Orman Yangını Bilgilendirme Toplantısı, Yangın Söndürme Helikopteri, Uçuş ve İzlenimlerim  

0
135

Kahramanmaraş  Orman Bölge Müdürlüğü, Orman yangın sezonu öncesi Arsuz’da, bölge medyasının bir bölümüyle buluşup, bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, Antakya, İskenderun, Arsuz, Dörtyol, Erzin ve havalisindeki bazı gazeteciler katıldılar. Toplantı öncesi Arsuz Kıyı Park Cafe’de medya mensuplarına bir kahvaltı verildi. Kahvaltıda Bölge Müdürü Koç, düzenlenen program ile ilgili olarak kısaca bir ön bilgi verdi. Kahvaltıya katılan mülki amirlerden biri de İskenderun Kaymakamı İskender Yönden oldu. Kaymakam Yönden tüm medya mensuplarını selamlayıp onlara ‘Afiyet olsun’ demesi nezaket içerdi.

Kahvaltı sonrası. Arsuz Yangın İlk Müdahale ekip binasında buluşuldu. Bilgilendirme toplantısına  Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Arsuz Kaymakamı Mustafa Sarı, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Meteris, Yangınla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, Antakya İşletme Müdürü Osman Koç, İskenderun İşletme Müdürü Rıdvan Aksu, Dörtyol Orman İşletme Müdürü Hüsnü Çelik ve gazeteciler katıldılar.

Vali Yardımcısı Yusuf İzci; “Yangınlara Müdahalemiz 12 Boyunca Devam Ediyor”  

Düzenlenen etkinlikte söz alan Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci  “Orman yangınları ile mücadele 12 ay boyunca sürüyor, ilimizde gecen yıl Haziran, temmuz,  ağustos aylarında büyük yangın olmadı ama eylül, Ekim aylarında 3 büyük yangın meydana geldi. Bölge müdürümüzde belirttiği gibi yangınlarda zarar gören alanlarda ağaçlandırma çalışmaları hızla devam ediyor. Yıl içerisinde ağaçlandırma çalışmalarını bitirmeyi amaçlıyoruz. Hatay Valiliği olarak yangına hassas mahallelerimize 30 adet su tankı hibe ettik. Yangınsız bir sezon diliyorum “diye konuştu.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç: “47 Arasöz 533 İşçiyle Yangına Müdahale Ediyoruz” 

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç ise basın mensuplarını bilgilendirirken ” Orman Bölge Müdürlüğü olarak Orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan, teknolojinin son imkânlarını kullanarak mücadele ediyoruz. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 533 işçi, 47 arasöz, 18 su tankeri, 74 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 7 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturuyor.

Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına havadan da müdahale etmek için 2 adet yangın söndürme helikopteri, 1 adet anfibi uçak bulunmaktadır. Bölge Müdürlüğümüz Antakya orman işletme müdürlüğümüz sınırları içerisinde 4 adet insansız yangın gözetleme kulesinin kurulumu yapılarak gözetleme faaliyetlerine başladık. Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına havadan da müdahale etmek için 2 adet yangın söndürme helikopteri 1 adet amfibi uçak bulunmaktadır. Ayrıca 2021 yılında Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 1 adet İHA ormanlarımızı gözetleme çalışmalarında bulunmakta ve anlık bilgi aktarımı yapmaktadır.  

Hatay İlimizde 2020 yılında toplam 101 adet orman yangın meydana gelmiş 4.978 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. 4.878 hektarı Samandağ, Belen ve İskenderun yangınlarında yani sadece 3 yangında meydana gelmiştir” dedi.

Bölge Müdürü Koç; “Yanan Sahaları Aynı Yıl İçinde Ağaçlandırıyoruz” 

Bölge Müdürü Koç, sözlerinin devamında ise “Hatay ilimizde 2020 yılının eylül ve ekim aylarında meydana gelen 3 büyük yangın sonucunda Orman İşletme Müdürlüklerimiz tarafından yangında zarar gören ağaçların sahadan uzaklaştırmak işine başlamıştır. Üretim çalışmalarında Samandağ yangınındaki alanın %90 nı bitirilmiştir. Belen yangın sahasında alanın %100’ü, İskenderun yangınındaki alanın %80 nin üretimleri bitirilmiştir. Bu sahalarda üretimi biten alanlarında aynı anda fidan dikim yapılabilmesi için toprak hazırlığı işine başlanmıştır.

