“Yeni Sistemin de Ömrü Uzun Değildir”

0
71

Yeni eğitim sistemi ve beraberinde okullarda yaşanan sıkıntıları dile getiren Türk Eğitim-Sen Hatay 2 nolu Şube Başkanı Ahmet Akça, yeni sistemin, eğitimi kaosa sürükleyeceğini savundu. Geçtiğimiz hafta sonu bir basın açıklaması yapan Şube Başkanı Akça: “Kesintisiz eğitim şart! Ama şuanda altyapısı oluşturulmadan uygulanacak olan 4+4+4 sistemi eğitimi sadece kaosa sürükleyecektir. Bizim önerimiz, ülkemizde 50 yıldır uygulanan sistemin yeniden uygulanmasıydı” değerlendirmesinde bulundu.
Son 50 yıldır uygulanan sistemin yeniden uygulanmasını istediklerini kaydeden Akça; “Bizim önerimiz, ülkemizde 50 yıldır uygulanan sistemin yeniden uygulanmasıydı. O sistemde hiçbir sıkıntıda yoktu. Müfredatta değişiklik yapılabilir ama sistem daha doğru ve oturmuş bir sistemdi. Kesintisiz eğitim şart! Ama şuanda altyapısı oluşturulmadan uygulanacak olan 4+4+4 sistemi eğitimi sadece kaosa sürükleyecektir. Yeni eğitim sistemi ile Türkiye’de 28 bin sınıf öğretmeni norm fazlalığına düştü. Bu fazlalığı ortadan kaldırmak içinde eğitim yaşını düşürdüler. Buradaki asıl maksat; İmam Hatip Lisesinin orta kısmını açmaktır. Halbuki bunu, sitem değişikliği yapmadan yasa ile de yapabilirlerdi. Fakat, yaptılar tutmadı geri döndüler dedirtmemek için bu yanlışa devam etmekteler. Bir önceki 8 yıllık sistem nasıl yanlışsa 4+4+4’de yanlış bir sistemdir. İnşallah bu hatayı az hasarla atlarız! Zaten bu yeni sistemin de ömrü uzun değildir” dedi.
Yeni sisteme altyapıyı oluşturmadan girildiğinin de altını çizen Akça; “60 aylık çocuklarımız için okullardaki tuvalet sorunu halen çözülmüş değildir. Çünkü okullar 2’li sistem üzerinden eğitim veriyor. İlkokul ve ortaokullar aynı binada eğitim görmekteler. Öncelikle bu sistemde fiziki ayırım şart! Kısaca okulların ya ilköğretim veya ortaokul olması gerekir. 4+4+4 ülke genelinde olduğu gibi kentimizde de sıkıntı yarattı. Bu sistemden ivedilikle geri dönülmelidir. Bu sistem yüzünden, İskenderun’da geçen seneden mezun olan 7.500 öğrenciden sadece 6.000’i liseye kayıt yaptırabildi. Geri kalan yaklaşık 1.500 öğrenci ise açıkta kaldı. Açıkta kalan öğrencileri de açık liselere yönlendirmekteler. Kısaca okullarımızdaki derslik yetersizliği geçen senede sıkıntıydı, bu senede sıkıntı olmaya devam ediyor. Halen bir çözüm üretilmiş değildir” diye konuştu.
Öğrencilerin Hak Gasp Edildi!
İskenderun Sağlık Meslek Lisesine, öğrenci yerleştirilirken kontenjanda oluşan 4-5 kişilik yere çok kısa bir zaman dilimi zarfında il dışından öğrencilerin yerleştirildiğini ifade eden Akça; “İskenderun’da o liseye yerleşmeyi bekleyen bu kadar öğrenci varken, neden il dışından kayıt alındı? Acaba böyle yaparak hangi öğrencilerin hakları yendi? Bu yapılan bir gasptır!
Yeni Bina Yapılmadan Eskisi Neden Yıkıldı?
Gübretaş İlköğretim okulunun eski binası sağlam olmasına karşın neden yıkıldı? Kaldı ki, onun yerine yeni yapılmakta olan binanın tamamlanmamasına rağmen yıkılması akıl karı değildir. Şuanda orada okuyan öğrenciler başka okullarda anasınıflarına sıkıştırılmış durumda eğitim görmekteler. Bu nasıl bir anlayıştır?” diye de sitemini dile getirdi.
Dershanelerin kapatılmasını kendilerinin de doğru bulduğunu söyleyen Akça, fakat bu sınav sistemi devam ettiği sürece dershaneleri kapatılmasının sadece yer altı veya merdiven altı tabir edilen eğitme olanak sağlayacağı uyarısında da bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here