“Dikkat Kurban Siz Olmayın!”

0
106

İskenderun Polisinden İskenderun Halkına Bayram Öncesi Mesaj:

İskenderun Polisi, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ilçemizde meydana gelebilecek hırsızlık, dolandırıcılık ve yankesicilik gibi üzücü olaylara karşı Kurbanlık Hayvan Pazarını gezerek önleyici tedbirler alıyor. İskenderun Polisi,  Kurbanlık Hayvan Pazarı’ndaki, kurbanlık hayvan alıcı ve satıcılarının herhangi bir suçun mağduru olmaması için el broşürü dağıtarak tedbirlerine devam ediyor.

İskenderun Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği görevlilerinin, hayvan pazarına alışverişe gelen tüm alıcı ve satıcılara dağıttıkları “Size Bir Telefon Kadar Yakınız” ibareleri bulunan broşürlerde ayrıca şu uyarılara yer verildi;

Hayvan Hırsızlığına Karşı Alınacak Tedbirler!

Hayvanlar başıboş bırakılmayarak, mutlaka sahipleri veya çalıştıracakları şahıslar tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Hayvan barınakları sağlam yapılmalı, ahır duvarlarının yüksek binaların kapı ve pencerelerinde kilit bulundurulmalı, etrafı çitlerle çevrilmelidir. Büyükbaş hayvanlar küpe takılmak suretiyle, küçükbaş hayvanlar ise boyanarak işaretlenmelidir. Ahır ve ağılların güvenliği için görevlendirilen özel güvenlik görevlisi ve bekçilerin güvenilir kişilerden olmasına önem verilmelidir. Hayvanların muhafaza edildiği yerlerde yeterli aydınlatma sağlanmalı ve giriş çıkışları kontrol altında tutulmalıdır. Çalınan hayvanlar genellikle piyasa fiyatının çok altında kesimhanelere ve kasaplara satılmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle kesimhane sahipleri ve kasaplar, şüphelendikleri çalıntı hayvan satmaya çalışan şahısları 155 POLİS İMDAT telefonuna bildirmelidirler.

Yankesici ve Dolandırıcılara Dikkat!

Kalabalık ve karmaşa ortamının; piyasaya sahte para sürmek isteyenler, kapkaççı ve dolandırıcılar için uygun ortamlar olduğu unutulmamalı ve bu gibi durumlara karşı tedbirli olunmalıdır. Dolandırıcıların sermayesi güzel konuşmadır. Kimsenin sizin iyi niyetinizden istifade ederek hile ve güzel sözlerle para ve eşyalarınızı almasına, sözleşme veya senet imzalatmasına müsaade etmeyiniz. Kendisini resmi görevli olarak veya herhangi bir unvanla tanıtarak ya da toplumda tanınmış kişilerin adını vererek veresiye alışveriş yapmak ve borç para almak isteyen şahıslara güvenmeyiniz. Üzerinizde yüksek miktarda para veya değerli eşya bulundurmayınız. Alışverişinizde tanımadığınız kişilerden almış olduğunuz çek ve senetlerin çalıntı olabileceğini göz önünde bulundurarak ilgili bankadan teyit ediniz. Tanımadığınız kişilerin sizlere (Özellikle yaşlı kişilere) yaklaşarak, bizde daha ucuza daha iyi kurbanlık hayvanlar var diyerek, ara sokaklara veya değişik yerlere sizi götürmesine izin vermeyiniz.

Alışverişlerinizde Sahte Paraya Dikkat!

Mümkün olduğu kadar Türk Lirası ile alışveriş yapılmalı, döviz tercih edilmemelidir. Fazla büyük olmayan miktardaki ücretleri büyük değerli banknotlar ile ödeyen kişilere karşı duyarlı olunmalıdır. Alındığı malın fiyatından çok daha fazla miktarda bütün para teklif eden kişilerin piyasaya sahte para sürmeye çalışabileceklerini unutmayınız. Sahte olmasından şüphelenilen paralar gerçek para ile karşılaştırılmalı, paralar üzerindeki emniyet şeridi, kabartma baskı ve filigran gibi güvenlik önlemleri elle ve gözle dikkatlice incelenmelidir. Sahte para verdiği anlaşılan kişilere sahte banknotlar iade edilmeden hemen güvenlik güçlerine bilgi verilmelidir. Tüm alınan tedbirlere rağmen bu tür suçlardan birinin meydana gelmesi halinde erken müdahale edilmesi çok önemlidir. Sahte para veren şahsın eşkali mümkünse isim ve araç bilgilerini tespit ediniz. Vakit geçirmeden 155 POLİS İMDAT telefonuna veya en yakın polis birimini olaydan haberdar ediniz.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here