Futbol Daima Yükselir (1)

0
13

Değerli okurlarım, hep futboldan söz ediyorum, bu önemli sporla ilgili anılarımı sizlere sunuyorum. Şu ana kadar şikâyetçi olmadım ama bir ara kendime serzenişte bulundum, ‘Neden Hep Futbol?’ diye! Yarışmaların, şampiyonaların yapıldığı bir sezonda diğer spor dallarına da bir süre yer vermedim. Kendime göre iyi iş yaptığımı düşünüyordum. Öyle değilmiş.

Hiç de iyi bir işi yapmamışım. Şehrimizde, nerede bir dostumla karşılaşsam, selam sabahtan sonra, aynı sözlere ve de sitemlere hedef oluyordum… “Öcal Hocam, futbolda misyonunuz tükendi mi?” Bu sitemkâr ifadeler, yazılarımızın okunduğunu gösteriyor, yani teyit ediyordu. Tabi ki benim için sevindirici…

Misyonumun bittiği şakasına gelince; yarım asrı mütecaviz bir zamandır futbolun içindeyim. Futbolculuk, hocalık, yöneticilik, hepsini yaptım. Bu koşullarda misyon tükenmesini bırakın, düşündüğüm her an aklıma ilginç konular geliyor.

Birçok okurum ve yerel futbol takımlarımızdan bazı hocalar, özellikle futbolun kurallarından söz etmemi istiyorlar. Şu ana kadar defalarca yazmış olmama rağmen, ölü sezonda ya da müsait bir dönemde tekrar gündeme getirebilirim.

Bugünkü konumuzda ise zaman-zaman yaşanan olumsuz koşullara rağmen, futbol dediğimiz bu ayak oyununun engellenemeyen yükselişinden söz edeceğim. Çocukluk yıllarımda, haftada sadece tek maç nakli oluyordu. O nedenle da, hafta sonunu iple çekiyorduk. Bunun tek nedeni vardı! Futbolu sevmeden ve de bu sporu izlemeden yaşamın tadı tuzu olmuyor!

Geride bıraktığımız 50-60 yıl içinde, hem dünya futbolu hem de sahalarımızda izlediğimiz futbolumuzda da gözle gözükür bir ilerleme, bir değişme oldu. Bunu hepimiz biliyoruz. Dünya ülkelerinin bazılarında futbol büyük ölçüde aşama yaptı. Bu gelişmeye, ilerlemeye ayak uydurabilmek için de, futbolumuz için yabancı futbolcu transferi şart oldu.

Biz bunu da istismar ettik. Laf olsun diye ya da kasetlerde izlediğimiz oyunculara bavul dolusu paralar vererek transferleri gerçekleştirdik. Bu yanlıştan bir türlü dönemedik. Futbol çok yönlü bir spordur, ülkemizde kazanılan başarılarla “Futbolda İlerledik” diyemeyiz. Beynelmilel kupalarda biraz tebessüm edebilmeliyiz!

Uzun yıllar önceki futbolumuzdan ve futbolcularımızdan, yeri geldiğinde mutlaka söz ederim. O günlerin futbolunu görenler ve o yılları yaşayanlar giderek azalıyor ama hamdolsun bizim kuşak dipdiri! Hayatta kaldığım sürece sporseverlerin karakterini, değişen futbolumuzu, bunlarla ilgili anılarımızı da sunmaya devam edeceğim.

Anlatmaya çalıştığım yıllarda, gerek futbolcular, gerekse sporseverler, birbirlerine karşı oldukça saygılıydılar. Spor ahlakı ile ilgili makalelerimde bir nebze olsun konulara değinmiştim, tekrarlamaya gerek duymuyorum.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here