Bilim ve Futbol (2)

0
19

Değerli okurlarım, makalemizin başlığına hukuku da ilave edecektim ama fazla yer işgal etmemesi ve dolgun bir başlık olmasını arzu ettiğimden ve hukuktan da nasılsa söz edeceğimi düşündüğümden yukarıdaki başlığı yeğledim.

Bilim ve hukukun boy gösteremediği hiçbir ortamda, haktan, haklılıktan, güzel şeylerden söz edemeyiz. İnsanlarımızın, çocuklarımızın yarınları güven içinde olmaz, olamaz da… Biz diyoruz ki: hukuk, bilim şimdi var da n’oluyor?…

Evet, Hukuk da, Bilim de ülkemizde mevcut, aksini iddia etmek de mümkün değil. Ancak, statlarımızda bazen öylesine hayal kırıklığı yaratan gelişmeler oluyor ki, hukuk, bilim var mı diye insan tereddüde düşüyor. Zaten, Ceza hukukumuz da Medeni hukukumuz da Avrupa’dan transfer değil mi ki? Hiç değilse spor hukukunu da onlardan alsaydık.

Şunu söylemeye çalışıyorum. Avrupa’da, müsabaka esnasında tribünden sahaya giren bir sporseveri, mümkün değil ki, bir daha tribünlerde göremezsiniz. Mutlaka hatırı sayılır bir ceza da verilmiştir. Batılı ülkelerde gelişen bu tür nahoş olayları yapanlar, sonunda çok şeyleri yitireceğini bilerek bu yanlışı yapıyor.

Ya biz de? Tel örgüden sahaya atlayan kişi (hangi talkım taraftarından olursa olsun) poz veriyor. Reklâm yapıyor sanki. Üstelik ceza-meza da aldığı yok. Sadece, muhtemelen stattan dışarı çıkarılıyordur. Bütün cezasının bu olduğunu düşünüyorum.

Başka bir ciddi konu daha… Doğu bölgemizden bir futbol takımımız, sözde medeni olduğunu kabul ettiğimiz batıdaki takımlarımıza deplasmana gidiyor. Maçtan önce ve özellikle müsabakanın başlamasıyla beraber misafir takım oyuncularına hiç de gerçeği yansıtmayan sloganlarla atılıyor.

Ne diyorlar biliyor musunuz? “PKK dışarı, PKK dışarı…” O takım kimin ve o sporcular kimin çocukları biliyor musunuz? Bu çirkin yaklaşım cezasız kalacaksa ve özellikle caydırıcı bir ortam düşünülmüyorsa, bilimden ve hukuktan söz edilebilir mi?

Doğu’dan deplasmana gelen bu takımımızın kendi seyircisi bile aleyhte bulunuyor ama bunun özel amacı bulunmakta. O aleyhte olanların büyük bölümü, gündüz şehirde, gece dağda. Artık siz gerisini hesap edin. Bu konuya az da olsa yarın devam edeceğim. Konumuz tabi ki, spor ve onun vazgeçilmez kuralları olacaktır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here