Diyet, Sporla Fayda Sağlar (5)

0
61

Değerli okurlarım, vücudumuza çok yarayan besin maddelerini yeteri kadar alabilmek en idealdir. Fazla olursa ne olur demeyin sakın. Bu defa çok şeyler olur, anlatacağım. Çevremizde baktığımızda kilolu kişilerin gerçekten tatlı ve unlu mamulleri çok tükettikleri gözlemlenir. Basit bir mantıkla, çok tatlı ve hamur işi gıda tüketildiğinde bu yenilen fazla şeker kalça, göbek ve basende yağ olarak birikir diye düşünülür ve doğrudur da.

Çünkü göbek kalça ve basende biriken beyaz yağlar karbonhidratların yani şekerlerin yağa çevrilmesi sonucu oluşur. Bu yağların oluşmasında tükettiğimiz yağlı yemeklerin bir suçu olduğu söylenemez. Fakat şekerlerin yağa dönüşmesi çok dönüşmesi çok yediğimiz için değil, başka bir nedene bağlıdır, anlatacağım.

Vücudumuzun en önemli ihtiyacı, enerji olarak kullandığı kandaki şeker, yani glikozdur. Glikoz bedenin benzinidir diye düşünebiliriz. Vücudumuz glikozu, sindirim sistemi sayesinde her yiyecekte temin edebilme özelliğine sahiptir. Fakat biz ona glikozu daha kolay elde ettiği tatlı, hamur işi gıdaları vermeye başlarsak, sindirim sistemi tembelleşir ve bir müddet sonra diğer gıda maddelerini sindiremez hale gelir.

İşte o dönemde, ekmeksiz doymamaya, tatlı ve hamur işi gıdaları çok istemeye başlarız. Yediğimiz hamurlar ve tatlılar nedeniyle değil, sindirdiğimiz yağlar ve proteinler nedeniyle şişmanlarız. Fuzuli yere gıda maddelerine para veriyoruz az ya da çok şişmanlıyoruz.  Daha sonra da zayıflamak yani kilo verebilmek için yine para harcıyoruz.

Şu ana kadar anlattıklarım konunun bilimsel yönleriydi. Bazılarınız yapabilir, bazılarınıza da zor gelebilir. Ama normal koşullarda normal kilomuzu muhafaza etmekte büyük faydalar vardır. Yıllar önceki giysilerimizi giyebiliyorsanız ne mutlu sizlere. Biraz da, bu önemli konuya şu açıdan bakarak sizleri rahatlatmak istiyorum…

Arada bir gıda tüketiminin tadını kaçırıyorsanız da, bunun fazla bir önemi yok. Yeter ki, tabağınızı küçültün, ekmeği az yiyin ve yürüyüşü aklınızdan çıkarmayın. Peki, bu nasıl olacak? Sporu sindirim sistemimize destek olsun diye yapıyorsak ki, öyle olmalı. Bu nedenle ihtiyaç duyulan saat en doğru saattir. Her ne kadar bazı bilim adamları sabah sporlarını önermezler, ileri gitmek istemem ama ben bu tezin karşısındayım.

Bakınız. Uzun yıllardan beri spor yapıyorum. Dizlerimdeki menüsküsleri aldırdıktan sonrada koşmam sakıncalıymış ve yürüyüşü salık verdiler. Anlatmak istediğim 10 yıldır koşmuyorum, sadece tempolu yürüyorum. Şunları öneririm. Güneş tepenizdeyken, şiddetli yağmur yağarken, şiddetli rüzgâr eserken açık havada spor yapmanızı tavsiye etmem. İsteseniz de yapamazsınız. Ancak, güzel ve deliksiz bir uykudan sonra, sabah uyandığınızda bir şeyler atıştırdıktan sonra, yarım saat ya da 45 dakika biraz da tempolu yürümenizde büyük faydalar var. Akşamüstü güneş batmak üzereyken yine aynı şekilde devam edin. Evinize gelip aynaya baktığınızda sağlıklı ve güzel bir yüz göreceksiniz.

Spor yapan bayanlar genel olarak dedikodudan uzak duruyorlar, konuşurken de zamanlamayı iyi beceriyorlar. Bayanlar bunlar az şeyler değil, dediğimi yaparsanız kazanırsınız, hem de çok şey. Benden söylemesi!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here