2040’a Kadar İçme Suyu Teminatı!

0
118

bakan toplu açılış1Bakan Eroğlu, Hatay’da 143 Milyon TL’ye Mal Edilecek Dev Tesislerin Temelini Attı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Hatay’da inşa edilecek olan 14 tesisin temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Adalet eski Bakanı Hatay Milletvekili Sadullah Ergin ve diğer katılımcıların katılımıyla atıldı.

Hatay Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşen toplu temel atma töreninde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Hatay’da bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Göreve geldiklerinden bu yana yatırımlarda destanlar yazıldığını ifade eden Eroğlu, özellikle ekonomide çok büyük işlerin yapıldığını kaydetti. Merkez Bankası’nın kasasının dolu olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu; “Merkez Bankası’nda döviz rezervimiz 130 milyar doları aştı. Artık kriz yok borç almak yok” dedi.

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu,  temeli atılacak 14 tesis arasında yer alan Hatay içme suyu İsale Hattının ve Arıtma Tesisi’nin tamamlanmasıyla Hatay Merkez ve Samandağ ilçesine ait 16 yerleşim birimine yılda 35.320.000 m3 içme ve kullanma suyu temin edileceğini ve bu yerleşim yerlerinin 2040 yılına kadar içme suyunun teminat altına alınacağını söyledi.

Hatay’ı 2014 yılında yatırımlarda hamle yılı ilan ettiklerine değinen Eroğlu, Hatay’a eli boş gelmediğini söyleyerek, 593 milyon TL’ye mal edilecek 40 adet projeyi müjde olarak açıkladı. Bakan Prof. Dr. Eroğlu, bu projelerin baraj, içme suyu, sulama, dere ıslahları, orman köylülerine kredi, ağaçlandırma, fidan üretimi, mesire yeri ile deniz kaplumbağası ilk yardım ve rehabilitasyon merkezinden oluştuğunu belirtti.

Bakanlığının yatırımlarda rekorlara imza attığını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ tarafından 1999-2002 yılları arasında sadece 9 tesisin hizmete açılabildiğini, 2003-2013 yılları arasında ise 1.763 yeni tesisin hizmete açıldığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ilk kez 1 Ocak 2012 tarihinde uygulamaya konulan “1000 Günde 1000 Gölet GÖL-SU” Projesi ile büyük sulama projeleri dışında kalan arazilerin sulanması maksadıyla göletler inşa etmeye başladıklarını vurguladı.

bakan toplu açılış2

Yeni Projeler Hazırlıyoruz

Merasimde bir konuşma yapan Sadullah Ergin Türkiye’nin borçlarını ödediklerini nice yatırımlara imza attıklarını dile getirerek; “Önümüzdeki yıllar için hazırlıklar yapıyor, gençlerimiz çocuklarımız için yeni projeler hazırlıyoruz. Hatay da yaptığımız yatırımlardan fazlasıyla istifade etti. Barajlar, göletler, hastaneler, adalet sarayları olmayan bir il iken şimdi hepsine sahip oldu” dedi.

Konuşmaların ardından temeli atılacak olan Samandağ Büyük Karaçay Sulaması’na canlı bağlantı yapılarak protokol üyelerinin de iştirakiyle 14 tesisin temeli atıldı.

Merasim sonunda Orman Genel Müdürlüğü’nce Samandağ Yaylacık köyünde uygulanmakta olan gelir getirici türler projesinin kura çekimi yapıldı.  OGM tarafından köylülere gelir sağlaması maksadıyla dikilen fıstık çamı, defne ve badem fidanları çekilen kura sonucu sahiplerini buldu. Köylüler bu fidanlardan elde edilen gelirleri kura sonucuna göre paylaşacaklar.

Temeli atılan tesisler şöyle; Büyük Karaçay Sulaması, Hatay İçmesuyu İsale Hattı, Hatay İçmesuyu Arıtma Tesisi, Altınözü Altınkaya Göleti ve Sulaması, Samandağ Çökek Göleti ve Sulaması, Merkez Tanışma Göleti ve Sulaması, İskenderun Prinçcik Göleti ve Sulaması, Arsuz Zilli Çayı Islahı, Hassa Tiyek Çayı Islahı, Merkez İlçesi Karlısu Beldesi Karaksi Çayı ve Küçükçay Deresi, İskenderun İlçesi Sarıseki Beldesi Mersin Çayı Kelle ve Derebani dereleri 2.Kısım, Erzin İlçesi Erzin Deresi ve Yankolları 2.Kısım, İskenderun Karaçalılık Deresi Islahı, Kırıkhan İlçesi Kurtlusoğuksu Deresi 2.Kısım.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here