Futbol Büyürken Kirleniyor (4)

0
52

Değerli okurlarım, yıllarca önce, (35-40 yıl kadar) futbola ‘sermaye akışı’ hızlanmıştı. Bununla beraber medya sektörü futbolun reytinginden daha fazla yararlanmaya başladı. Reytingi yüksek takımlar bu işin kaymağını sonuna kadar yedi. Milyonlarca doların döndüğü bir piyasada, kara para aklamanın da devreye girmeyeceğini düşünmek fazla iyimserlik, çok fazla saflık olur kanaatindeyim.

Futbola sermaye akışının hızlanmasından önce, yani kapitalizmin öncesinde, çevre kirliliği diye bir şey yoktu. Endüstrileşme süreci hızlandıkça çevre kirliliği de gözle görülür bir olgu haline geldi. Futbol için de böyle düşünebiliriz. Bunun başka bir izahı, başka bir anlatımı olamaz. Çünkü futbol endüstrileştikçe kirleneceği açık… Hani diyorlardı ya; “Hocam İDÇspor neden sahasında kazanamıyor?..” falan!

Kirlenmeye bir örnek vereyim. Şu iddia olayında, dünya bazında büyük paralar kazanılıyor. Kulüpler %8 oranında bir kazanç elde ediyorlar. Bu yüzde kesinlikle küçümsenemez. Ülkemizde futbolun hacmi giderek yükselmektedir. Ortalama bir rakam verecek olursak, 700-800 milyon civarındadır. Bu pastanın yaklaşık %69’nı üç büyük kulübüz alıyor. Böyle ortamlarda gerginlik, şiddet ve de olaylar da olacaktır. Bu hadislere kaçınılmaz diyebiliriz.

Ayrıca, daha önceleri sadece futbol pazarlanırdı. Sporseverler izlediği futbolla vaziyeti idare ederdi ve de mutluydu da! Ve şimdi neler pazarlanmıyor ki? Saat başı bir forma çıkıyor piyasaya. Krampon, tişört, kaşkol, eldiven, eşofman say sayabildiğin kadar. İşte bunlar da pazarlanır oldu. Böyle olunca da, futbolun karakterinin değişeceği, endüstriyle beraber kirleneceği kaçınılmaz bir hadise olacaktı ve de öyle oluyor.

Efendim, her sektörde olduğu gibi futbolda da bazı hastalıklar bulunmaktadır. Önce bunlar belirlenip kesinlik kazanmalı, semptomları gündeme gelmeli. Dünyadaki futbol pastasından daha fazla ve kalıcı olarak yararlanabilmemiz için, bu hastalıkları belirlememiz kaçınılmaz.

Bununla beraber, futbolumuzu rekabet edebilir seviyeye getirmemiz gerekir. Lig tarihimizde 5 takım şampiyon olmuş. Şu aşamada, yani yeni sezonda örneğin Konyaspor şampiyon olsa kaç dekoder satılır? Yarın yine futbolumuzdaki bazı gerçeklerden söz edeceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here