AKİB Başkanları Sırbistan ve Bosna-Hersek’i Ziyaret Etti

0
161

akib-iş ziyareti1Aymen; “Sırbistan, Rusya İle Ticarette Yeni Transfer Noktası Olabilir”

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanları, ihracatı artırmaya yönelik Sırbistan ve Bosna-Hersek’e inceleme gezisi düzenledi. AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen; “Sırbistan ve Türkiye’nin ortak bir İhracatçı Birliği kurmasının faydalı olabileceği görüşüldü” dedi.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Lyayiç, Rusya ile aralarında Serbest Ticaret Anlaşması olması nedeniyle Türk firmalarının Sırbistan’ı transfer noktası olarak kullanabileceğini söyledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), bölge ihracatının artırılması ve yeni pazar fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla 10-13 Şubat tarihleri arasında Bosna-Hersek ve Sırbistan’a inceleme gezisi düzenledi. AKİB Başkanlarından oluşan Belgrad-Saraybosna İnceleme Heyeti, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Lyayiç’i ve Belgard Ticaret Odası Başkanı Milivoje Miletic’i ziyaret etti. Belgrad-Saraybosna İnceleme Heyeti’nde, AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Ateş ve AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin yer aldı.

AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, ziyarette Başbakan Yardımcısı Lyayiç’e birlikler, daralan pazarlar ve Türkiye-Rusya arasında yaşanan kriz sebebiyle Rusya’nın Türkiye’ye yönelik aldığı ekonomik yaptırım kararlarının ihracatçıları nasıl etkilediği konusunda bilgiler aktardı. Başbakan Yardımcısı Lyayiç, Sırbistan’ın Rusya’ya olan coğrafi yakınlığı ve Sırbistan ile Rusya arasında Serbest Ticaret Anlaşması olması sebebiyle Türk firmaların Sırbistan’ı transfer noktası olarak kullanabileceğini belirtti. Lyayiç, ayrıca Sırbistan’da 12 serbest bölgenin olduğunu, Avrupa Birliği ile uyum anlaşmalarının ise 2012 yılında başladığını belirterek, ülkelerinin Türk yatırımcılara ve ihracatçılara açık olduğunun altını çizdi.

Heyet, Belgrad Ticaret Odası Başkanı Milivoje Miletic ile gerçekleştirdikleri görüşme kapsamında Sırbistan’da ortak yatırımlar gerçekleştirilerek çevre ülkelere ihracat gerçekleştirilmesi hususunda mutabık kaldı.

Sırbistan ve Türkiye Ortak Çalışabilir

AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Sırbistan’a sektörel bazda bir heyet gerçekleştirileceğini de belirterek; “İki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Görüşmemizde ayrıca Sırbistan ve Türkiye’nin ortak çıkarları doğrultusunda beraber hareket edebiliriz” dedi. Heyet, ziyaret kapsamında Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Ticaret Müşaviri İsmail Bozdemir ve Halk Bankası Belgrad Genel Müdürü Kenan Bozkurt ile de görüşerek ülke ekonomisi ile yatırım ve ihracat potansiyeli hakkında bilgi aldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here