Yelkenli Çarşı’da, İskenderun Belediyesi İpin Ucunu Kaçırdı…

0
265

medyatik bakışMEDYATİK BAKIŞ / Doğan SÜSLÜ

Evet, köşe yazımın başlığında yazdığım üzere İskenderun Belediyesi, Yelkenli Çarşı’da, önce Yusuf Civelek döneminde ipin ucunu kaçırdı. Belediye Başkanı Seyfi Dingil döneminde ise bu işi toparlamak mümkün olmadı. Tenteli, mikalı, naylonlu, geçmeli, çıkmalı açılır kapanır güneşlikler ve yağmurluklarla Yelken Çarşı adeta bir çadır kent oldu. Bu da yetmedi, İskenderun Belediyesi Fen İşleri’nden bir çalışanla dostane ilişki kuran işletmeciler, çarşıda diledikleri yeri çevirip, işgaliye bedeli ödeyerek yeni mekân oluşturabiliyorlar. Son gelişmeler sonrası inanın İskenderun Belediyesi’ni Belediye Başkanı Seyfi Dingil mi yönetiyor yoksa Fen İşleri Müdürlüğü’nün iş bilen çalışanları mı yönetiyor ben inanın tereddüt içindeyim! Yelkenli Çarşı’da kafasına göre yer çeviren işletmecilere ön ayak olan bir Fen İşleri görevlisi bana göre Seyfi başkandan daha etkin ve yetkin. Seyfi başkan ise çok şeyden habersiz İskenderun’a hizmet etmeye çalışıyor…

*Bir Köşe Başı Daha Tutulmuş

Köşeme taşıdığım fotoğraflarda görüldüğü üzere son tenteli mekân bir özel bankanın hemen dibine monte ediliyor. Banka kurumsal logosu kapandığı gibi, bankanın şube içine alacağı gün ışığı da önemli ölçüde engelleniyor. İşletmeci tentelerini rahatça monte etsin diye üç adet çam fidanı da buradan sökülmüş. (Hani yeşili koruyacaktık?) Anlayış şu, İskenderun Belediyesi’ne işgaliye parasını öderim, istediğimi yaparım… Banka karşısındaki bir döviz bürosu yetkilisi Sevilay Yücel, İskenderun Belediyesi’ne konuyla ilgili dilekçe verdiğini ve böyle bir tenteli mekânı uygun iş yerinin önünde bulmadığını ifade ediyor. Sevilay Hanım itirazlarıyla ilgili olarak da İskenderun Belediyesi yetkililerinden hala bir sonuç alamadığını öne sürüyor. Diğer mekân komşuları da rahatsız ama birileriyle kötü olmamak adına direk konuşan yok.

medyatik bakış2

*Bir Yangın Çıksa, Büyük İtfaiye Aracı Oraya Nasıl Girecek?

Bana göre Yelkenli Çarşı’da çok ciddi bir problem daha var. Yelkenli Çarşı içinde ve civarında onlarca çok katlı bina var. Bu binaların üst katlarında çıkacak bir yangına müdahale edecek büyük bir itfaiye aracının o güzergâha girecek doğru dürüst bir geçişi yok.  Doğal gaz artık hemen hemen tüm binalara geldi. Olası bir doğal gaz yangının da ya da normal yangında büyük itfaiye araçları Yelkenli Çarşı’ya çok zor girer ya da hiç giremez… Peki, o vakit olası mal ve can kayıplarının hesabını kim verecektir? Açılabilecek maddi ve manevi tazminatları kim ya da kimler ödeyecektir?…

*Barış Parkı Projesi İçin Belediyeyi Kutluyorum

Yelkenli Çarşı’ya komşu Bahar Kebap Salonu civarındaki bir otopark arsası boşaltılarak alan yeniden düzenlendi ve Barış Parkı adı altında ortaya güzel bir yeşil alan ve park çıkartıldı. Bu projede İskenderun Belediyesi Park ve Bahçeler Müdiresi Aylin Selçuk ve arkadaşlarının büyük emeği var. Ben bu güzel çalışma için hem Seyfi başkanı hem de Aylin Selçuk müdürümü kutluyorum ama bir yandan da endişe ediyorum. Yarın kafasına göre takılan bir işgaliyeci gelir ve yine Fen İşleri’nden bir görevli bulup, Barış Parkı’nın bir köşesini çevirse ne yaparız o vakit? Bir başka anlatımla Barış Parkı’nda da ipin ucu kaçırılırsa nice olur halimiz?!… Projeye verilen onca emek zahmet ve yeşil alan düzenlemesi boşa gitmez mi?…

medyatik bakış3

*Seyfi Dingil, O Mıntıkayı Turlarsa, Karmaşayı Görür

İskenderun Belediyesi özellikle de Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Yelkenli Çarşı’da, Barış Parkı’nda ağırlığını ve varlığını hissettirmelidir. Herkes kafasına göre takılırsa yerel yönetimlerin ne manası kalır ki? Belediye Başkanı Seyfi Dingil ayrıca işaret ettiğim noktayı ve Yelkenli Çarşı’nın genelini şöyle dikkatle turlarsın. Düzensizlik, karmaşa ve keyfilik onun hoşuna giderse benim lafım yok. Bugün Yelkenli Çarşı’daki pek çok tente, branda tabelalarda yazılı bazı şahıs ve kurumların isimlerini kapatmış, adeta onların yıllar içinde oluşturdukları ticari isim ve şöhretlerini kapatır ve perdeler bir hale gelmiştir…

*”Biz Yaparız Olur” Anlayışı…

Özetle, İskenderun Belediyesi “parası neyse verelim ve işgal edelim” mantığındaki keyfi ve genellikle kendisine verilen sınırların ve izinlerin dışına çıkan işletmecilere karşı varlığını, etkinliğini her daim hissettirmelidir. Aksi halde İskenderun genelinde ipin ucu kaçar. Yerel yönetim, adı üzerinde yereli yönetmek demektir. Yelkenli Çarşı, Barış Parkı’da yerel hizmetlerin içindedir. Söz konusu mıntıkaları işgaliye ödeyen işletmeciler yönetirse, İskenderun Belediyesi’ni takan olmaz, keyfilik, başıboşluk ve ‘Ben yaparım, Biz yararız olur’anlayışı işin içinde çıkılmaz bir hal alır. Yol yakınken herkes yanlışından dönmeli, hatalı ve amacını aşan tüm projeler iptal edilmelidir…

medyatik bakış1

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here