Futbol Bir İbadettir (3)

0
66

Değerli okurlarım, dünkü sayımızı okuduğunuzdan eminim. Bir paragrafçık konu dışına taştım. Beni anlamanız ümidiyle, hepinizden özür dilerim. Efendim, futbola halk arasında “AYAK TOPU” veya “AYAK OYUNU” da denilmektedir. Bunu hep duyuyoruz ve bu tamamen doğrudur. Eski Türklerin ifadeleri de çok ilginç, futbolu“TEPÜKLEME” olarak değerlendirmişler. Yanlış değil, o da doğru.

Futbola, futbol denilmeden önce, öylense üzüntü verici, müessif olaylar yaşanmış ki, şimdi bizleri rahatsız eden şiddet ve tribün terörü solda sıfır kalır. Düşünün ki, futbol yüzünden iki kasaba halkı, çoluk çocuk, büyük küçük birbirlerini yok etmeye çalışıyorlar. O dönemlerde döner bıçağı olmadığından, delici aletlerle öldürme işini kusursuz icra ediyorlar. Bu iki kasaba halkının ölümüne savaşında, kazanan taraf cennete girmeyecek, her hangi bir dünyalık da kazanamayacak.

Futbol Tutkusu,  Futbola Olan Aşırı Sevgi, Futbolda Kazanmanın Önemi… Aslına bakarsanız, kazanmak her konuda, geçerlidir ve de güzeldir. Kazanmak birilerini geride bırakmak demektir. En önde gitmek demektir. Temayüz etmek anlamındadır. Prestij kazanmaktır vesaire. Ancak, futbolda kazanmak her şeyin üstünde, tüm güzellikleri içeren bir başarı olarak kabul edilmektedir. Onun karizması karşısında kabul etmemek, onun özünü tattıktan sonra saygı duymamak mümkün değil.

Anlatmaya çalıştığım o dönemlerde; Futbol sanat değildi. Futbol bir meslek dalı da değildi. Karizmasının olup olmadığı da şüpheliydi. Futbol, yine futboldu ama bir amatördü. Futbola gerçek şeklini vermeye çalışan, olumsuz yönlerini törpüleyen, futbolun kurallarını koyan, futbolun modern statlarda oynanmasını sağlayan, teçhizatlarla beraber, forma kuralını getiren, ilk oynanan ülke orası olmamakla beraber, onu güzelleştiren, bana göre en güzel futbolu da oynayan İngilizlere teşekkür etmek de hepimizin görevi olmalı diye düşünüyorum.

Futbol en saygın bir spordur ve de bir sektör konumundadır. Onun kadar taraftarı olan ve onun kadar büyük kapitale, alt yapıya sahip olan bir kuruluş düşünemiyorum. Futbolu sevenlerin sayısı milyarlarla değerlendirilirde, sevmeyenler kaç yüz kişidir ya da kaç kişidir gerçekten merak ediyorum. Futbolsuz aylarda (ölü sezonda) sporseverlerin neler çektiğini yakından bilenlerdenim. Temaşa zevki limitte seyreden bir spordur.

Bir sanattır, bir meslektir, insanların kafa yapıları ne olursa olsun, kısa sürede“dost yapan” önemli bir sektördür. Gelin de futbolu sevmeyin! Olacak şey mi?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here