Binlerce Balığın Aynı Zamanda Ölümü Şüphe Uyandırıyor

0
222

balik-olumleri1Hatay, Adana ve Mersin’de, Binlerce Balığın Aynı Zamanda Ölümü Şüphe Uyandırıyor

Hatay Büyükşehir Belediyesi Balık Ölümlerine Duyarsız Kalmadı!

Samandağ Sahilinde kıyıya vuran ve insan sağlığı açısından tehlike arz eden ölü balıklar, kamuoyunda şüphe uyandırırken, Mersin’in Tarsus ilçesinde Seyhan Nehrinin denize döküldüğü kesimde de on binlerce ölü balık sahile vurdu. Adana’nın Karataş ilçesinde de yine Seyhan Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü alanda yaşanan balık ölümleri vatandaşları telaşa sürükledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın ‘Önce Sağlık’ parolası ile hareket eden Hatay Büyükşehir Belediye ekipleri, vatandaşlar tarafından oldukça sık kullanılan Samandağ Sahili’nde kıyıya vuran ve insan sağlığı açısından tehlike arz eden ölü balıkları temizleyerek halkın takdirini kazandı.

Ölü Balıklar, Açılan Çukurlara Gömdü

Asi Nehri’nin denize döküldüğü nokta olan Samandağ Meydan Mahallesi’nde yüzlerce ölü balık sahile vurmuştu. Balık ölümleri konusunda idari sorumluluğu olamamasına rağmen konu ile ilgili duyarsız kalmayan Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı sahil temizlik ekipleri, kıyıya vurmuş ölü balıkları toplayarak açılan çukurlara gömerek imha etti.

Balık ölümlerinin nedeni henüz açıklanamadığının altını çizen yetkililer, kıyıya vuran balıkların toplanıp imha edilmesi hususunda çalışmalar yürütüldüğünü belirttiler. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, çürümeye bağlı meydana gelen kötü kokuların ve üreyen zararlı canlıların insan sağlığını tehdit etmesini engellemeye yönelik çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

balik-olumleri2

Karataş’ta, Koksidiyoz Hastalığı Tespit Edildi

Adana’nın Karataş ilçesinde Seyhan Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü alanda yaşanan balık ölümleri ile ilgili de Adana Valiliği açıklama yaptı. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada; “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne toplu balık ölümleri ile ilgili gelen ihbar üzerine, görevli personellerce yapılan incelemede; ölen balıkların 100-300 gr arası kefal balığı türü olduğu ve ölen balıkların genelde sahile vurarak koktuğu görülmüştür. Balık ölümlerinin neden kaynaklandığını tespit etmek amacıyla olay yerinden balık ve su numuneleri alınarak konu ile ilgili laboratuarlara analiz için gönderilmiştir. Parazitolojik muayenede, balıklarda bağırsak sistemlerinde yoğun deformasyonlara sebep olan koksidiyoz hastalığı tespit edilmiştir.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince yapılan araştırmalarda; bazı çevresel faktörlerin etkisiyle su yüzeyinde fazla miktarda besin maddesi üretimi durumunda, bazen alg (besin içeriği yüksek su yosunları) patlaması denilen alglerin aşırı gelişmeleri gibi durumlarda yaşanabileceği ve aşırı alg patlaması nedeniyle suyun rengi, kokusu ve ekolojik dengesinin bozulabileceği bildirilmektedir. Normalden farklı olarak gelişen ve aşırı üreyen algler ise bazı deniz canlıları için toksik etki yaparak bu tür canlıların toplu ölümüne yol açabilmektedir. Ayrıca kefal türü balıkların büyük kümeler halinde hareket etmeleri ve genellikle suyun yüzeyinde beslenmelerinden dolayı bu aşırı alg üremesi sonucu oluşan algleri fazlaca tüketip bağırsak sisteminde hasarların oluşabileceği düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Mersin’de de Binlerce Balık Sahile Vurdu

Öte yandan, Mersin’in Tarsus ilçesinde Seyhan Nehrinin denize döküldüğü kesimde on binlerce ölü balık sahile vurdu. Yetkililer, sahile vuran balıkların alınmaması için vatandaşları uyardı. Balık ölümlerinin gerçekleştiği sahilde inceleme yapan Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, manzaranın içler acısı olduğunu söyledi. Atıcı, özellikle bu işle ilgilenen doğa dostları ve çevrecilerin, Adana’da bulunan bir atık su arıtma tesisinin çalıştırılmadığını ve çalıştırılmadığı içinde bu balıkların bu şekilde öldüğünü söylediklerini ifade etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here