İlimizde Yaşanan Kuduz Vakalarının Ardından Konuşan Veteriner Hekim Sefa Badioğlu; “Muhakkak ‘Aşı’ Yaptırın”
Hassa’da köpek ısırığının ardından kuduz şüphesiyle hastaneye sevk edilen ve hayatını kaybeden 4 yaşındaki Hayrunnisa Gök’ün ölümünün ardından değerlendirme aldığımız Veteriner Hekimler, kuduz hastalığının ölümcül sonuçlar doğurabildiğine dikkat çekip, sokak hayvanları ve evcil hayvanlarda aşının önemine vurgu yaptılar.
Veteriner Hekim Sefa Badioğlu, İskenderun bölgesinde kuduz vakası görülmediğini belirtip ancak Hassa ilçesinde yaşanan bu üzücü olayın ardından Hatay’ın hemen her ilçesinde tedbirler alındığını belirtti.
İskenderun’da, sokak hayvanları konusunda kediler için herhangi bir şekilde tedbir alınmadığını da sözlerine ekleyen Badioğlu; “İskenderun’da kuduz tehlikesi görülmedi ama herhangi bir bölgede görüldüğü takdirde her yerde önlem alınması uygun olur. Hayvanların toplatılma amacı; kuduz tehlikesi bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık türü olduğundan sokak hayvanları risktir. Evcil hayvanlar kuduza karşı yılda bir defa aşılanır. Sokakta gördüğünüz küpeli hayvanlar aşılıdır. Toplarken her ihtimale karşı aşılı aşısız tüm hayvanlar toplandı. Bunun yanı sıra belediyeden evcil hayvan sahibi olanlara hayvanlara aşı yaptırılması konusunda duyuru yapıldı. Tabi ki herkes aşı konusunda yeteri kadar bilinçli değil.
Kediler için İskenderun’da bakım evleri yoktur. Kediler hususunda İskenderun çok geride kalmıştır. Bakımı yapılıp aşısı tamamlandığında bu hayvanların tekrar sokağa doğal yaşam alanlarına bırakılması gerekir. Bizim bölgemizin uluslararası aşı sağlık karnelerinde “aşılama tarihinden 12 ay öncesine kadar bulunduğu ya da çevre bölgelerde herhangi bir kuduz vakası görülmemiştir…” bu ifadenin üzerinde kaşe bulunmaz ise bu hayvanı hiçbir yere götüremezsiniz.
İlçe Tarım Müdürlüğü ve İskenderun Belediyesi bu konuda çok çaba harcadı. Havanlara takılan küpenin rengi değişmesi gerekir. Bu işlem İskenderun belediyesi tarafından yapıldı. Evcil hayvan sahipleri muhakkak veterinere danışmalı. Her hayvanın kendine has bir hastalığı vardır. Hiçbir aşıyı yapmasalar bile kuduz aşısı yapılması gerekir. Şüpheli hayvanın başı kesilir Ankara’ya gönderilme şartları altında soğuk zincire sarılıp gönderilir ve kuduz testi sonuçları gelir. Bu sadece Ankara’da vardır” şeklinde konuştu.
İşte Kuduzun Belirtileri
Öte yandan, kuduz belirtileri ile ilgili önemli hususları paylaşan Badioğlu, hayvanların nasıl kuduz olduğunun şu şekilde belirlendiğini anlattı:
“Virüsün bulaşması ile göstermesi arası dönem kuluçka dönemidir. Beyne yerleşen bir virüstür. Kuluçka dönemini atlattıktan sonra beyine yerleşip belirtileri göstermeye başlar. Kas kasılmaları, tükürük bezleriyle salgı, suya dayanamaması, karanlık ve sessiz yer istemesi hayvanın kuduz olduğunu belirtir.”