Ertem ve Topal’dan, Denktaş İçin Anma Mesajı!

0
99

rauf denktaş1Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Merhum Rauf Denktaş, ölüm yıldönümünde mesajlarla anıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekilleri Dr. Birol Ertem ile Serkan Topal, 13 Ocak 2012 yılında hayata gözlerini yuman deneyimli siyasetçi Rauf Denktaş’ı ölümünün 5 yılında yayınladıkları mesajla andılar.

Rauf Denktaş’ı ‘Büyük Devlet Adamı’ olarak nitelendiren CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem; “Hayatını Kıbrıs Türk Halkı’nın Bağımsızlığına adamış, Büyük Devlet Adamı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı aramızdan ayrılışının 5’inci yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ise; “Rauf Denktaş’ı ve davasını unutmadık. Vefatının yıldönümünde Aslan Yürekli ‘Toros’u’ saygıyla anıyoruz” diyerek Denktaş’ı unutmadıklarının mesajını verdi.

Denktaş’ın Siyasi Geçmişi…

Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi’nde başkanlığa seçilen Denktaş, 1955 yılında terörist bir hüviyete bürünen Enosisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön verdi. 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1 Ağustos 1958 tarihinde Türk Mukavemet Teşkilatı’nı (TMT) kurdu. 1963 olaylarından sonra temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Temaslarını tamamlayarak bir sandalla Kıbrıs’a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı.

1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 18 Şubat 1973 tarihinde Fazıl Küçük görevinden ayrılması üzerine Kıbrıs Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçildi. Bu görevinden 28 Şubat 1973 tarihinde istifa etti ve aynı gün Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı seçildi. Kıbrıs Harekâtı’nın ardından 13 Şubat 1975 tarihinde Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüttü ve anayasa uyarınca 1976 yılında yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı oldu.

15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanından sonra tekrar cumhurbaşkanlığına seçildi. 22 Nisan 1990 tarihinde yapılan erken seçimde ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 1995’teki seçimlerde de cumhurbaşkanı seçildi. 2000 yılındaki seçimden galip olarak çıktı.  17 Nisan 2005 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmadı ve 24 Nisan 2005 tarihinde görevi yeni seçilen cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a devretti. (Haber: Meral SADREDDİN)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here