Engelliler ve Sağlığın Rengi (5)

0
83

Değerli okurlarım, dünkü sayımızda “Batı’dan bize musallat olan futbol, ülkemizde iç savaşa bir gerekçe, bir bahane gibi” demiştim. Aslında hiç de öyle değil. Hani istibdat döneminde, bizim gençlerimiz yüz metre uzaktan yabancıların maçlarını izlerlerdi ya. Bu birikim yaptı. Muhtemelen şimdi de deşarj oluyorlar. Bunun başka türlü bir izahı olmaz da, olamaz da…

Bunun tek çözümü var! İlköğretimden itibaren insanlığın yetiştirilmesi gerekiyor. Öncelikle, ivedilikle taraftarlık ile ilgili eğitim verilmesi şart! Çünkü bir insan 50-55 yaşına geldiği zaman belki hoplayıp zıplayıp takla atamaz ama centilmen bir taraftar ruhuyla bir futbol müsabakasını izlemeyi öğrenmiş olur. Bu da az bir şey değil. Bulunduğumuz nokta bizlere şunu gösteriyor: Türkiye’de seyirci şuursuz!

Neden mi? Anons ediliyor: “Muhterem seyirciler, küfür etmeyin. Ederseniz kulübünüze para cezası geliyor!” Saha kapatması cabası! Futbol federasyonu başkanının nasıl bir insan olduğunu biliyorsunuz! Bu uyarılara rağmen, sözde kulübünü seven o taraftarlar, tamamen aksini yapıyorlar. Olmaz öyle şey. O maçın hâsılatları o küfre gidiyor. Bu şuursuzluk değil midir?

Efendim, sağlığını koruyan, sağlıklı insan başarılıdır. Başarının da rengi beyazdır. Beyaza her zaman sahip olunamaz. Çünkü beyaz, saftır durudur, arıdır, halistir, temizdir, yalındır, katıksızdır, berraktır, dinginliktir, aydınlıktır. Başka renkler hep birbirinin karışımından oluşur ama beyaz sadece kendisidir. Beyaz tektir, tekindir, muadili yoktur. Nedense aynı hızla kirlenen bütün renkler içinde beyaz birincidir.

Bildiğimiz tüm renkler kirlenebilir ama beyazın kirlenme lüksü yoktur. Zira beyaz, aynı zamanda masumiyeti temsil eder. En ufak bir kir ve leke onun masumiyetini yok eder, gri tonlamalardan biri haline getirir. Muhtemelen grinin en açık tonu olur, ama bir kere kirlenmiştir beyaz, beyazlığını yitirmiştir ve diğer renklerin arasına karışmıştır.

Sağlığın beyaz olmasının yanı sıra bazı konulara da dikkat etmesi gerektiğini söylemeliyim. Bedeninizi canlandırmak, yorgunluğunuzu atmak için dost bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Sağlıklı bir beslenme programı, spor ter atma ve ılık sıcak karışımı bir duş, cildinizi olağanüstü canlandırır. Ve keselenmek! Bu keselenme işi kendi başınıza olmaz. Hamama gideceksiniz ve tellak ya da natır sizi keseleyecek. Üstünüzden çıkan kirleri göreceksiniz. Öyle bir rahatlarsınız ki, size tarif edemem. Erkekler için özel bir öneri! Hamama gidip keselendiniz mi? Bir duble rakıyı ihmal etmeyin. Bira içip de ahlaksız mı olacaksınız?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here