EXPO’21 Hatay İlimizin Yüz Akı Olacak!

0
88

EXPO’21 Hatay, uluslararası platformda ‘Nisan 1’ şakası gibi olmayacak. 1 Nisan tarihi, ilimizin sesinin gür şekilde gerçekleşeceği bir gündür. Şimdi yiğidi öldürelim ama hakkını da verelim. Hatay ili genelde İskenderun ve Antakya ile sesini uzak mecralara duyuran olarak bilinir. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, göreve başlar başlamaz Hatay kültürünü hep öne sürdü. Hatay’ın mutfak kültürünü hep savundu. Bu konuda derin araştırmalar içerisinde bulundu. Kendisini her yönüyle takip eden biri olarak, yapmış olduğu etkinliğe bir isimle başladı.

Dünya mutfağının izlerini araştırdı ve Hatay mutfağının tüm mutfaklardan üstünlüğünü kanıtlarcasına ‘EXPO’21’in yüzlerce ülke arasından, Hatay ilinde yapılması onaylandı. Bu konuda ilimiz ilçelerinden Arsuz ve Defne için yapılandırmalara girişti. Yüzlerce dönüm arazi kamulaştırılarak, Expo’21 yerinin hazır hale gelmesi için yoğun mücadelelerde bulundu.

Hatta bu konuda, Türkiye ve Dünya ülkeleriyle yakın ilişkilerde bulunarak Expo’21 için tüm medyayı ayağa kaldırdı ve halende bu mücadelesi yoğun şekilde sürmekte. Açılışa sayılı günlerin kaldığı şu günlerde, biz Hatay olarak ona nasıl bir şekilde destek olabiliriz düşüncesinde olmalıyız.

Lütfü Savaş’ın bu anlamlı çabalarını gönülden görmek, ilimiz adına turizm, tarih, sanayi ve tarımda varlığımızın dünya platformlarında görmek demektir. Daha derin anlaşılmak istenirse, bu bir Olimpiyat ve merkezi ise Hatay ilimizdir. Hatay ilimizin katılımcı ülkelerle arasında oluşan dostluk ve kardeşliğin ilelebet devam edeceği anlamındadır.

EXPO için anlaşılmayan öğeler ile öne çıkarak muhalefet yapmak, çok sancılı kıskançlıktır. Hatay ile bir olan insanlar, Expo ile çok değişik kültürlere sahip ülke insanlarının yaşam çizelgelerini bu fuarda yakinen görecekler. Kopmayan dostluklarla ülkeler arası yakınlaşmanın temelini kültürde teknoloji alanlarında olduğu gibi çok çeşitli dallarda görecek ve yaşayacağız.

Hatay ilimizin bu etkinliği, ülkemiz genelinde varlığımızın öne çıkmasında basamak teşkil edecektir. Yaşarken görmek denen şeyin farkındalığında olacağız. Bugün bu konuları Hatay ilimizin hiçbir konularda yalnız bırakılmaması için yazıyorum. İlimize her konuda hizmet edenleri görüyor ve onlarla birlikte yaşıyorum. Arzum tüm eli kalem tutanların Expo için bir şeyler yazmaları.

Nisan 1’den sonra, bir şeyler yazmışlar benim için ve bölgem için bir anlamı yok!.? Önemli olan bir avuç mücadele edenlere karınca kararınca katkılarda bulunabilmek! Bazen her şeyi siyasete yormak ve ‘BU BENDEN DEĞİL BOŞ VER’ demek ile yapılanlara uzak kalmak, ilimizde mücadele edenlerin şevkini kırmaktan öteye gitmez.

Expo nasıl olsa yapılacak ve bitecek Ama saygın bir gidişatın eserleri Hatay ilimizde hep baki kalacak. İskenderun’da yapılması planlanan ‘HADO’ için karşı çıkanlar, şimdi önlerine bakıp da ‘ben ne yaptım, gözümü oydum, İskenderun’a yazık ettim!’ diye kendi kendilerini sorgulama gücünde mi??!! Kim ne derse desin ‘HADO’ Arsuz Madenli’ye yapıldı. Yarın oradan Akdeniz’e komşu olan ülkelere ticari veya turizm seferleri başladığında o kıpkırmızı olan suratlarınızı görmek isterdim.

Artık hiç geri dönüş yok. Atı alan Üsküdar’ı geçti. Geçmişler ola. Expo için de yalan yanlış söylemlerle kendince gündem yaratanlara da şunu demek istiyorum. İskenderun için sahipsiz demeye hakkınız ve hukukunuz yok. İskenderun vatandaşları HADO için destek verdi ama siyasiler hepten karşı çıktı. Hepsine benim tarafımdan koskoca bir bravo.

Doç. Dr. Lütfü Savaş sen iyi niyetinle olmazı başardın. Seni canı gönülden tebrik ediyorum. Yarın açılışta bulunan insanların çoğu başlarını öne eğecek ve bu olağanüstü EXPO başarın karşısında iki büklüm olacaklar.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş’ın, EXPO açılışı için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı açılışa davet ettiğini yazılı basından öğrendim. O gün sıkıntılı toplantıları olmadığı zaman gelmesini bölgem adına çok isterim. Şimdiden EXPO için başta Doç. Dr. Lütfü Savaş nezdinde tüm emeği geçenleri canı gönülden tebrik ediyorum.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here