Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha; “Arsuz’u, Ülkenin Sayılı İlçelerinden Biri Haline Getireceğiz”
Ayna Kültür ve Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin ‘Çarşamba Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha oldu. Elektrik Mühendisi olan Başkan Culha, Arsuz’un turizm potansiyelinin yanı sıra kentin elektrik konusunda yaşadığı sıkıntılara ve bu konuda kat ettiği mesafeye değindi.
Arsuz ve İskenderun’un ayrılmasının mümkün olmadığını, ortak yaşayan iki ilçe olduğunu kaydeden Başkan Culha, birçok Arsuzlunun İskenderun’da ticaret yaptığını, pek çok İskenderunlunun ise Arsuz’da ikamet ettiğini hatırlattı.
İki ilçenin sınırlarının çok iç içe girmiş durumda olduğunu da kaydeden Başkan Culha göreve geldiklerinden bu yana elektrik konusunda yaşadıkları sıkıntılardan söz etti. Başkan Nazım Culha; “2014 yılında iktidar olduk. Gökmeydan’da, Akçalı’da, Arsuz Merkezde elektrik yoktu, Karaağaç’da zaten hiç olmadı. Öyle bir ilçe teslim aldık. Özelleştirme yeni yapılmış TEDAŞ’tan Enerjisa almış, yapılanma sürecini yaşıyor, kendi personelini, teknik donanımını daha kuramamış, arızalara yetişemiyor. Tabii ki vatandaş sıkıntısını dile getirmek üzere Enerjisa’ya ulaşamıyor, kendisine yakın gördüğü kurumu yani belediyeyi arıyor. Meslekten kaynaklı yakınlığımız da vardı. 2014 yılında elektrik açısından gerek ilçe olarak gerek yönetim olarak, gerek halk olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Biz sıkıntıyı biliyorduk, geçmişten kaynaklı yatırım eksikliği var, konuyu biliyor olmamızın avantajını yaşadık. Başta Genel Müdürlük düzeyinde, daha sonra enerji bakanlığı düzeyinde yaptığımız girişimlerde parça parça üretmeye çalıştık çözümleri. 1. aşamada Gökmeydan bölgemizin yüksek gerilim enerji hatlarını Akçalı ve Arsuz bölgesinden ayırıp ayrı bir güzergah oluşturduk. Akabinde Arsuz Merkez alındı. 2017 yılında Karaağaç ve Nardüzü Bölgemizi kapsayan bölgeye yüksek gerilim hattı yapıldı. Karaağaç’ta 11 tane trafo tesisi yapıldı. Ayrı bir enerji dağıtım merkezine kavuştular. Şu anda yüzde 70-80 oranında o bölgemizde enerji ihtiyaçları çözüldü. Dağ köylerimizde ciddi sıkıntılar var, 6-7 köyümüzün enerji şebekesi değişti, birkaç tane yer kaldı.
Bunların hepsi bizim yetkimiz dışında olan konular ama bizim, bölgenin ihtiyacı, konuya hakimiyetimiz ve duyarlılığımızdan kaynaklı kendi yetkimiz dışında her konuya müdahil olduk. Ama başta elektrikte, doğalgazda cevap alabildik. Doğalgaz bu bölgede Hatay, Mersin ve Osmaniye’yi kapsayan proje kapsamında değildi. Arsuz, yaptığımız girişimler sonunda proje kapsamına alındı ve 2017 içerisinde küçük ölçekli de olsa bir yatırım çıkarttık ve şu anda Karaağaç mahallemizin bir bölümü doğalgaz kullanıyor. Doğalgaz, Arsuz Işıklı bölgesine kadar projelendirildi, yatırım geldikçe bunlar imalata girecek. 2018 yılı Işıl sitesine kadar Karaağaç Merkezi de içerisine kapsayan bir yatırım programı var.
Bu devlet yatırımıdır benim direkt tasarrufumda olan bir şey değildir. Ben halkımızın sesini oraya net bir şekilde duyurdum haklı gerekçelerle, sokak sokak cadde cadde oradaki konutları gösterdim, apartmanları gösterdim ve bunların ihtiyaçlarını gerçekçi bir dille anlattım, kabul gördü ve o şekilde geldi” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Göreve geldiklerinden sonra 3 kere üst üste sel yaşadıklarını anlatan Culha, Devlet Su İşleri tarafından ıslah edilmesi gereken derelerin 20 yıldır ellenmemiş olduğunu söyledi. DSİ bölge Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanıyla bizzat görüştüklerini de ifade eden Başkan Culha, derlerinin ıslahının projelendirilmesini sağladıklarını kaydetti.
