Ahlakın Alfabesi (5)

0
50

Değerli okurlarım, bu makalemde, birazcık dışa taşarak “ahlak” kavramını iyice işlemeyi düşünüyorum. Neden bu ifadeyi kullandım biliyor musunuz? Bu makalemi okurken konunun dışına taştığımı sanmayın. Hepinizin bildiği gibi “AHLAK” çok önemli bir kavramdır.

Ahlakı olmayan ya da zayıf olan insanlar ve ülkeler yok olmaya mahkûmdur. Yok olmazlar bile, en altlarda kalır ve başkalarının yalanlarını tasdik etmek durumunda ömür tüketirler. Ahlakı üst düzeyde olan insanları herkesin sendiği gibi, Ahlakı üst düzeyde olan insanları herkesin sandığı gibi, Yüce Yaradan da onların işlerini kolay getirir. Allahın sabrı geniştir, hemen cezalandırmaz ama öyle bir zamanda büyüklüğünü gösterir ki, âlemlere ibret olur.

Milletimiz sağ olsun, çok âlicenaptır, sevecendir, ahde vefasızlık etmez, hatta akşam yemeğini bile unutur. Unutmakla hatırlamamayı birbirine karıştırmayalım. Her şeyi unutmak aptallığın daniskasıdır ama gelişen olayları aklının bir yerinde saklamak, ifşa etmemek asaletin kendisidir.

Hiçbir spor dalı, özellikle futbol ahlaksız değildir. Böyle düşünmemiz mümkün değildir. Bu sporun mucitleri suçlu bulunup can vermişlerdir. Kanla yoğrulmuştur ama en önde giden, en sevilendir. Öyle bir spordur ki, savaşları bile erteletmiştir. Yakın geçmişte, ülkemizde dahil olmak üzere bu ayak sporu çok can almıştır. Bu ayak oyunu çok insanları unvan sahibi yapmıştır. Krallar, imparatorlar, prensler, savaşçılar, golcüler vs.

Ahlak kavramı, her konuda sonuna kadar geçerlidir. Yukarıda da söylediğim gibi ahlaksız bir millet yok olmaya mahkûmdur. Ahlak, hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Önceden kazanılır gibi gözükse de, sonu hüsrandır, yer ile yeksen olmaktır.

Birisi aynen şöyle söylemişti: “Emevi Camii’nde namaz kılacağız…” Senin ülkende camimi yok. Hastaneden çok cami var hamdolsun. Elalemin camisinden sana ne? Eğer iyi bir iş yapmak istiyorsanız, bütün hastaneler ücretsiz hizmet versin, insanlarımız daha sağlıklı olsunlar. Reklâma gerek var mı?

Yapılan işler söylenen sözler, icraatlar, Yüce Allah’ın da hoşuna gitmeli, Yüce Yaradan size güç vermeli. Adam gibi adam olanlar hep böyle düşünmeli. Doğu bölgemizde kış olmayı görsün, yollar kapalı ve oralar yaşanamaz halde. Hamile kadınlarımız yollarda can veriyorlar ve sözü buraya getirmişken oralara bir el atılsa nasıl olur? Bunu düşünmüyorsunuz bile…

Yanlışlar, hatalar çok fazla ama bazılarının telafisi mümkündür, ancak öyle hatalar vardır ki, simsiyah zifir gibi, bulaştığı yerlerden çıkmaz, mutlaka iz bırakırlar. Bunlardan birisi de dopingdir. Burada amaç performansı normalin üstüne çıkarmak rakibini yenmektir. Bunun için de yüksek dozda ilaç almaktır. Burada amaç rakibi yenmektir ama en büyük spor ahlaksızlığıdır.

Teşvik primi de doping gibi ahlaksızlıktır. Kendi oyuncularına, galip gelinmesi halinde bazı oyuncularına bir kurye ile para göndermek yasal olmadığı gibi, en büyük ahlaksızlıktır. Rakibe teşvik primi verilmesini yasal sayan birisi hayatta değil ama onun için müsabakalar yapılıyor. Hayatta olmayan birine saygısızlık aklımızdan geçmez ama gerçek bu. Baştakiler böyle olursa, ayak takımı da öyle olur. Bunu başka türlü izah etmemiz de mümkün değil. Umarım günün birinde her şey düzelir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here