‘Anne’ Kömbesi Yapıyoruz

0
99

Ramazan Bayramının vazgeçilmez tatlarından olan ‘kömbe’ geleneklerini sürdürmek isteyenler tarafından yapılmaya devam ediyor.

Eskiden Ramazan Bayramına sayılı günler kala fırınların önünde sıralar oluşurken, günümüzde kömbe yapanların sayısında düşüşler oldu. Ancak eski yöresel tatlara düşkün olanlar yapamasa da, bayram öncesi kömbe almayı ihmal etmiyor.

Gelenekleri yaşatmak, eski tatları unutturmamak adına üç yıl önce bu işe başladığını kaydeden Beyaz Kömbe ve Ekmek Dükkanı Sahibi Pınar Çopur, talebe göre her çeşit kömbe yapımını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kömbe yapımını anlatan Çopur; “Kömbenin temel malzemeleri un, yağ, su, şeker, beş çeşit baharattır. İçerisine tercihe bağlı hurma ve ceviz koyuyoruz, sade de yapıyoruz. Hepsinin lezzeti ayrı, kömbenin her çeşidi tercih ediliyor. Ben üç senedir burada bu işi yapıyorum. Yöresel tatlarımızdandır kömbe, eskiye dönük bir tat var, bunu unutmayan müşterilerimiz kömbeden vazgeçmiyor. Bizim de amacımız eski, yöresel tatlarımızı yaşatmak, unutturmamak. Müşterilerimize de teşekkür ediyorum, bizi yalnız bırakmıyorlar. Eski usul kömbelerimize değer verenler bizi tercih ediyorlar. Çünkü biz, katkısız, evde yapılanın aynısı, ‘anne’ kömbesi yapıyoruz. Tamamen organik diyebiliriz” dedi.

Talebe göre de kömbeleri çeşitlendirdiklerini ifade eden Çopur; “Özel sipariş de alıyoruz. Susamsız isteyen oluyor, baharatı az isteyen oluyor, biz de ona göre hazırlıyoruz. Bu tatlarımızı Türkiye’nin her yerinde tadanlar oldu. Buradan başka şehirlere gezmeye gidecek olanlar, hediye olarak kömbe alıp götürüyor ve sonrasında çok beğenildiğini söylüyorlar” diye konuştu.

Son aylarda yaşanan zamların kendilerini de etkilediğini söyleyen Çopur; “Fiyat artışları bizleri tabi ki etkiledi. 7-8 ay önce şu ankinin yarı fiyatına satıyorduk. Ama malzemelerin hepsinin fiyatı neredeyse iki kat arttı. İster istemez bizler de bunu fiyatlarımıza yansıttık” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here