Arsuz’a yapılması planlanan Devlet Hastanesinin yeri ile ilgili itirazları olduğunu da sözlerine ekleyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha; “Çok sayıda devletin yapması gereken yatırımları biz öncü, bölgeyi bilen idareci sıfatıyla taşıdık, çoğundan da cevap aldık. İnşallah bu cevapların devamı gelecek. Devlet Hastanesi yatırımı konusunda bir onay çıktı. Seçilen yerin sit alanı içerisinde olması dolayısıyla idari süreci uzuyor, biter bitmez Devlet Hastanesi yapılacak. Biz yer seçimi konusunda itiraz ettik. Yer, eski Arsuz’un biraz ötesinde Yaşam Kentin oralarda. Biz karşı çıktık, halihazırda Arsuz yazın kendi potansiyelinin yoğunluğunu taşıyamıyor, hastanenin kurulmasından kaynaklı oluşacak trafik yoğunluğunu kaldıracak gibi değil. Hastane ya Akçalı bölgesinde ya da Madenli de halihazırda Tekel Tesislerine kurulabilir” şeklinde konuştu.
Arsuz’un turizm potansiyelini de değerlendiren Başkan Culha, Arsuz bölgesinin genel karakteristik yapısının bir tarım bir turizm karakterli olduğunu ederek; “Tarım halihazırda yapılmaktadır, ciddi bir konumdadır. Yeşil sebze, zeytin, narenciye tavan durumdadır. Türkiye’nin yeşil sebze ihtiyacının %40’ı Hatay’dan karşılanmakta %30’a tekabül eden bölümü de Arsuz’dan karşılanmakta. En son tarım üretimimize seracılık eklendi. Üçgüllük mahallemizde özellikle Anamur muzuna rakip olacak nitelikte, kalitede muz üretilmektedir. Balıkçılığı hepiniz zaten biliyorsunuz. Bunun daha bilimsel yapılması yönünde katkı sunmaya çalışıyoruz, İlçe Tarım Müdürlüğü ile bu konuda işbirliği içerisindeyiz.
Bir de Turizm bölümü var. Üç tane Turizm bölgemiz var, birisi Akçalı bölgesi, imar planını yaptık. İkincisi Gökmeydan’dan başlayıp Devlet Demiryolları sınırına kadar gelen bölge. Üçüncüsü ise Konacık bölgemizdir. Konacık ve Gökmeydan-Gözcüler Bölgesi’nin imar planlarının ihalesini yaptık. Jeolojik etüt çalışması aşamasındayız. Turizmcinin yatırımına hazır hale gelecek. Şehri bilimsel bir şekilde geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Arsuz gelişsin şehir olsun, turizm bölgesi olsun ama kültürel ve tarihi dokusunu bozmadan, o dokuyu koruyarak, özellikle doğaya uyumlu, çevreye saygılı bir anlayışla bu işleri yapmaya çalışıyoruz. Şu anda Akçalı’da turizm yatırımı yapmak isteyen yatırımcı arkadaşlarımız gelip yatırımlarını yapabilirler. Büyük ölçekli arazilerimiz var kim yapmak istiyorsa gelsin.
Turizmin önce altyapısını yapıp, imar planından başlayıp, ilçede yeteri kadar çarpık yapılaşma var zaten. Belli bir plan program çerçevesinde bu gelişmeyi sağlamak istiyoruz. Turizm deyince akla sadece deniz gelmiyor. Bir turisti getirdiniz, geldi ikamet etti, iki gün sonra canı sıkılıyor. İki üç gün tutabileceğimiz nitelikte bir zemin sağlamak lazım. Dağa çıkabilmeli, örneğin Seydi yolunu gidilebilir yapmak lazım, Konacık’ta Sütunu Liman tarihi eser kalıntılarımız var, bunun altyapı çalışmalarını yapacaksınız. Gelen misafir destinasyon için geliyor ama gastronomiyi destinasyondan ayırmanız mümkün değil, o tür mekanları oluşturmanız lazım. Gece gidip takılacak yerlerin olması lazım, şehrimize yakışır eğlence mekanlarını oluşturmanız gerekir. özeleştiri yapmak gerekirse Arsuz’da böyle mekanlar yok henüz” şeklinde konuştu.
Altyapıyı da tamamlayarak denizi korumak gerektiğini ifade eden Başkan Culha; “Bizim teknik anlamda gerekli çalışmalarımız son hızla devam etmektedir. Altyapı anlamında Büyükşehir belediyemizin çok ciddi çalışması var, projelendirme bitti ihale aşamasında, ihale yapıldıktan sonra Arsuz turizmcinin yatırımına davet çıkaracak. Gerek ülkemizde gerek dünyada Hatay savaşın Lojistik merkezi olarak gösteriliyor. Turizmi etkileyen faktörler bunlar… Ne Antalya’dan ne Alanya’dan ne Bodrum’dan, denizi ile altın sarısı kumuyla, yeşilliği ile geride kalan bir ilçe değil Arsuz, en az onların düzeyindedir.
Tüm bu çalışmalardan sonra bu ilçeyi gerek turizm alanında, gerek şehircilik alanında hak ettiği yere getireceğiz, ülkenin sayılı ilçelerinden biri haline getireceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan deniz otobüsleri projesinin desteklediğini de ifade eden Başkan Culha, projenin Arap turizmini deniz ulaşım yoluyla tekrar canlandıracağını düşündüğünü kaydetti. Sohbet toplantısı karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)