Bu sahalara 2.500 kilogram tohum ekilmiştir. Toprak işlemesi yapılan sahalarda 2021 yılı Mart ayının sonuna kadar 1.250.000 adet fidan dikilmiştir. Geriye kalan sahalara yıl sonuna kadar, dikim mevsiminde 4.750 .000 adet daha fidan dikilerek yanan sahalar yeşillendirilecektir. 2021 yılında Hatay ilimizde bugüne kadar 28 adet örtü yangını meydana geldi, bu yangınlarda 39 hektar ormanlık alan zarar gördü. Orman Genel Müdürlüğümüz politikası gereğince yanan sahalarımız aynı yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz.  

Maalesef Orman Yangınlarımızın en büyük sebebi insan kaynaklıdır, insanlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız herhangi bir yangın gördükleri anda 112 veya 177 hatlarını ücretsiz arayarak bizleri bilgilendirirler ise bizler yangına en yakın müdahale ekiplerimiz ile müdahale ederiz ve yangın büyümeden söndürebiliriz” şeklinde konuştu.

Birden Fazla Kamera Kullanan Medya Mensupları Oldu  

Yapılan konuşmaların ardından, dar kapsamlı bir yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen tatbikat sonrası medya mensupları 12 veya 15 kişilik gruplar halinde Yangın Söndürme Helikopterlerine üç, dört grup halinde alınıp, görev bölgesinin bir kısmı üzerinde uçuruldu ve gazetecilerin havadan çekip yapmalarına imkân tanındı. Birden fazla kamera ve fotoğraf makinası kullanan medya mensupları, yanan alanlar ile ağaçlandırılan alanlar ve diğer yeşil alanları görüntülediler.

Uçuş sırasını bekleyen gazetecilere, Arsuz Yangın İlk Müdahale Binasında çay, kahve, soğuk su servisi ile mevsim meyveleri ikram edildi. Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri,  Hayma altında uçuş sırasını bekleyen tüm gazetecilere, güzel bir ev sahipliği yaptılar. Bölge Müdürü Koç ile diğer bazı orman bölge müdürü yetkililerinin merhum gazeteci Semir Yazıcı’dan özgü ile bahsetmeleri, biz gazetecileri duygulandırdı. İskenderun İşletme Müdürü Rıdvan Aksu, Semir Yazıcı ile ilgili anılarını anlatıp, merhuma üst üste rahmet diledi.

Orman Yangın Komuta Aracı Hakkında Bilgi Aldım  

Uçuş sonrası bir fırsatını bulup, ilgimi çeken Orman Yangın Komuta Aracı’na yöneldim, gerekli izni aldıktan sonra araç içinde video ve fotoğraf çekimi yaparak komuta aracı ile ilgili bilgi aldım.

Komuta aracı içinde bulunan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdür yardımcısı Hüseyin Meteris, araçla ilgili olarak özetle ”Büyük ölçekli yangınlarda, yangının ilerleme yönünü takip etmek, Orman Genel Müdürlüğü’ne ait yangın mahallindeki tüm araçları, plaka plaka ve konumları itibarıyla tespit etmek, Arvento Araç Takip Sistemi ile bu araç içinden mümkün olmaktadır.

Koordinasyonu sağlamak, hem hava hem de kara araçlarıyla iletişim kurmak adına, komuta aracı, önemli bir hizmet vermektedir. Telsiz ve internetle donatılmış, jeneratör destekli bu komuta aracı vasıtasıyla, yangın mahallindeki tüm araçların seyrini, duraklamasını, ilerlemesini takip edebilmekteyiz.  

Teknolojik nimetlerden faydalanıyoruz. Yangın anında Komuta Aracı içinden yangın alanlarının görsel çıktılarını alabiliyor, diğer bazı teknik işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebiliyoruz.  Dolayısıyla, Orman Yangın Komuta Aracı bizim için çok kıymetlidir” şeklinde konuştu.

Özel Haber ve ALO 112 Orman Yangını İhbar Hattı  

Bu haberi sadece ben yapınca, haberim ‘Özel Haber’ logosunu hak kazanmış oldu. Bizleri bilgilendiren, haber ve Özel Haber yapmama vesile olan, güzel bir ev sahipliği yapan tüm sıralı Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine ve emekçilerine çok teşekkür ediyorum. Yangın helikopter pilotlarımıza, kabin içi uçuş ekibine ve yer hizmetlerine de ayrıca teşekkürler. Orman Yangınlarında hemen ALO 112 Orman Yangını İhbar Hattı ile 177 hatlarını (ücretsiz) aramayı lütfen unutmayalım. Yangınsız, bol yeşilli, sağlıklı günler temenni ederim…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here