CHP’li Vekil Ertem, Reyhanlı Barajının Akıbetini Sordu

0
81

“Reyhanlı Barajı Bir An Önce Bitirilip Faaliyete Geçmeli”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, sekiz yıldır bitirilemeyen Reyhanlı Barajı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, bölgedeki çiftçilerin yaşadığı mağduriyetten söz etti.

Reyhanlı Barajı projesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Milletvekili Ertem; “Yapımına 2010 yılında başlanan 2015 yılında bitirilmesi planlanan Reyhanlı Barajı yıl 2018 olmasına rağmen hala bitmemiş olup ne zaman bitirileceği de artık hayal olmuş durumdadır. Bitirildiğinde Amik Ovası’nda yaklaşık 600 bin dekar arazinin suya kavuşmasına vesile olacağını düşünürsek projenin ne kadar elzem ve önemli olduğuna kanaat getirebiliriz.

Yaşanan Suriye savaşından, hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikalarından, bozulan uluslararası ilişkilerden, tarımsal ihracatın durma noktasına gelmesinden dolayı ve çözümü çok kolay olmasına rağmen Hatay’daki çiftçilerimizin yaşadığı susuzluk ile çiftçilerimiz mağdur edilmekte ve ciddi bir ekonomik çıkmaza sürüklenmektedirler. Ya tarlalarını ekememekte ya da hükümete yandaş olan tüccarlara satmak zorunda kalmaktadırlar. Orman ve Su işleri Bakanını bir kez daha uyarıp Reyhanlı Barajı’nın bir an önce bitirilip faaliyete geçmesi için gerekli çalışmaları yapmalarını bekliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Reyhanlı Barajının ne zaman bitirileceği hakkında bir türlü tarih verilemediğini hatırlatan Ertem; “Reyhanlı Barajı’nda şuandaki Ana şantiye ile Doğu Ayrancı köyüne kadar olan yaklaşık 3.5 km uzunluğunda ve 150 metre genişliğindeki baraj seti çalışmalarında yapılan eksik ve hatalı malzeme kullanımı neticesinde setin su geçirmezlik özelliği sağlanamamıştır. Setin su geçirmez özelliğe ulaşması için 80 metre daha genişletilmesi düşünülerek ihaleye çıkarılmasına karar verilmiştir” dedi.

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşıyan CHP’li Vekil Ertem, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi de sundu.

CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, önergesinde şu sorulara yanıt aradı; “2015 yılında bitirilmesi planlanan Reyhanlı Barajı neden hala bitirilememektedir? Hatalı yapılan baraj setini hangi şirket yapmıştır?  Hatalı yapıldığına göre cezai müeyyide uygulanmış mıdır? Baraj yapımının denetlemesini hükümet ve devlet adına kim yapmıştır? Baraj setinin kabulüne kim onay vermiştir? Reyhanlı Barajı yapımı için toplam ne kadar para harcanacaktır? Reyhanlı Barajı 2015 yılında bitirilemediği için bunca zaman tarımsal sulamada mağduriyete uğrayan çiftçilerimiz adına bir kolaylık sağlanacak mıdır? 3.5 km uzunluğunda ve 150 metre genişliğindeki baraj setini 80 metre daha genişletmek için ne kadar masraf yapılacaktır?” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here