Eğitim-Sen Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Kamusal Eğitim Çalıştayını Değerlendirdi
Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, genel merkezleri tarafından 27-28 Haziran tarihlerinde Ankara Barosu’nda gerçekleştirilen Kamusal Eğitim Çalıştay’ı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ünsal, çalıştayın parasız ve bilimsel eğitim üzerinde yoğunlaştığını belirtti.
Ünsal, ilk olarak çalıştayda ele alınan ana başlıkları sıralayarak, “Neoliberalizm Kuşatması Altında Kamu ve Kamusallık”, “Kamuda Yaşanan Dönüşüm boyutları”, “Uluslararası Antlaşmalar ve Kamu Hizmetleri”, “Kamu Özel Ortaklığı”, “Kamusallık ve Kadın”, “Kamusal Alan ve Laiklik”, “Kamusal Eğitim”, “Kamusal Eğitim ve Muhafazakârlaşma”, “Eğitimin Ticarileştirilmesi Uygulamaları”, “Eğitimde Ötekileştirilen İnanç ve Kimlikler”, “Anadilinde Eğitim ve Kamu Hizmetleri” başlıklı sunumların gerçekleştirildiğini söyledi.
Yaptığı değerlendirmelerde ‘Kamusal Eğitimin’ içeriğinden de bahseden Ünsal: “Belli sorunları olan insanların bu sorunları tartışmak üzere bir araya geldiği mekânlar toplu hizmet alım mekânları, özel olmayan herkese açık olan alanlar kamusal alan diye ifadelendirebiliriz. Kamusal alanlar nitelikleri ile demokrasinin de çıkış noktasıdır. Sermaye ve piyasanın mantığına karşı durmak ve bu mantığa karşı mücadele etmek açısında kamu ve kamusallık kavramları önemlidir” dedi.
Hangi alanların kamusal, hangi alanların özel alan olduğuna da değinen Mustafa Ünsal; “Bugün insanların toplu olarak bulunduğu, hizmet aldığı alanlar kamusal alanlardır. Kişiye özel yerler ve mekânlar özel alan olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.
Parasız Eğitimi Tekrar Gündeme Getiriyoruz
Kamusal eğitimin, ücretsiz ve bilimsel olması gerektiğinin altını çizen Ünsal, özel okulların teşvik edilerek eğitimin ücretlendirildiğini de belirterek; “Kamunun 3 ayağı vardır. Bunlar istihdam, yönetim ve hizmettir. Bugün AKP iktidarı ile birlikte istihdam güvensizleşiyor, yönetim otoriteleşiyor, hizmetler ise piyasalaştırılıyor. Bu 3 başlığın dönüşümünün bütünlüğü anlamak açısından kamusallığın önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Kendi alanımız açısından eğitim de özelleştirmenin alenileştiği bir süreçte sendikamızca yapılan kamusal eğitim çalıştayı gerçekten çok anlamlıdır.
Devlet eliyle özel okulların teşvik edildiği, devletin, özel okullara giden öğrencilere para desteğinde bulunduğu, devlet okullarının her türlü sorununa kulak tıkadığı bir süreçte Anayasal bir hak olan parasız eğitim alma hakkının tekrar gündeme getirilmesi bizim açımızdan çok önemlidir. Kamusal eğitim bilimsel olmalıdır. Kamusal eğitim parasız olmalıdır. Kamusal eğitim ulaşılabilir olmalıdır. Ayrıca kamusal eğitim Laik olmalı ve kendi anadilinde yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
Başkan Mustafa Ünsal, 29 Haziran Pazartesi günü açıklanan TEOG sonuçları hakkında ise; “Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı puanları daha önce açıklanması bekleniyordu fakat yanlış olduğu öne sürülen 1 sorunun mahkemece iptal edilmesi TEOG sonuçlarının açıklanmasını uzattı. Devlet tarafından yapılan her sınavda görmeye alıştığımız yanlış hesaplamalar ve yanlış puanlamalar bu sınav sonuçlarının açıklanmasında da kendini gösterdi. Özellikle gayrimüslim ve din kültürü gibi derslerden muaf olan çocukların bu derslerden TEOG puanlarının sıfır olarak girilmesi nedeniyle yüzlerce öğrenci mağdur olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Mevcut Eğitim Sistemine de değinen Ünsal: “4+4+4 eğitim süreci ile eğitimde başlatılan dönüşüm sürecinin eğitim sistemine ne kadar zarar verdiği ve bundan sonraki sürece de ne kadar zarar vereceği ortadadır. Siyasi iktidar bir an evvel 4+4+4 dayatmasından vazgeçmeli gerçek anlamda bilimsel bir eğitimi hayata geçirmelidir” dedi.