İskenderun Lisesi Çevre Konulu Konferans Düzenledi

0
192

Comenius Projesi kapsamında, çevre konusunda proje ortağı olan İskenderun Lisesi tarafından çevre konulu konferans düzenlendi. ‘Green’ (Go Re-Educate the Earth Now) adlı Comenius projesi kapsamında düzenlenen Çevre konulu konferansa, Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, İskenderun Milli Eğitim Müdürü Muharrem Keleşoğlu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Erkan Kıdeyş, İskenderun Çevre Koruma Derneği Genel Sekreteri Oktay Demirkan, Belen Rüzgar Enerjisi Santrali Müdürü Elektrik Mühendisi Fatih Anıl, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Belediye Başkanı Civelek, çevrenin yaşamsal önemine değinerek; “Henüz daha ne için dünyada var olduğunu ve faydasını bilmediğimiz canlılar yok oluyor. Kansere çare olabilecek bitki varlıkları daha henüz çare olduğunu anlayamadan kayboluyor. Kansere neden olan teknolojiyi hızla arttırıyoruz, çareyi kaybediyoruz ama esas etken ajan artıyor. İnsanlar teknoloji ilerledikçe doğaya hükmedebiliriz sanıyor. En akılcı yaklaşım doğayla barışık olan yaşamdır” diye konuştu. Enerjide dışa bağımlı olduğumuzu belirten Belediye Başkanı Yusuf Civelek,  enerjide en büyük sıkıntının aynı zamanda israf olduğunu söyledi.

Salondaki gençlere seslenen İskenderun Lisesi Müdürü Ali Kuruca; “Gelecek sizin. Çevreyi korumak, geleceğinizi kurtaracaktır” şeklinde konuştu.

Altı ülkenin ortak olduğu projede çevre konusunun neden seçildiği konusuna değinen Proje Koordinatörü öğretmen Necat Tektaş; “Dünyayı kirletiyoruz, geri dönüşüme yeterince önem vermiyoruz. Temiz teknolojiye yeterince yatırım yapılmıyor, bu sorunlar küresel ısınmaya sebep oluyor. Habitat doğal yaşam zarar görüyor” diye konuştu.

İskenderun Çevre Koruma Derneği Genel Sekreteri Oktay Demirkan ise termik santrallerin zararına dikkat çekti. Demirkan; “Termik santraller elektrik üretirken bizler ve çevremizi tüketmektedir. Termik santraller su, katı atık ve toprak kirliliği yaratırlar. Termik santrallerin soğutma suyuna ihtiyaç olduğundan çoğunlukla deniz kenarlarında yapılmaktadır. Denizden çekilen su termik santraller soğutulmasında kullanıldığı için yüksek ısıyla tekrar denize boşaltılmaktadır. Böylelikle deniz suyu ısınıyor. Isınan deniz suyunda yaşam derhal değişiyor” dedi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Erkan Kıdeyş ‘Deniz bilimleri ve denizlerimizde yaşamın korunması’ konusunda yaptığı konuşmasında, denizde on binlerce tür bulunduğunu belirterek, denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin önemine değindi.

Rüzgâr tribünlerinin çevreye zararı olmadığına vurgu yapan Belen Rüzgar Enerjisi Santrali Müdürü Elektrik Mühendisi Fatih Anıl, rüzgar enerji santrallerini anlattı. İlimizde 6 tane rüzgar elektrik santralinin işletmede olduğunu belirten Belen Rüzgar Enerjisi Santrali Müdürü Elektrik Mühendisi Fatih Anıl, Avrupa ve Türkiye’deki rüzgar enerjisinden elektrik kullanımının kıyaslamasında bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here