Dudu; “Doğa Cenneti Arsuz’un Katliamına İzin Vermeyeceğiz”

0
131

mevlüt dudu (17)Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, Arsuz’da yapılması planlanan termik santralle ilgili olarak bir açıklama yaparak; “Hatay’ın Amanos Dağları ile Akdeniz’in masmavi berrak suları arasındaki sahil bandında bulunan Arsuz İlçesi’nde yapılmak istenen Termik Santrale geçit vermeyeceğiz” dedi.

Tepkisini sert ve net bir dile ortaya koyan Milletvekili Dudu, Arsuz’da tıpkı Artvin Cerattepe’deki gibi çevre faciası yapılmak istendiğini ancak buna asla müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali yapılacak alanın tamamının, ÇED Başvuru Dosyası’nda da ifade edildiği gibi Arsuz’un ciğeri konumundaki ormanlık alanın göbeği olduğunu Hatay Çevre Düzeni Planı’ndaki ormanlık alanın içinde yer aldığını ifade eden Vekil Dudu; “İncecik kumsalları, el değmemiş ormanları ve koruma altındaki yaban hayatı ile Hatay’ın “CİĞERİ” konumundaki Arsuz, adeta hükümet yardımıyla hançerlenmek istenmektedir.Termik Santral için seçilen yerin diğer özelliği ise Hatay’ın Turizm Planı içinde yer almasıdır. Meryem Ana’nın içinde yıkandığı ve Hıristiyanlarca kutsal olarak kabul edilen Meryem Ana Havuzu’nu barındıran bölge, tamamen ağaçlarla çevrilidir. 

İskenderun Arsuz Yaban Hayatı Koruma Alanı, yapılmak istenen termik santralin dibindedir. Santrale sadece 400 metre mesafede bulunmaktadır. Burada Karaca-Yaban keçisi koruma altındadır. Termik santralin yaratacağı hava kirliliği yaban hayatına büyük darbe vuracaktır. Santral yılda 308 bin ton kül salacak. Bu külün yüzde 90’ı uçucu olduğu için hem ormanı katledecek, hem insanlarımızı hem hayvanlarımızı özetle bölgeyi yaşanmaz hale getirecek” dedi.

Buna İzin Verilmesi Vatan Hainliğidir

Entegre tesisin 660 megavat elektrik ve 670 megavat mekanik gücünde iki üniteden oluşacağını kaydeden Dudu; “Ormanın içine Termik Santral, Kül Depolama Sahası, Kömür Stok Alanı yapılacak.  Masmavi denizin dibinde, ormanın göbeğinde kurulmak istenen termik santrale adı “Çevre” olan Bakanlığın geçit vermesi, kelimenin tam anlamıyla vatan hainliğidir! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı termik santralin maalesef ÇED Başvuru Dosyası’nı işleme koymuştur. Yani ÇED süreci resmen başlamıştır. Termik Santrali yapacak firma Papatya Elektrik Üretim A.Ş’nin 1 ay önce Ankara’da kurulmuş olması da dikkat çekicidir!

Hatay’ın cenneti Arsuz’un Termik Santral ile imhasına izin vermek, aslında doğal ve tarihi mirasımıza yapılacak tecavüze izin vermektir! Arsuz Halkı, tıpkı Cerattepe gibi direnecektir. Buna sadece Hatay’ın değil tüm Türkiye’nin karşı çıkması gerekmektedir. Biz de toplumsal mücadele zeminini genişletmek için elimizden geleni yapacağız. Arsuz’un Termik Santral ile yıkımına geçit vermeyeceğiz.

Rant siyaseti ile parsel parsel satılan Türkiye’de artık çevresel zenginliklere de acımasızca gözünü diken, vatandaşa nefes alacağı, temiz hava soluyacağı, denize girip rahatlayacağı, dini inancını yaşayabileceği, özgürce dolaşabileceği hiçbir alan bırakmayan bu kör siyasete karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” diyerek kararlılığını ortaya koydu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here