Er; “Yaşamımızın Sonbaharında Onurumuzla Yaşamak İstiyoruz”

0
92

TÜED ve İSÇEİD Yöneticileri Bir Araya Geldi

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği İskenderun Şubesi ile İsdemir İşçi Emeklileri Derneği yöneticileri, emeklilere yapılması planlanan zamla ilgili fikir alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldiler.

TÜED İskenderun şubesinde bir araya gelen iki dernek yöneticileri, emekli maaşlarına yapılması planlanan yüzde onluk zammın yetersiz olduğunu kaydettiler.

Buluşmada, TÜED İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde ve İSÇEİD Başkanı Nurullah Er tarafından ortak hazırlanan açıklamayı İSÇEİD Başkanı Er okudu.

Açıklamada emeklilerin sorunlarını aktaran Nurullah Er; “Bölgemizde yaşayan sosyal gruplar içinde en fazla sayıya çalışanlar ve emekliler sahiptir. Bunların arasında yoğunluk bakımından İsdemir çalışanları ve emeklileri ilk sırada yer alır. Bugün bizler burada İşçi Emeklileri Derneği ve İsdemir Çalışanlar ve Emekliler Derneği’nin yöneticileri olarak bölgemizde yaşayan tüm emeklilerin sorunlarını, basınımızın ve siz değerli emekli kardeşlerimizin huzurunda dile getirmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bizler yaşlandığımız için emekli olmadık. Çalışmalarımızın sonunda elde ettiğimiz emeklilik hakkımızı, huzur, mutluluk ve refah içinde geçirmek için emekli olduk. Ne var ki emeklilikte karşılaştığımız ekonomik, sosyal, psikolojik sorunlar yılların ağır çalışma koşullarına bedel oldu. Baş edemediğimiz, çare bulamadığımız, altından kalkamadığımız sorunlar karşısında bir günde yaşlandık. Paranın her şey olduğu, tüm insani değerlerin yok edildiği, vicdanların sustuğu bir ortamda almış olduğumuz emekli maaşı ile ne kadar huzurlu, mutlu oluruz, kendimizi güvende hissederiz?” şeklinde konuştu.

İntibak yasasından da söz eden Er; “Bildiğiniz gibi 2000 yılından sonra 5310 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu ve Genel Sağlık Sigortası yasasında yapılan değişiklikler, torba tasarıları ile meclisten geçirilen yasalarla emeklilerin elde ettiği tüm kazanımlar neredeyse yok edildi. Emeklilik yaşı yükseltildi, emekli maaşı hesaplamasında katsayı oranı düşürülerek milli gelirden %35, büyümeden hiç pay verilmez oldu. Sosyal sigortaların emekliye verdiği faizsiz konut kredisi kaldırıldı, yabancı yatırımcıdan vergi alınmazken işyeri açan emekliden vergi alınır oldu.

Hastanelerde poliklinik muayenesinde ve ilaçlarda katkı payı alınır oldu. Allandıra pullandıra bizlere sundukları özel hastaneler 5 yıldızlı otellere döndü. 2000 yılına kadar emekli olana uygulanan intibak, 2000’den sonra emekli olanlara uygulanmaz oldu. Saymakla bitmeyecek, sızlanmak ile gitmeyecek, ağlamakla dinmeyecek kadar gözyaşları vardır emeklinin…” diye konuştu.

Emekliye yapılacak zamların iktidarın iki dudağı arasında olduğunu ifade eden Er, emekliler olara tek istediklerinin onurlarıyla yaşamak olduğunu vurgulayarak; “Birkaç ay sonra yerel seçimler var. Seçim yaklaştığında siyasetçilerin aklına düşen belki de ilk biz oluruz. Çünkü ülkede emekliler istese bir partiyi tek başına iktidara getirecek oy potansiyeline sahiptir. Ne var ki bu zamana kadar siyasi partiler sürekli emeklilerin duygularını sömürerek, bölüp parçalayarak, küçük çıkarlar sunarak oylarını almışlardır. Hiçbir siyasetçi emekli kardeşimizin kapısını elinde gıda poşeti, kömür torbası ile çalmasın. Hiçbir emekli arkadaşımız da buna tenezzül etmesin. Biz emekliler olarak sadaka istemiyoruz. Yıllardır döktüğümüz alın teri karşılığında elde ettiğimiz kazancımızın helalinden yedik, şimdi de yaşamımızın sonbaharında onurumuzla yaşamak istiyoruz. Biz emekliler olarak aslında çok şey istemiyoruz. İnsanca yaşamak için bir maaş, sosyal olarak desteklenmek, sağlık olarak korunmak, psikolojik olarak onurlandırılmak istiyoruz” dedi.

Son yaşanan ekonomik krizin ilk önce emeklilerin kapısını çaldığını, yapılan zamlarla, oluşan enflasyonla, dalgalanan kur artışları ile maaşlarının eriyip bittiğini kaydeden Er; “Sayın cumhurbaşkanımıza yüzde 26 zam yapılırken ekonomik çıkmaz içinde olan biz emeklilere verilmesi düşünülen yüzde onluk zamlar bizi tatmin etmez. Hiçbir emekli de buna rıza göstermez. Bugün bin liranın altında maaş alan, açlık sınırının altında yaşayan emekli kardeşlerimiz vardır. Ortak kaderde birleşen, aynı bulvarda yürüyen emeklilerin bugün bölünüp parçalanarak, ayrı ayrı yaşam öyküsü içine itilmesine, belli bir yaştan sonra toplumdan dışlanmasına, köşeye çekilip yalnız kalmasına biz Emekliler Derneği olarak gönlümüz razı değildir.

Biz emekli dernekleri olarak emekli kardeşlerimizin yanındayız, yeter ki birlik ve bütünlük içinde bizlere inansınlar, bizlere güvenip destek olsunlar” şeklinde sözlerini tamamladı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here