Amatör Olmak ya da Olmamak (2)

0
51

Değerli okurlarım, amatör bile olunsa, bunun da aşamaları vardır. Amatörlükte piştikten sonra, profesyonel olan futbolcular hocaları vasıtasıyla bazı önemli tecrübeleri kazandıktan kabuklarını çatlatıyorlar.

Genel olarak, gençlerimizin geçiş dönemleri şunlardır. Minik takımlarda spor sevgileri artar, spor ahlakıyla beraber dayanıklıkları şekillenmeye başlar, mücadele güçleri artmaya başlar. Rakip oyuncularla ve hakemlerle olan diyalogları belirginleşir, gün ışığına çıkar.

Bu aşamada, yani 13-16 yaşları gençler için çok önemlidir. Kişiliklerini kazanırken, futbol adına ne öğreniyorlarsa bu yaşlarda öğrenirler. Hocalarının da, önemli katkılarıyla bu gençlerin ileride hangi seviyede olacakları hemen-hemen belli olur.

Daha sonra Paf takımda top koşturmaya başlarlar. Paf takımda bulunmak gençler için son aşamadır. Bu son bölümde geriye dönüş yoktur, olamaz da. Gençlerimiz böyle şeyleri düşünüp umutsuzluğa düşmemelidir. Bu son aşamada, buna profesyonelliğe geçiş dönemi de diyebiliriz. Gençler ideal fiziklerine kavuşmuşlardır. Futbolun birçok inceliklerini öğrenmişlerdir. Büyüğe saygıyı, küçüklere sevgiyi içlerine sindirmişlerdir.

Şöyle de söylenebilir. Paf takımında bulunmak, “Olmak ya da Olmamaktır.” Amatör gençlerimizin bu konuya ağırlık vermeleri gerekmektedir. Burada, gençlerimiz futbolcularının üstüne koymak zorundadırlar. Çünkü gözler onların üzerindedir. Hocalarının önerilerine kulak verenler bu sınavdan da başarıyla geçer. Hele spor ahlakları da kusursuzsa, bu oyuncular kapışılır.

Efendim, amatörlüğün yaşı yoktur aslında. Sporcu dilediği kadar amatörce futbol oynayabilir. Oynayabilir ama belli bir süre sonra da bu işin tadı kaçar.

Amatörler, futbolun içinde özel bir durum arz ederler. Genç sporcular doğal olarak uzun süre amatör kalmak istemezler. Ağabeyleri gibi, “A” takımda oynayabilmek için can atarlar, bunun için çok büyük çaba sarf ederler. Çaba ile beraber şanslı olmaları da gerekiyor.

Paf takımını başarıyla geçip, profesyonel olmak isteyen gençler hiç de haksız değiller. İleride güzel şeyler onları bekliyor. Şan… Şöhret… Para… Bunlar, futbol yaşamlarının profesyonellik bölümünde gerçekleşecektir. Gençlerimizde doğal olarak futbolu meslek olarak seçtiklerine göre, önlerine çıkan engelleri aşarak hedeflerine ulaşmaya özen göstereceklerdir. O konumda olanlara başarılar dilerim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here