Acaba Kimler Engelli? (3)

0
51

Değeri okurlarım, umutla yola çıktık ve de umutlarımız tazelendi. Daha da önemlisi insanlarla birlikte hayvanların da umutlarını yok etmek, onları umutsuz bırakmamak olmalıdır. Bu şar! Efendim, engelli kardeşlerimden bazıları da “Ruhun Mahiyeti” hakkında bilgiler istemişlerdi. Engelli kardeşlerimin canı sağ olsun. Özellikle onlara olmaz demek ya da gereksiz yanıtlar vermek size yakışır mı?

Ancak, biraz kendimizden, biraz da araştırarak bu zor olmakla birlikte ilginç soruya, isteğe yanıt bulmaya çalıştım. Çok zamanımı aldığından 3 Aralık’ta ve bu nedenle sizlerle beraber olamadım. Bilmenizi isterim. Konumuza devam edelim.

Engelli kardeşlerim, hani arada bir duyarız ya. Ölenlerin ruhunun Allah katına çıkması, yedi takım ruhunun galeyana gelmesi, futbolda da şu takımın ruhu, bu takımın ruhu falan. Bu ifadeleri sık-sık duyuyoruz.

Oysa bunun mahiyetini bilmek imkânsızdır. Aklın erdiği bilgileri anlayan his organlarından beyine gelen duyguları alan, bedende ki bütün kuvvetleri, hareketleri idare eden, kullanan ruhtur. Ruh, göz vasıtasıyla renkleri, kulak sesleri kavrar, sinirleri çalıştırır. Adaleleri hareket ettirir ve böylece bedene iş yaptırır. Aklı kullanmak, düşünmek ve gülmek gibi şeyleri yapan ruhtur. Ruh, parçalanmadığı ve parçalardan meydana gelmediği için hiç değişmez ve de bozulmaz.

Ruh bir sanatkâra benzer. Beden ise sanatkârın elindeki sanat aletleri gibidir. İnsanın ölmesi, ruhun bedenden ayrılmasıdır. Bu da, sanatkârların aletlerinin yok olmasına benzer. Cesetten ayrılan ruh, ya azaba ya da nimete kavuşur. İyilerin ki yükselir kötülerin ki, yedi kat yerin zeminine iner. Hani bazı ülkelerde diktatör olanlar, mezarlarında değil, yedi kat yerin zemininde olurlar. Cenab-ı Allah o türden insanları da, bazı milletleri de ıslah etsin.

Devam edelim, bedenden ayrılan ruh, aletsiz vasıtasız olarak her şeyi bilir. Bunun için çeşitli nimet veya azaplık karşılaşır. Yani bedendeyken hayattayız, yaşıyoruz demektir. Örneğin, spor sahalarında her hangi bir sporcu aniden yere düşüyor ve kımıldayamıyor. Burada lif atması spazm gibi sporcu rahatsızlığı söz konusudur. İşte ruh bu türden rahatsızlıklara engel olamıyor. Bütün bunlara rağmen, ruh bedenden ayrılınca yine bilir, görür ve de anlar sevinir, üzülür, bu özellikleri yok olmaz. Ruhun mahiyeti konusu epeyce teferruatlı ve de uzun. O nedenle ruhun bazı özelliklerini yarına bırakıyorum.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here