Bahar aylarıyla birlikte alerjik nezle sıkıntılarının arttığını ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, alerjinin kontrol edilmediğinde astıma kadar birçok sağlık sorununa neden olabileceğini vurguladı. Bahar alerjisinin; burunda kaşıntı, hapşırık, tıkanıklık, akıntı, damakta ve kulakta kaşıntıyla kendini gösterdiğini ifade eden Op. Dr. Serkan Gökpınar, alerjik bünyeli kişilerin dışarı çıkarken maske takması ve çiçeklerin yoğun olduğu yerlerden uzak durması gerektiğinin altını çizdi.
Alerji Deyip Geçmeyin…
Havadaki polen yoğunluğuyla birlikte ortaya çıkan bahar alerjisinin, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Gökpınar; “Bahar aylarıyla birlikte birçok kişide burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde, burunda, damakta kaşıntı ve hapşırma görülebilmektedir. Bunun yanı sıra sinüs ağrıları, gözaltı şişkinlikleri, koku ile tat duyularında azalma ve yakınmalar da olabilir. Bu belirtiler, alerjik nezle diye bilinen hastalığın belirtileri olabilir. Normal nezle geçiren hasta, ortalama bir haftada iyileşirken; alerjik nezle ise, alerjenle temas süresince devam etmektedir. Ev ortamındaki alerjenler alerjik belirtilere her zaman yol açarken, dış ortamda ise çeşitli çiçek tozlarına bağlı gelişen alerjenler, genelde bahar aylarında sıkıntı yaratmaktadır. Bu durum kişinin günlük yaşantısını etkilemekte ve birçok sıkıntıyı beraberinde getirmektedir” açıklamasında bulundu.
Alerjiden Korunmak İçin Önlem Alın
Alerjik nezlenin çocukluk ve genç yaşlarda daha sık görüldüğünü ifade eden KBB Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar; “Alerjenlerle temasın azaltılması için önlem alabiliriz. Polen mevsimiyle birlikte çok fazla dışarıda bulunmamak, dışarı çıkarken maske kullanmak, temiz hava solumaya dikkat etmek, organik ve sağlıklı beslenmek, evi havalandırmak, çamaşırın açık havada kurutulmaması, evde kullanılan klimaların düzenli bakımlarının yapılması, alerjiden korunmak için gereklidir” şeklinde konuştu.
Belirtiler Varsa Hekime Başvurun
Alerjik üst solunum yolu hastalıklarından şüphelenildiği takdirde hekime başvurulması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Serkan Gökpınar; “Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, geniz akıntısı, halsizlik, ses kalitesinde değişiklikler gibi üst solunum yoluna ait bulgular varsa ve bu durum uzun süre devam ediyorsa, mutlaka hekime başvurmak gerekir. Teşhis ve tedavide kulak burun boğaz endoskopik muayenesi, bizlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Endoskoplarımızla, burun mukozasının alerjiden ne düzeyde etkilendiğini, şişmelerin derecesini ve salgı yoğunluğunu görebilmekteyiz. Böylelikle hastalığa göre önerilerimizi yapabiliyor ve hastaya uygun tedavi belirleyebiliyoruz.
Teşhis ve tedavisi geciken hastalar; orta kulak iltihaplanmaları, sinüzit hastalığı, boğaz ve gırtlak bölgesinin kronikleşen hastalıkları ile mücadele etmek zorunda kalabilmektedir. Ayrıca üst solunum yolu alerjisi tedavi edilmeyen hastalarda, alerjik astım hastalığı riski de belirgin olarak artar. Bu nedenle alerjinin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği göz ardı edilmemeli ve mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.