Dudu; “Bakan Yazıcı Hatay’ın Gerçeklerini Saklamaya Çalışıyor”

0
111

Geçtiğimiz hafta sonu kentimize gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın İskenderun Limanında yaptığı konuşmayı değerlendiren CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Yazıcı’nın “İskenderun Limanı Suriye’ye alternatif kapı haline geldi” şeklindeki konuşmasının gerçekleri tam olarak yansıtmadığını belirtti.

Limandan yapılacak ihracat ve ithalatın Suriye dışındaki ülkelere yapılacağını,  Suriye sorununun yarattığı ekonomik yıkım ve 7.5 milyar dolarlık ticaret hacmini geri getirmeyeceğini vurgulayan Milletvekili Dudu, “Bugün Suriye ile olan ticaretin sıfırlanmasından dolayı ortaya çıkan sorunları gelsinler, Hatay esnafına sorsunlar. Acaba Sayın Bakan Hatay’da kaç esnafın işyerini kapattığını ve borçlarını ödeyemez duruma geldiğini biliyor mu? Suriye sorununun getirdiği diğer sıkıntılardan da Sayın Bakan’ın haberinin olmadığı anlaşılıyor. Ro-Ro taşımacılığının getirdiği Tır başına ek maliyet olan 2500 dolar’dan hiç söz etmemesi bunu gösteriyor. Ayrıca Suriye üzerinden körfez ülkelerine ulaşım ile gemi ile ulaşım arasındaki farkı da göremiyor. Yaş sebze ve meyve ihracatında zaman faktörünün ne kadar önemli olduğunu bir Ticaret Bakanının bilmemesi ülkemizin nasıl yönetildiğinin açık bir göstergesidir” dedi.

Konuyu TBMM’ye taşıdığını ve gerçeklerin saklanmasını engelleyeceğini de ifade eden Dudu, Bakan Yazıcı tarafından cevaplandırılmasını istediği önergede şu soruları sordu; “1-Yaptığınız bu konuşmanın, Suriye meselesinin Türkiye’nin yıllık 2.5 milyar dolarlık resmi ticaretini, ayrıca günübirlik ticaret ve sınır ticaretinden oluşan 5 milyar dolarlık ticaret hacmini sıfırladığının saklanması gibi bir amacı var mıdır? 2-Hatay’da ve Suriye’ye sınırı olan illerde Suriye meselesinden dolayı kaç esnafın iflas ettiğini ve kaç esnafın borçlarını ödeyemez duruma geldiğinden bir hükümet yetkilisi olarak haberdar mısınız? 3-Suriye kapılarından giriş çıkış yapan yılda 2.1 milyon kişinin sıfıra düştüğü göz önüne alındığında, İskenderun Limanına gelen 3 bin yolcunun katıldığınız törende bir başarı gibi gösterilmesini nasıl karşılıyorsunuz. 4-Açıklamalarınızdan Suriye’nin sadece bir köprü gibi görüldüğü anlaşılmaktadır. Suriye ile yapılan ticaretin sıfırlanması, Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak sizce bir sorun teşkil etmemekte midir? 5-Açıklamanızda sadece körfez ülkeleri ile ticaretten bahsetmeniz, Suriye ve Irak’ı yok saydığınız anlamına mı gelmektedir? 6-İskenderun Limanı tam kapasite ile çalışsa bile sizce Suriye meselesinden dolayı oluşan ekonomik ve sosyal sorunları karşılayabilir mi?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here