ÇKD’den ‘Fosil Olma İnsan Ol’ Etkinliği…

0
91

çkd açıklama2Kara; “Kömürden Kurtul Hayatını Kurtar”

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, dünya çapında başlayan ve devam eden ‘fosil yakıtlardan kurtul geleceğini kurtar’ sloganı ile 15 Mayıs 2016 günü bölge STK’ları ile birlikte Sarıseki/İskenderun’da bir araya gelerek, termik santrallere dur diyeceklerini duyurdu.

ÇKD yönetimi adına açıklama yapan Nermin Yıldırım Kara, ‘Fosil yakıtlardan kurtul Hayatını Kurtar’ın bir hareket, bir eylem çağrısı olduğunu vurgulayan Kara; “Geçmişin fosil yakıt ekonomisinden iklim adaletinin gerektirdiği %100 yenilenebilir temiz enerjiye geçişi hızlandırmak için bir modeldir. Bu hareket bir şahıs veya bir tüzel kişilik değildir. Kişilerin dünyanın herhangi bir yerinde ortak bir eylem oluşturabileceği, iklim adaletsizliğini fonlayanlara karşı geliştirdiği bir platformdur. İnsanları ve toplum sağlığını tehdit eden bizleri zehirleyen, karbon emisyonu yoluyla yaşadığımız gezegeni yok eden bu yapıya dur demek istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin her tarafında çevre felaketleri bir yıkım halinde had safhaya ulaştı, dediğimiz gibi bunun en temel nedeni de fosil yakıtların kullanılması sonucu salınan sera gazı etkisiyle oluşan iklim değişikliğidir. Kömürlü termik santraller bacalarına en iyi filtre sistemleri takılı olsa bile tonlarca kanserojen toz partikülü, ağır metalleri ve radyoaktif maddeyi etrafa yayar. Ayrıca yine tonlarca kükürdioksit ve azotoksit gazları havaya karışır. Bu gazlar asit yağmurları ile bitki örtüsüne zarar verir. Bu toksik maddeler soluduğumuz hava ile akciğerlerimize girer ve hatta direkt kanımıza karışır. Soğutma suyu için denizden milyonlarca ton su alıp ısınmış ve kimyasallar ile kirlenmiş şekilde tekrar denize vererek deniz ekosistemini yok ederler. Zararları hiç bir şekilde önlenemeyen bu kirli teknoloji elektrik üretiminde kullanılmamalıdır” dedi.

Tüm bu bilimsel gerçeklere rağmen İskenderun körfezinin iki yakasına, Adana tarafına 12, Hatay tarafına 4 yeni kömürlü termik santral yapımı planlanmasının geleceğimizi yok etmek anlamına geldiğini vurgulayan Kara; “Özelliklede Sarıseki /Payas bölgesinde topraklarda kurşun ve kadmiyum gibi kanserojen ağır metal kirliliği ve havadaki yoğun partikül madde kirliliği bilinirken var olan Atlas Termik santrali yanına Tosyalı ve Atakaş tarafından iki yeni kömürlü termik santralin bitişik nizam yapılmak istenmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. Bu nedenle dünya çapında başlayan ve devam eden “fosil yakıtlardan kurtul geleceğini kurtar” sloganı ile 15 Mayıs 2016 günü bölge STK’ları ile birlikte Sarıseki/İskenderun’da olup termik santrallere dur diyeceğiz. Adana için, Erzin için, Sarıseki için, İskenderun için, Aliağa için ve Dünya için ‘Fosil Olma İnsan Ol’ etkinliğimiz; Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Adana Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu ve İskenderun Çevre Koruma Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. Etkinliğimize birçok sivil toplum örgütünden temsilciler katılacaktır. Etkinliğimiz İskenderun ilçemizin Sarıseki mahallesinde, Sarıseki Spor Kompleksi yanında 15 Mayıs Pazar günü saat 12.00 -15.00 arasında yapılacaktır” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here