AKAD Binasının Temel Atma Töreni Yapıldı!

0
128

Kaymakam Su; “Vatandaşlarımız, Nasıl Mutlu Olacaksa Öyle Yaşamalı!”

Mustafa Kemal Mahallesi’nde yapımı planlanan Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) binasının temel atma töreni geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi.

Yaklaşık altı bin metrekarelik kapalı alana sahip olan binanın, cemaatin cenazelerini kaldıracakları bir salon, 400 kişinin beş vakit namaz kılacakları bir oda, cemaatin kanaat din önderleri ile istişare kurulabilecekleri bir oda, 400 kişilik Kuran’ı Kerim öğrenebilecekleri bir oda, seminerler ve konferansların yapılabileceği bir odadan oluşacağı belirtildi.

Temel atma törenine Hatay Milletvekilleri Mevlut Dudu, Refik Eryılmaz ve Hasan Akgöl, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Ak Parti İskenderun İlçe Başkanı Uğur Feriz, MHP İskenderun İlçe Başkanı İbrahim Gül, CHP İskenderun İlçe Başkanı Süleyman Uyar, Nusayri Alevileri din önderleri, İskenderun Belediyesi Meclis üyeleri, Sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Temel atma töreninde bir konuşma yapan AKAD Başkanı Nihat Yenmiş, alevi kültürünü daha iyi anlamak, yaşatmak ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarmak adına böyle bir binaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Yenmiş, Alevi kültürünün doğru okunması için akademik anlamda girişimlerin hayata geçirilmesini istedi.

Anadolu’nun tarih boyunca bütün kültürlere ev sahibi yapmış, inançların kendini ifade ettiği bir mekan olduğunu söyleyen İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su; “Vatandaşlarımızın geleceğe güvenle bakmasını istiyoruz. Nasıl mutlu olacaksa, öyle yaşamasını arzu ediyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Kaymakam Su, günün anlam ve önemini vurgulamak için Şair Bestami Yazgan’a ait “Dokunur gayretine, /Karışma hikmetine./Sahibi hürmetine,/Kulu incitme gönül” dizeleri paylaştı.

İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek de yaptığı konuşmada, çeşitli inançlara sahip insanları bir arada görmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Başkan Civelek; “Alevi kültürünü seviyorum. Eline, beline, diline sahip çık felsefesini seviyorum. Akıl ve bilimi önde tutarak ilim ve inancı harmanlayan bu inancı seviyorum. Bunun karşısında saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu.

AKAD’ın şimdiye kadar güzel işlere imza attığını kaydeden CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Aleviliğin Türkiye’nin bir yapı taşı olduğunu ve Alevi kültürünün araştırılması ve yaşatılmasının önemli olduğunu kaydetti. Dudu; “Pakistan’da Filistin’de, Yemen’de şimdi de Suriye’de insanı insana kırdıran günümüzün Yezid’lerine karşı direnmeliyiz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here