Atatürk’ü Anarken

0
81

İstanbul’dan kocaman bir günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bugün? Bu sabah (cumartesi sabahı) İstanbul’da yağmur var. Bu sabah 10 Kasım sabahı, atamızın ebediyete göç etmesinin 74. yılı.

Okul çocuklarının sesi ile uyandım nerdeyse aylardan beri uyuyamadığım derin bir uykunun koynundan. Ata’yı anıyoruz hep birlikte İskenderun’da okul sokağında evimiz, İstanbul’da okul karşısında. Bu yüzden iki adımda okuldayız. Aynen ilk öğrencilik yıllarımızda olduğu gibi… Heyecanlı ve telaşlı… Sanki ömrümüzce Ata’yı anmıyor ya da her sözümüzde onunla değilmişiz gibi özlem doluyuz. Öğrenciler arasında ve okulda olunca doğal olarak düşüncelerimiz ve duygularımız değişik oluyor. Yetişkin bireyler değil de daha yeni büyümeye başlayan genç çocuklar gibi çekingen yüreğimizde kalın “tok, tok’lar” ve yanlış yapmaktan korkuyoruz… Okul bahçesinde çocuklarla birlikte toplanıp salona girdik, tören okul salonunda yapılacak, çünkü dışarıda yağmur yağıyor, usul, usul telaşsız. Saat 9’u 5 geçe derin bir sessizliğe büründük. Gözlerimizde yaşlar asılı kaldı derin saygıdan. Daha sonra açılış konuşmaları ve Atatürk şiirleri ile gözlerimizde asılı duran yaşlar bağlarından kurtulup akmaya başladı. Çünkü gözümüzün önünde Anafartalar, Çanakkale, Sakarya, savaşları bütün haşmeti ile yaşanıyordu. Şiirlerin sözcüklerinde. Yokluk yoksulluk içinde ancak büyük bir inanç ve iman gücü ile direniyordu düşmana karşı Mehmetçiklerimiz.

Ve yağmur gücünü artırıyordu, camlardan içeri girmek ve bu anma töreninde hazır bulunmak ister gibi. Herkes duygu kesilmiş, herkes kendi dünyasında Atatürk ile.

Ve okul korosu konseri ile sona erdi tören koroya eşlik ettik. Haşınlaşmış sesimizi kendimize saklayıp yüreğimizin sesini kullanarak. Yağmur yağmaya devam ediyordu. Oda şarkısını söylüyordu derinden. Her on Kasım saat 9’u 5 geçe bir garip olurum diye başlayarak.

& & & & &

Ve sevgili okuyucularım Türk ulusu yaşadıkça Atatürk ölmeyecektir. Atamızın “BENİM NACİZ VÜCUDUM BİR GÜN ELBET TOPRAK OLACAK” demiş ancak vücut toprak olur ama ölümsüzlük ruhlar içindir. Ve Atatürk’ün ruhu aramızda bizlerle olduğundan ilkeleri öğretileri ve anlayışı ile o hiçbir zaman ölüme sığmayacaktır. Ve yine onun işaret ettiği gibi onun öğretileri ile “TÜRK MİLLETİ EBEDİYETE KADAR YAŞAYACAKTIR.”

Ve sevgili okuyucularım Atatürk hakkında dünya liderleri ne demiş?

O büyük insan yalnız Türkiye için değil, bütün doğu milletleri için de en büyük önderdi. Emanullah Han (Afganistan Kralı)

O, yüce bir dağa benzer Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler Bu dağın azametini kavrayabilmek için, O”na çok uzaklardan bakmak gerekir. (Claude Farrer)

Bu, insanlığa denenmiş bir felsefe örneği olarak sunulabilir Atatürk yüz yıllara sığabilecek işleri on yılda tamamladı. (Gerrad Tongas – Yazar)

Atatürk adı insana bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk ulusuna ilham veren önderliğini, modern dünyayı anlayışındaki ileri görüşlülüğü ve bir askeri önder olarak kudret ve cesaretini hatırlatmaktadır. Şüphesiz ki, Türkiye Cumhuriyeti”nin doğuşu ve o zamandan beri Atatürk”ün ve Türkiye”nin giriştiği derin ve geniş devrimler kadar bir ulusun kendisine olan güvenini daha başarı ile belirten bir başka örnek gösterilemez. (John F. Kennedy ABD Başkanı, 1963)

