Futbol ve Ekonomi (2)

0
54

Değerli okurlarım, sizlere “futbol ve ekonomiyi” sunarken, çok güncel hadise olan ve spor kamuoyunu derinden rahatsız eden şike ve teşvik primi çirkinlikleri son anda aklıma geldi ve yazma gereği duydum. Bu makalemi okuduğunuzda, muhtemelen hakça kararlar verilecektir, bundan kuşkum yoktur.

Futbol, çirkinlikleriyle de güzeldir diyeceğiz ama kazın ayağı öyle değil. Bu çirkinliklere göz yumanlar, şu takımı bu takımı şampiyon yapmak ya da avantaj sağlamak için o göreve gelmedikleri de bilinmelidir. Bakacağız, Türkiye Futbol Federasyonu (yeni yönetimden söz ediyorum) rüştünü ispat edecek mi edemeyecek mi? Bekleyeceğiz ve de göreceğiz.

Evet, biz diyoruz ki, (defalarca söylemiştim). Futbol bir romandır, Futbol bir sanattır, Futbol, yıldız bir meslektir. Futbol, para, şan, şöhretle iç içedir, Futbol, ücretsiz ama çok etkili bir spordur, Futbol bir estetik ve de bir şiirdir ve futbol fizik kullarını alt üst eden müthiş hadisedir.

Unutmadan söylemek istiyorum. Yarınki sayımızda sizlere bir futbolcudan söz edeceğim. Bu futbolcunun futbol yaşamı, bizim kuşağın delikanlılık dönemlerine rastlıyor ama bugün için sürpriz olarak kalsın.

Efendim, futbol bir sektör konumundadır bildiğiniz gibi. Diğer spor dalarlıya mukayese etmeniz söz konusu olamaz. Hep ağırlıklıdır ve de hep öndedir. Bir defasında söylemiştim ya, onda galiba “Şeytan Tüyü Var!” Düşünebiliyor musunuz? Milyonlarca dolar kapitaliyle, muhteşem tesisleriyle (binlerce diyebiliriz) ve taraftarıyla…

Taraftarları için rakam vermeyeceğim. Yobazlar hariç, dünyada (yeni doğanları şimdilik saymayabiliriz) yaşayan tüm insanlar!

Futbol, yani ayak oyunu, her ortamda oynanabilir, yeter ki bir alan bulunsun. Engebesi, taşı ve toprağı söz konusu değil. O kadar ekonomiktir ki, kale yerine ikişer taş konuyor, top olmasa bile, iki gazete kâğıdını sıkıştırıp iple bağlıyorsun, o yuvarlak gibi cismin peşine koş Allah koş. Bizim çocukluğumuz böyle geçti ama bazı belgesellerde Afrikalı çocuklar hala öyle oynuyorlar. Kumların sıcaklığına, elverişsiz hava koşullarına rağmen siyah kıtada futbolun var olduğunu gösterip kendilerini ispatlıyorlar.

İşte futbol böyle… En ekonomik bir spordur. İsteyen herkes, isteyen her ortamda, kağıttan yapılmış o yamuk cismin peşinde koşar, kan ter içinde kalır, her tarafı yara bere içinde kalır ama kimseye dert yanmaz. Bu sporu yaratanlar, nereden akıl etmişler, hangi olaylardan esinlenmişler, en geçerli akçe olacağını nereden bilmişler hayret doğrusu. Futbolun atalarını rahmetle anıyorum. İyi ki bu ayak oyununu bizlere miras bırakmışlar.

Sürpriz olarak yarına sakladığım o futbolcu da, böylesine çok olumsuz bir ortamda yetişmiş ve spor âlemine parmak ısırtmıştır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here