Doğalgaz, Lazım Olan Yerde Değil, Lazım Olmayan Yerde Var. Belen Merkeze Neden Doğalgaz Verilmiyor?

0
316

Kış aylarında hissedilen soğuk hava, en fazla Belen merkezi vuruyor. Yılın en çetin kış aylarını yaşayan Belen halkı da haklı olarak doğalgaz dağıtım şirketine ver yansın ediyor. Kömür ile ısınmaya çalışan vatandaşlar, adaletsiz bu yapılanma ile kış ayını zorluklar içerisinde geçiriyor. Kömürün çevreye saldığı hava kirliliği bir yana, yıllar evvelinin kara sobalarıyla evlerinin içerisinde oturamaz haldeler.

Son on beş yıl boyunca vatandaşa ısınma yardımı olarak dağıtılan kömür artık kullanıcılara pek cazip gelmiyor. Teknolojinin tavan yaptığı günümüzde hala kömür ile ısınma sorununu çözmeye çalışan Belen halkı bu adaletsiz çözüme bir an evvel son verilmesini istiyor. Sarımazı Mahallesinde vatandaşların yüzde sekseni doğalgaz teknolojisiyle tanıştığı halde, Belen merkezde doğalgaz hatları bir türlü gerçekleşemiyor. Bu konuda açıklayıcı doğru bilgiler halkın dikkatine sunulmuyor. Yurdun her ilinde rahatlıkla kullanılmaya başlanan doğal gaz, halkın refahını ve sağlığını düzene koyuyor.

Fosil Yakıtlarının Bir An Evvel Gündemden Düşürülmesi Gerek…

“…Bugün küresel finansman gündemi, kömüre sağlanan sübvansiyonların kaldırılmasını ve iklim dostu enerjilere kaynak aktarılmasını beraberinde getirmekle birlikte, pek çok kredi kuruluşu kömür yatırımlarına dair desteklerini azalttıklarını ya da kaldırdıklarını açıklamaya başlamıştır. Bunun yanı sıra, Yeşil İklim Fonu (Green Climate Fund) gibi küresel fonlar ya da yeni bir ekonomik dönüşüm için ülkeler tarafından ulusal fon yapıları meydana getirilmektedir.

Türkiye’ye bakıldığında, durum tam tersidir. Türkiye bir yandan mevcut uluslararası iklim fonlarından yararlanırken, diğer taraftan da kömür rezervlerini piyasaya açmak için imtiyazlar geliştirmektedir. Geliştirilen imtiyazlar sayesinde, Türkiye daha fazla fosil yakıtı üretmenin ve ithal etmenin yolunu güçlendiren bir finansman altyapısı oluşturmaktadır…”

İlgili resim

Fosil yakıtları ne yazık ki gün geçtikçe azalacağı yerde daha da fazlalaşıyor. Bu konuda bilimsel yaklaşımları kendi Üniversitemiz ‘İSTE’den beklemekteyiz. İnsanlar bulundukları çevrede, doğayı üzmeden kullanabileceği yakıtları kullanması ve bu yakıtlarla doğayı temiz bırakması arzulanandır. Ama gel gelelim özellikle doğaya her zaman kucak açan Belen ilçemizde hala fosil yakıtlar kullanılıyor ve bu konuda kesin bir çare üretimi asla yapılmıyor.

Hükümetimizi temsil eden bir parti şu an iş başında. Her şeyden evvel Belen için yapılması gerekenler bir an evvel yapılmalıdır. Belen halkının bu konuda yalvarışlarını duymamak bence haksızlıktır.

Vatandaşların genel konuşmalarını ele aldığımda, daha önce hiç duymadığım şu enteresan sözlerle karşılaştım.

“…Belen için yapılması gerekenler sözde yapılıyor. Belen Belediyesi ve bizleri temsil eden devletimizin ilgilileri Belen’in içinde bulunduğu bu doğalgaz ile ilgili alt yapının yapılandırılmaması konusunda ne yazık bizleri üzüyor. Muhalefet partisi ise devamlı yaptığı toplantılarda Belen için yapılacaklardan uzak kendi oy oranlarını yükseltmek için mücadele içerisindeler. Belen bir ilçe mi yoksa bir köy mü bunu bir türlü çözemedik. Doğalgaz, yurdumuzun en çıkılamayacak yerlerinde var olduğu halde, kendi şehrimizin merkezinde doğalgaz için menfi ve müspet çalışmaların olmaması bizleri gerçekten üzüyor. Arzumuz bu yanlışlığın bir an evvel düzeltilmesi ve Belen ilçe merkezimize doğalgazın getirilmesi çalışmalarının başlatılmasıdır…”

Bu gibi çalışmaları devletimizden, belediyemizden ve siyasi parti temsilciliklerimiz ile STK yani sivil toplum örgütleri temsilcilerinden bekliyoruz. Bölgemizde yok olan doğalgaz sistemi için gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekir ve beklenen olmalıdır. Bir şehrin geleceği temiz bir doğanın alt yapısını hazırlamakla olur.

Belen ilçesinde var olan doğalgazın şehir merkezine de dağıtılması hususunun Belen’de yaşayan ilgililer tarafından ele alınması hususu gündemde bırakılmalıdır. Yazın tüm yurdumuzun göz bebeği olan bu şirin ilçemizde, kış aylarında da aynı ilgi ve alakanın oluşması için Belen’e sahip çıkılması ve bu ilçemizin tarihsel zenginliğinin çağımıza da uygunluğu yerine getirilmelidir.