CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal; “Hatay Teşviklerden Yararlanabilecek mi?”

0
145

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Serkan Topal, Hatay’ın 5. teşvik bölgesine alınması ile ilgili meclise soru önergesi sundu.

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını öne süren Milletvekili Topal, bu oranların özellikle Hatay gibi sınır illerimizde iki katı olduğunu vurgulayarak; “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,9 puan azalarak yüzde 9,6 seviyesine gerilediği belirtilmektedir. Ancak aynı veriye mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bakıldığında işsizlik oranının yüzde 9,9’dan yüzde 10,3 seviyesine yükseldiği görülmektedir. Bu oranın mayıs ayına ait veriler açıklandığında çok daha yüksek olacağı tahmin edilmekle birlikte,  özellikle Suriye ve Irak sınırına yakın bölgelerimizde işsizlik oranlarının TÜİK verilerinin neredeyse 2 katı olduğu gözlemlenmektedir. Acil önlemler alınmadığı takdirde turizm mevsiminin sona ermesi ile birlikte işsizlik oranlarının ciddi bir sorun olarak ülke gündemini işgal edeceği şimdiden öngörülebilir bir durumdur” diye konuştu.

Konuyu meclise taşıyarak bir soru önergesi sunan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemi ile sunduğu önergesinde şu soruları sordu; “1-İşsizlik oranlarının bölgesel olarak dağılımı nedir? En çok hangi bölgemizde işsiz yurttaşımız var?

2-İller bazında değerlendirecek olursak Hatay ilimizde işsizlik oranı ne kadardır?  Bu rakam Türkiye ortalamasının üzerinde midir?

3-66. Hükümet tarafından açıklanan İstihdam paketinden bu güne kadar ne kadar yurttaşımız iş sahibi olmuştur? Bunların sektör bazında dağılımı nedir?

4-Hükümetinizce yürürlüğe konulacak yeni bir istihdamı teşvik paketi var mıdır?  Varsa bunu ne zaman uygulamaya koyacaksınız?

5-Bu güne kadar birçok defa ilan edilen Teşvik paketlerinden yeterli ölçüde faydalanamayan Hatay ilimiz bu teşviklerden yararlanacak mıdır? 4. teşvik bölgesinden 5. bölge kapsamına almayı düşünüyor musunuz?

6-Sınır illerimize özel yeni bir teşvik paketi çalışması var mıdır? Bu çalışmalar ne aşamadadır? Hangi sektörleri kapsamaktadır? Teşvik paketleri kapsamında İllerin Nüfus değerlendirmesi yapılırken, artık kalıcı hale gelen göçmen nüfusu da dikkate alacak mısınız?” (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here