Bayram Herkese Aittir!

0
166

Değerli okurlarım bunca yıllık meslek hayatımda ne zaman dini bayramlarla ilgili bir şeyler yazmaya kalksam, tüm duygularım galeyana gelir, her tarafımı ter basar, genzim sızlar nedense. Hep çocukluğumu hatırlarım bunları yazarken ve bundan dolayı da karmaşık duygular içinde olurum. Bizi dünyaya getirenler hayattaydı, onların himayesindeydik, yani rahattık, aykırı düşüncelerimiz yoktu.

Babamızın elini öptükten sonra, kardeşlerime onar, bana 25 kuruş verirdi rahmetli. Evde ayrıcalıklıydım erkek çocuk olmamdan dolayı. Yakın komşulardan topladığımız harçlıklarla epeyce param olurdu. Havam yerindeydi ve cebinde parası olanın yürüyüşü bile değişiyor, ta o günlerde bunu anlamıştım.

Onlara, herkese Allah’tan rahmet diliyorum. Analar babalar toprağa verildi verildikten sonra değerleri daha da iyi anlaşılıyor. Fakat yapacak hiçbir şey yok bu konuda. Allah’ın kanunu, dünyaya gönderiyor ve zamanı gelince yanına alıyor. Annesi ve babasıyla uzun yıllar yaşayanlara gıpta ediyorum. Rahatsız olanlara da acil şifalar diliyorum. Bu vesileyle bu dini bayramın tüm alemlere hayırlara vesile olmasını diler, çalışma arkadaşlarımın da bayramlarını kutlar, sağlık ve afiyetler dilerim.

Allah’ın izniyle üzerimize farz olan oruçlarımızı tuttuk ve şimdi de birkaç gün içinde bayram bizleri ödüllendirecek hamdolsun. Unutmayalım ki bu bayram herkese aittir. Sadece oruç tutanların değildir. Dikkatli olalım oruç tutmuyor diye kimseye sitem etme lüksümüz yoktur, günaha girmeye de gerek yok. Herkesle bayramlaşacağız. Oruç tutan kendisi için tutuyor. Oruçta şov yapmak söz konusu olamaz. Gözcüsü Cenabı Allah’tır. Namazda şov yapsınlar, gidecekleri camiye önceden haber verip ezanı bile geciktirsinler. Onlara acıyorum herkesi kandırabilirler ama Cenabı Allah’ı asla.

Allah rızası için tutulan oruçlarla bedenimiz revizyondan geçti ve daha da sağlıklı olduk diye düşünüyorum. Bayram ve sonraki günlerde midemizin sesine kulak vermeyeceğiz onunla birazcık resmi olacağız ki, sağlıklı olarak yaşamımıza devam edelim.

Değerli dostlar, mümkünse bayramlarda evinizi terk etmeyin. Bayramlaşmaya gelenler, fakir fukara sizi evde bulsunlar. Bunun maddi manevi yararını göreceksiniz emin olun.

Bayram yazılarını fazla uzun tutmuyorum prensip olarak. Bu nedenle renk, din, dil, ırk ayırmaksızın tüm insanların bayramlarını en iyi dileklerimle kutlar afiyetler dilerim.

Mutlu olun mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Gönül Köşemden

Seneye de Güle-Güle Bekleriz

Değerli okurlarım, sultanların sultanını sağ salim uğurluyoruz ve Allah rızası için tutulan otuz gün orucun mükâfatı olarak üç günlük bayramı kutlarken, “her şey çok iyiydi” duygularımızla baş başa kalacağız. Ramazan Ayı “yeniden gelecektir” diyerek teselli bulacağız. Onu tekrar görecek canlar sevinsin…

Ramazan hayır hasenat ve mağfiret ayıdır. Öyle ümit ediyorum ki mübarek hoşnut edilmiştir ve O’nun yüzü hürmetine bazı çevrelerde sevindirilmiştir.

öcal sanat8

Dostluklardan çok sık görüşmenin fazlaca bir faydası olmadığına inananlardanım. Hiçbir sorun yokken de görüşmemek, dostluğu bitirir. Kısacık ömrümüzde insanların kaç dostu olabilir ki? Sözü buraya getirmişken, bayram izninden yararlanarak tatil yapmak isteyenler hiç farkında olmadan dostlarını azaltır, muhtemelen kaybedebilirler. Tatile gidenlere benim ifademle evinden kaçanlara suçlu gözüyle bakamayız. Ancak, dini bayramlarda dostlarınızı evinizde kabul edin ve ağırlayın, faydasını göreceksiniz. Bu yaklaşımınız Cenabı Allah’ın da hoşuna gidecektir. Buna inanın…

On bir Ayın Sultanı’nı uğurlarken ve bayramı karşılamaya hazırlanırken, yaptığımız hayır hasenatı ve ondan elde ettiğimiz manevi kazançları da aklımızdan çıkarmamalıyız. “Dostlarımızı hatırladık fakirlerle beraber olduk, şeytan bizden uzaklaştı, oruçlu olduğumuz günler kazasız belasız, sükûnet içinde geçti” diyebilmeliyiz…

Allah’ın bütün günleri kutsaldır, mübarektir. İnsanlar arasındaki iletişimi güçlendiren kutsal günlerdir. Dört kitapta da aynı şeyler yazılıdır. Efendim, İslam’ın özelliklerinden biri de içtimai yaşama önem veren bir din olmasıdır. Her ne kadar bazı hocalarımız zırvalıyor ama onların bu yaklaşımlarını düzeltmek ve hatta uyarmak sanırım bize düşüyor.