Ben şimdiye kadar on beş hükümdar ve cumhurbaşkanı ile özel ve resmi konuşmalar yaptım. Bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. Mustafa Kemal”de büyük bir ruh kudretinin esrarı var. (Sir Charles Townshend
İngiliz Generali, 1922)

Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir… Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir. (Eleftherios Venizelos – Yunanistan Başbakanı, 1933)

Savaşta Türkiye”yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Ulusu”nu yeniden dirilten Atatürk”ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır. Her sınıf halkın O”nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahramana ve modern Türkiye”nin Ata”sına layık bir tezahürden başka bir şey değildir. Winston Churchill – İngiltere Başbakanı, 1938)

Bu liste uzar gider sevgili okuyucularım. Çünkü güneş dünyanın her tarafından görülebilir. Isısını her yere eşit dağıtabilir. Atatürk’te güneş gibidir. İlkeleri ve düşünceleri ile. Dünyanın her yerinden görebilenler için görünüyor…

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü İle İlgili Şiir

10 Kasım Türküsü
Atatürk! Anıtkabir devrimlerini söyler
Bozkır ovalarına, Erciyes’e, Ağrı’ya
Ulusun egemen olduğunu
Özgür olduğunu
Haykıracağım haykıracağım işte
Senin sustuğunca!

Yolunda yürüyeceğim Atatürk;
Ana baba oğul kız
Dere tepe bucak köy
Yeryüzü yaşamalarımla değil
Oralarda, senin gittiğince!

Atatürk, taşıyacağım
Çanakkale’de, Sakarya’da, Çankaya’da, al al
Senin taşıdığını;
Yurdun gök ülküsü
Dalgalanırken
Senin bayrağını yücelteceğim.
Senin çıktığınca.

Fazıl Hüsnü Dağlarca

Ve şimdilik sağlık ve sevgiyle kalın sevgili okuyucularım. Birlik ve beraberlikle… Yase

Günün Şiiri

Ağlayalım Atatürk’e

Ağlayalım Atatürk’e
Bütün dünya kan ağladı
Süleyman olmuştu mülke
Geldi ecel, can ağladı

Doğu batı cenup şimal
Aman tanrı bu nasıl hal
Atatürk’e erdi zeval
Memur mebusan ağladı

Atatürk’ün eserleri
Söyleyecek bundan geri
Bütün dünyanın her yeri
Ah çekti, vatan ağladı

Fabrikalar icat etti
Atalığın ispat etti
Varlığın Türke terketti
Döndü çarh devran ağladı

Bu ne kuvvet, bu ne kudret
Var idi bunda bir hikmet
Bütün Türkler İnön’İsmet
Gözlerimiz kan ağladı

Tren hattı tayyareler
Tükler giydi hep kareler
Semerkantla Buharalar
İşitti her yan ağladı

Siz sağ olun Türk gençleri
Çalışanlar kalmaz geri
Mareşalin askerleri
Ordular tümen ağladı

Zannetme ağlayan gülmez
Aslan yatağı boş kalmaz
Yalnız gidenler gelmez
Her gelen insan ağladı

Uzatma Veysel bu sözü
Dayanmaz herkesin özü
Koruyalım yurdumuzu
Dost değil, düşman ağladı

Aşık VEYSEL

Mustafa Kemal’i Düşünüyorum

Mustafa Kemal’i düşünüyorum;
Yeleleri alevden al bir ata binmiş
Aşıyor yüce dağları, engin denizleri,
Altın saçları dalgalanıyor rüzgârda,
Işıl ışıl yanıyor mavi gözleri…

Mustafa Kemal’i düşünüyorum;
Yanmış, yıkılmış savaş meydanlarında
Destanlar yaratıyor cihanın görmediği
Arkasından dağ dağ ordular geliyor
Her askeri Mustafa Kemal gibi.

Mustafa Kemal’i düşünüyorum;
Gelmiş geçmiş kahramanlara bedel
Hükmediyor uçsuz bucaksız göklere.
Al bir ata binmiş yalın kılıç
Koşuyorlar zaferden zafere…

Mustafa Kemal’i düşünüyorum;
Ölmemiş bir Kasım sabahı!
Yine bizimle beraber her yerde.
Yaşıyor dört köşesinde vatanın
Yaşıyor damar damar yüreklerde.

Mustafa Kemal’i düşünüyorum:
Altın saçları dalgalanıyor rüzgârda,
Mavi gözleri ışıl ışıl görüyorum.
Uykularıma giriyor her gece.
Ellerinden öpüyorum.

Ü. Yaşar OĞUZCAN

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here