Dr. Bektaş Uyardı: “Zatürreeye Dikkat!”

0
971

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Özlem Bektaş, havaların serinlemeye başlamasının yanı sıra, farklı etkilerle oluşan akciğer dokusunun iltihaplanması rahatsızlığı zatürreeye dikkat çekti.

Özel Palmiye Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Özlem Bektaş, özellikle kış mevsiminde yakalanma riski artan Zatürree (Pnömoni) hastalığına zemin hazırlayan koşullar hakkında bilgiler verdi.

Uzman Dr. Özlem Bektaş, bakteriler, virüsler, mantarlar yoluyla oluşan hastalığın çoğunlukla ağız, boğaz ve sindirim kanalındaki mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana geldiğini belirterek “Vücut direncinin düşmesi, grip ve benzeri viral hastalıklara da zemin hazırlar. Bazı türlerde sağlam kişiye bulaşma riski vardır” dedi.

İleri yaş, kronik hastalıklara da değinen Uzman Dr. Özlem Bektaş; “Akciğer, kalp, böbrek hastalıkları, şeker, nörolojik hastalıklar, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar (AIDS, kan ve lenf bezi hastalıkları), sigara ve alkol kullanımı, düşük sosyoekonomik düzey, kalabalık ortamda yaşam, hava kirliliği, kış mevsimi zatürreeye zemin hazırlar. Üşüme-titreme, ateş, öksürük, balgam ve yan ağrısıyla ortaya çıkar. Bazen de sinsi bir başlangıç vardır. Halsizlik, eklem ve kas ağrıları, bulantı-kusma gibi atipik belirtilerle de kendini gösterir. Muayene ve akciğer grafisiyle teşhis konur. Erken teşhis ölümleri azaltır. Birçoğu hafif düzeyde evde tedavi edilebilir. Orta ve ağır durumda olanlar serviste ve yoğun bakımda tedavi edilir” diye konuştu.

Uzman Dr. Özlem Bektaş, zatürreeden korunmada dengeli beslenme, hijyenik yaşam, sık el yıkama, grip salgınlarında kalabalıkla temasın azaltılması, uzaktan selamlaşma, kronik hastalıkların iyi takibi, alkol ve sigara tüketilmemesi, ağız ve mide içeriğinin solunum yollarına kaçmasına yol açan faktörlerin azaltılması gerektiğini kaydetti.

Dr. Bektaş, yüksek riskli kişilerin grip ve pnömokok aşılarını yaptırması gerektiğinin de altını çizdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here