Ramazan ayı ibadet ayıdır ama özellikle oruç ayıdır. Yani sağlığı yerinde olan, işi de engel değilse, her Müslüman oruç tutmakla mükelleftir. Oruç tutmak insanlara maddi manevi kazanç sağlar.

Vücudumuzun dinlendirilip revize edilmesi, Çevremizle olan ilişkilerimizin artması, Akşam ezanının heyecanla beklenmesi, Her gün bir dostumuzla iftar etmemiz… Açlığın ve susuzluğun zorluğunu görebilmemiz, Allah’ın bize verdiği nimetlere değer vermemiz, Suç işleme oranı en aza inmesi… Yoksullara anlayış gösterip yardımcı olmamız, İnsanlarla olan diyalogun limiti ulaşması…

Efendim bu saydıklarımın hepsi de genel olarak oruç ayında gerçekleşiyor. Kişi hoşgörülü, tavizkâr olduğu gibi bazı şeyleri de görmezden geliyor.

Ramazan oruç ayıdır. Tutamayanlara ve hatta tutmayanlara kimsenin bir sözü olamaz. Zorlama söz konusu değildir. Bu Allah’la kendi arasında bir şeydir. Bu mübarek ayda çok fazla dua edildiğinden Ramazan’ın diğer adı da, Bereket Ayıdır. Dua dinimiz de çok önemlidir. İçimizden güzel şeyler geçirmemiz de dua yerine geçer.

Dualarımız Allah’ın desteğidir, her şeyi bir nedene göre yaratan Allah sebeplerin de yaratıcısıdır yani sebep hak eder. Bu yüzden de tabiat kanunlarına bağlı değildir. Bütün insanlarla beraber, çalışma arkadaşlarımın da bayramlarını kutlar, sağlık ve afiyetler dilerim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Ramazanı Uğurluyoruz…

Ramazan’ı uğurlamaya hazırlanıyoruz. Bizden şikâyetçi olmayacaktır inşallah. Nice Ramazan’lar görebilmek ümidiyle, önce bayram namazından başlayalım. Bayram namazını mümkünse kaçırmayın, mutlaka kılın, sevabını kazanın. Kalabalıkta namaz kılmanın sevabı da, fazileti de çok fazladır. İnşallah sizlere de nasip olur. Namazı eda ettikten sonra, çevrenizde herkesle bayramlaşmaya özen gösterin. Hatta evinize gelirken, oruç tutmadığını bildiğiniz birisiyle de karşılaşsanız, mutlaka bayramlaşın ve her hangi bir imada bulunma lüksünüz yoktur. Yani oruç uttunuz diye havalara girmeyin, kazandıklarınızı hemen kaybedebilirsiniz.

Bayram ziyaretlerinde beklenti içinde olmayın, mütevazı olun, dost, arkadaş, akrabalar, bunlar sizden yaşça küçük bile olsalar duruma göre önce siz ziyaretlerine gidin ve onları onore edin, yüceltin. Aslında siz yüceliyorsunuz sakın unutmayın. Ramazanı uğurladık ama bazı alışkanlıklar kalmıştır. Az yeme ve yemeği uzun zamana yayma gibi. Ramazan’ın hakkını verdiyseniz, vücudunuzu önemli bir bakımdan geçirmişsinizdir. Orucun sağlığınıza katkısı çok fazla olmuştur. Daima sağlıklı olmanız dileklerimle, bayramınızı tekrar kutluyorum.

Günün Hadisi

İnsanlara, kişinin elde ettiği malın ‘Helalden mi? Haramdan mı?’ olduğuna aldırış etmediği bir zaman gelecektir.

Hal böyle olunca da, dualar kabul olunmaz olur.

Günün Ayeti

Gaybın anahtarları O’nun katındadır, O’ndan başka hiç kimse gaybı bilemez. Karada ve denizde olanların tümünü O bilir. O bilmeksizin bir yaprak dahi düşmez; yerin karanlıklarında ki bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere, hepsi, her şey apaçık kitaptadır.

Günün Sözü

Bayramlar Hepimizindir!

Öcal’dan İnciler

Bayramlarda Çocuk Olmak!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here