neler çıkıyor! Sloganlar, havai fişekler, kırmızı dumanlar, maytaplar, konvoy halinde seyreden araba kornaları, insanların çıldırdığı sevinç naraları, şampiyon olmanın gururu, o aşamada futbolun görünen hoş yüzü, statta yenilen takımın taraftarı da var, onlar ne hissediyor, boş göz­lerle yeşil zemine bakan o insanlar neler hissediyorlar dersiniz?

Kupayı kaldıramama üzüntüsü, bir suçlu bulma düşüncesi, bazıları yeni sezonun başarılı geçeceğini düşleme basireti… Dikkat ederseniz, kazanan da, kaybeden de, yeşil zemin üzerindeler ama ayrı-ayrı konumdalar. Kazanan taraf iyice mest, boşalıyor. Kaybeden mahzun, sitemkâr ve yarınlara odaklı…

Diyelim ki, iki futbol takımı da sahaya çıkarken puanları eşitti ve maç 1-0 bitiyor. Koca sezonda verilen emekler, dökülen terler, primler, harcamalar, temenniler dilekler o 1-0’ın altında ezilmiyor mu? Herkes için şunlar önemli olmalıdır… Yenilgiyi de kabullenmeyi bilmek, galip tarafı alkışlamak, o mekanı olaysız terk etmek! Her şeye rağmen futbol içindeki hinlik kamuoyuna doğru dürüst anlatılmaz. Anlatıldığın­da herkesin foyası meydana çıkıyor, saklanacak yer arıyorlar…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here