Emek Partisi İmza Kampanyası Başlattı: ‘Asgari Ücret En Az 2000 TL Olmalıdır’

0
129

Emek Partisi İskenderun İlçe Örgütü, geçtiğimiz hafta sonu, eski bitpazarı önünde ‘Asgari Ücret 2000 TL Olsun’ imza kampanyası başlattı. İmza masası açan ve vatandaşlara kampanyalarının gerekçelerini anlatan bir broşür dağıtan parti üyeleri, insanca yaşam için asgari ücretin arttırılması talebinde bulundular.

2018 yılında geçerli olacak asgari ücret zammı için komisyon çalışmalarının başladığını hatırlatan Emek Partisi İskenderun İlçe Örgütü üyeleri, dağıttıkları broşürde şu açıklamalarda bulundular;

“İnsanca yaşayacak bir asgari ücret istiyoruz. 2018 yılında geçerli olacak asgari ücret zammı için komisyon çalışmaları başladı. Mevcut asgari ücret 1404 TL iken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ‘işçiler fedakârlık yapmalıdır’ diyerek hükümetin tutumunu ortaya koydu. Devletin resmi kurumu olan TÜİK dört kişilik ailenin açlık sınırını 1.544 TL yoksulluk sınırını 5.030 TL olarak belirledi. Bakan milyonlarca işçinin açlık sınırının altında yaşadığını bilmiyormuş gibi işçiden fedakârlık istiyor.

Yüzde 11’lik Büyümeden İşçilere de Pay Verilsin!

Ne zaman işçiler, ürettiklerinden pay istese ‘ekonominin hassas dengesi bozulur, fedakârlık lazım’ yanıtı geliyor. Ekonominin yüzde 11,1 büyüdüğü söyleniyor. O zaman bu büyümeden işçilere de pay verilsin asgari ücret 2000 lira olsun. Eskiden asgari ücret işe başlangıç ücreti idi. Oysa bugün asgari ücret ülkenin genel ücreti durumuna geldi. Milyonlarca işçi asgari ücret alıyor. Çağdaş dünyadaki çalışanlardan hem daha uzun süre çalışıyoruz hem de daha düşük asgari ücret alıyoruz. Aldığımız ücret yetmediği için mesaiye kalmak zorunda kalıyoruz. Türkiye ekonomisi büyüyor, kalkınıyorsa çalışanlar bundan neden pay alamıyor. İşçilerin sefaleti neden her geçen gün artıyor. Ücretimiz asgari ama ödediğimiz vergi azami. Hiçbir patron işçisi kadar vergi ödemiyor. Maaş almadan gelir vergisi, ekmek alırken bile tüketim vergisi ödüyoruz, yetmiyor. Vergi dilimi adı altında kesinti arttırılıyor.

Birleşelim, Sesimiz Gür Çıksın!

Ekim ayından itibaren asgari ücret ikinci vergi dilimine giriyor. Ücretlerimiz yüzde 20 üzerinden vergilendiriliyor ve bizden kesilen gelir vergisi 302.17 TL’ye ulaşıyor. Bugün bir tek bizim sesimiz duyulmamaktadır. Çünkü sesimizi birleştirmiyoruz. En çok sesi duyulan gazete ve televizyonlarda bizim sesimiz yok. Birleşelim, bizden olana sahip çıkalım, sesimiz gür çıksın.

Asgari ücret belirlenmesi sadece asgari ücret alanları değil, tüm ücretli çalışanları ilgilendiren bir meseledir, tüm ücretler asgari ücret baz alınarak belirlenmektedir. Asgari ücret milyonlarca işçi, emekçiyi ilgilendiren ülkemizdeki en büyük toplu sözleşmedir. Ne istiyoruz? Çalışmak istiyoruz. Bu çalışmanın karşılığında insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. insana yakışır bir yaşam istiyoruz. Çocuklarımızla geçireceğimiz bir dinlenme zamanı istiyoruz. Asgari ücretle sürdürülen asgari bir yaşam değil elbet talebimiz ama bugün birleşmezsek bize bu bile çok görülecektir. Asgari ücret ilk adımımız olsun.

Asgari ücretin yükseltilmesi talebimizin gerçekleşmesi ancak en geniş işçi, emekçi kesimin birliğiyle olacağını biliyor ve tüm işçi, emekçileri sermayenin karşısında tek vücut olmaya çağırıyoruz. Asgari ücret az 2000 TL olmalıdır. Asgari ücretten alınan vergi kaldırılmalıdır. Aile Geçim İndirimi asgari ücrete dahil edilmemelidir.” (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here