Tarihimize Sahip Çıkalım!

0
727

Fahreddin Osmanca’nın Çığlığı Duyulsun Artık!

Uzun süredir #üveyşehiriskenderun ismiyle bir proje yürüten Fahreddin Osmanca, İskenderun’un tarihi ve kültürünün yok edilmesine isyan ediyor. İskenderun’un bugüne kadar “üvey” bırakılmış kadim ve tarihi bir şehir olduğunu hatırlatan Osmanca, İskenderun’un “Tarihi Kale” kalıntılarının Pazar tezgâhına dönüştürülmesine de büyük tepki gösterdi.

Şimdi bize de onun sesini buradan duyurmak kalıyor. Evet, güzelim İskenderun’umuz bir şekilde mahvolmakta, en azından tarihimize sahip çıkalım. #üveyşehiriskenderun isimli projenin yürütücüsü Fahreddin Osmanca’nın sessiz çığlığı şöyle:

“Biliyorsunuz uzun süredir #üveyşehiriskenderun ismiyle bir proje yürütmekteyim. Çalışmalarımın ana amacı, İskenderun şehrinin tarihi ve kültürü ile ilgili sanatsal çalışmalar yaparak es geçilmiş ve bugüne kadar “üvey” bırakılmış şehrin kadim bir tarihi olduğun hatırlatmaya çalışmaktı. Çalışmalarıma başladığım ilk günden beri, bazı destek mesajları ve fiili destekler bulsam da özellikle İskenderun şehrinden bir tek ileri gelen veya yönetici ile iletişim kuramamak artık çok garipsediğim bir durum değil, bu sebeple yeni bir konuda isyan edeceğim ve bunu buradan herkese duyurmakta bir beis görmüyorum.

İskenderun’un Tek Kalesinin, Pazar Tezgâhına Teslimi!

İskenderun Kalesi, şehrin ortasında kalmış aslen zamanında antik bir limanı ve kadim bir tarihi bulunan bir kaledir. Kale ile ilgili çok az eserde bahsedilirken, talihsizlik sebebiyle yakın tarihimizde Osmanlı İmparatorluğu döneminde restore edilmekten vazgeçildiği bilgisi yer alır.

Kalenin Bilgi İçerir Paylaşımım

https://www.instagram.com/p/Byklv2hpDAy/ instagram sayfamda; yine uzun süredir takibini ve araştırmasını yaptığım kalenin bir fotoğrafına ve planına ulaşmış buluyorum. Bu eserleri daha sonra kitabımda sizlerle daha ayrıntılı paylaşmayı umut ediyorum.

Gelelim isyanıma…

Zaten onlarca yıldır kaderine terk edilmişti kalemiz. Elimizden bir şey gelmiyor dedik sustuk, napalım kimsenin ilgisini çekemiyoruz. Daha sonra iş makinelerine onlarca yıl park yapıldı, yine elimizden bir şey gelmedi sustuk.

Kale Büyükşehir Belediyenin yaptığı, prime mall önünde yer alan alt geçit çalışmalarında zarar gördü. Halkın ihtiyacıdır dedim, yöneticilerimiz düşünmüştür kaleye zeval vermemeyi dedim fakat kalenin bir dış duvarı, 3 metre yerin altında kaldı ve şuan çöp dolu.

Kale ile ilgili onca hayalim varken, neler yapılabilir diye aylardır düşünüyorken, insanlara tanıtmaya çalışırken bu hafta şehrin tek kalesi, tek antik yapısı, uzun yıllardır onaylanmış sit alanı olduğu halde göz göre-göre “kum dökülerek, düzlenerek” pazar tezgâhı haline çevrildi.

Evet bu konuda halen elimden hiçbir şey gelmiyor. Fakat bari şehrin tarihine ne kadar sahip çıktığınızı görün istedim. Bana her seferinde neden projenin ismin #üveyşehiriskenderun diye soranlara selam olsun. Umut ediyorum anlamışsınızdır.”

İskenderun Lisesi Binası da Tadilat Bekliyor

İskenderun’un tarihi geçmişinden kalan pek çok kültürel mirasa sahip çıkılmazken bunların başında, tarihi başarılarla dolu İskenderun Lisesinin yine kentimizin eski ve güzel yapıtlarından olan tarihi binası geliyor. Gazetemiz aracılığı ile İskenderun Kaymakamlığı ve İskenderun Belediye Başkanlığına bir kez daha sesleniyoruz. İskenderun Lisesinin tarihi binasını restore edelim ve kültürel mirasımız adına çok güzel bir işe imza atalım.

İskenderun Lisesinin bu son halini görünce ‘içimiz sızlamadı’ dersek yalan olur. İskenderun Lisesi bu şehrin göz bebeği kurumlarından biridir. Lisenin binası da tarihi eser konumundadır. Bu görüntüler hem İskenderun Lisesinin geçmişine hem de İskenderun’a yakışmamaktadır.

İskenderun Gazetesi olarak bizler de bunu bir sorumluluk addediyor, başta İskenderun Kaymakamlığı ve İskenderun Belediye Başkanlığı olmak üzere yetkili, ilgili tüm kurumlara sesleniyoruz. Gelin hep birlikte bu binayı eskisi gibi güzelleştirelim ve şehrimize yakışır bir duruma getirelim. ‘İskenderun’da tarihi bina mı kaldı?’ diye hayıflanıyoruz, bari elimizdekilerin kıymetini bilelim ve onları koruyalım. Tüm okurlarımızdan ve ilgililerden bu konularla ilgili hassasiyet bekliyoruz.

Kaderine Terk Edilmiş Bir Başka Muazzam Yapı

İçimizin acıdığı bir diğer mekân ise Mithat Paşa Caddesi üzerinde bulunan ve kaderine terk edilmiş yine muazzam bir bina! Eskiden kentimizin tanınmış ailelerinden Cezayirloğulları’na ait olduğu bilinen ancak yıllardır kaderine terk edilmiş olan bu tarihi İskenderun evi yeniden restore edilerek kentimizin tanıtımına kazandırılamaz mı? Evet, belki bu işler büyük maliyetler ister ama restorasyon işlerinin ardından bunun maddi dönüşü de büyük olacaktır.

‘İskenderun’umuzun tarihini ve Kültürel Mirasını koruyalım’ derken, İskenderun Kaymakamlığı ve İskenderun Belediye Başkanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları bir an önce olumlu adımlar atmaya bir kez daha davet ediyoruz. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here