Futbol Bir İbadettir (4)

0
59

Değerli okurlarım, Dünya’da en az futbol kadar popüler olduğu kabul edilen bir spor dalı var ve adı BASKETBOL. Bu spor dalının futbolla örtüşen hiçbir yanı yok. Sadece, Teçhizat ve Taraftarlar. Üstelik bu spor elle oynanıyor, müsabaka esnasında oyuncuların bir birlerine temasları bile faul. Beşer kişilik takımlar, küçücük bir alan ve belli sayıda taraftar kitlesi…

Final bile oynansa, futbol maçı dururken, basketbol müsabakasına ilgililerin dışında sporseverlerin gideceğini hiç sanmıyorum. Bir makalemde, futbol için, onun yüzünde “Şeytan Tüyü” var demiştim. Okurlarım arasında bu ifade öyle beğenilmiş ki, “Hocam iyi bir ifade kullanmışsınız” diyerek birazcıkta iltifatta bulundular.

Bunları yazıyorum diye, futbolun reklâmını yaptığım sanılmasın. Doğa yaşamını insansız da sürdürebilirse, futbolda reklâma ihtiyaç duymadan da yükselebilir ve değer kazanır. Aynı zamanda, ülkemiz futboluna omuz vermiş üç büyükler namıyla maruf takımlarımız var. Bunların taraftarlarını satın almak, vazgeçirmek mümkün mü? Üç büyük kulübümüzün taraftarı olmak, bir siyasi partinin taraftarı olmak arasında çok büyük fark vardır.

Basketbol için ilgi duyacağınız bir paragraf düşmek istiyorum… Basketbol sporu ülkemizde uzun yıllardan beri var ve oynanıyor da, Ne Zaman Sevildiğini Anlatmak İstiyorum. Uzun yıllar önce TV’lerde “Beyaz Gölge” diye bir dizi izledik. Konusu basketbol idi. Bir kolej takımı vs. O diziden sonra, her köşe başına bir basketbol potası monte edildi. Basketbol halk tarafından bu şekilde sevilir hale geldi.

Her şeye rağmen, futbol her dönemde, basketbolu ezmeye devam etmiş ve bunda da hep başarılı olmuştur. Bir ara basketbol, boy uzatan bir spor dalı olarak temayüz etmişti ama yine fazla itibar görmedi.

Futbola tekrar dönüyoruz. Kesinlikle bir halk oyunudur. Diğer sporlar gibi, malzeme ve para pul gerektirmez. Gerçekten futbolu oynardık. Bundan da büyük mutluluk duyardık. Çocukluğumdan çok iyi hatırlıyorum. Gazete kâğıtlarını tomar yapıp iple bağlayarak, çıplak ayakla futbol oynardık. Bundan da büyük mutluluk duyardık.

Örneğin, basketbol için öncelikle bir pota lazım. Her topla da oynanmaz, potaya ulaştırmak şart. Kayak, atıcılık, tenis sporları, resmen zengin çocuklarının eğlence alanları ama futbol tipik bir halk sporu… İstenilen yerde, çıplak ayakla, kâğıttan yapılan sözde toplarla oynanır ve hatta maçlar bile yapılır, sonunda bu sporu yapanlar sonuna kadar mutlu olur. Zaten aranan mutluluk değil mi?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here