Pek yeniliği kalmadı ama Numune Mahallesinde bulunan hastaneye yine de “Yeni Devlet Hastanesi” diyorlar. Daha önce de yazdım İskenderun için en uygun sağlık tesisi eski SSK Hastanesinin yeridir. Ulaşımı çok kolay, konumu herkesin rahatça ulaşabileceği bir yer. Şu anda orada hastanenin bazı bölümleri var. Fakat kalıcı olup olmadığını bilemiyoruz. Kalıcı bir hastane pekâlâ yapılabilir.
TOKİ konutlarının arasına yapılmış olan ve “ek bina” denilen hastaneye ulaşım gerçekten zor. TOKİ sitesi oldukça kalabalık bir nüfusa sahip. TOKİ ve civarı sakinleri için orası bir semt polikliniği olarak düşünülmeli, bugün “Semt Polikliniği” olarak adlandırılan sağlık tesisinin poliklinik sayısı artırılmalı ve donanımı güçlendirilmeli.
Devlet Hastanesinin çalışkan ve başarılı başhekimi Dr. Veysel Yıldırım benim köylüm ve akrabamdır. Çok da dürüst bir insandır. İskenderun halkı tarafından sayılır, sevilir. İyi bir cildiyecidir. Bu yazıyı onu eleştirmek için yazmıyorum. Ancak benim gibi yaşı 70’i geçen insanlar bahse konu hastanenin ana binasına ulaşmak için oldukça dik olan 3 adet merdiveni çıkmak zorunda. Özellikle Devlet Hastanelerini tercih eden insanlar emekli, maddi durumu kısıtlı halk kesimidir. İmkân bulsa herkes gidip özel hastanelerde muayene olmak ister. Ama emeklinin, asgari ücretlinin hali buna imkân vermiyor. Zaten eğitim ve sağlık Devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı. Özel hastaneler, özel eğitim kurumları ne yazık ki birer ticarethane. Parası olan gider.
Pandemi öncesi bu hastanenin girişinde golf arabaları yaşlı ve hastaları alarak ana binanın önüne kadar çıkarıyordu. Sonra kaldırıldı. Şu anda o araçlara çok ihtiyaç var. Şayet duruyorsa tekrar hizmete konulması çok yerinde olacaktır. Hatta daha da çoğaltılması gerekir.
Herkesin özel arabası yok ki onunla gelsin. Özel araçlarıyla gelenler dahi park yeri bulmakta güçlük çekiyor. Hastane ve sağlık kurumu yöneticileri de bir gün bizlerin yaşına ulaşacaklar. Tanrı sağlıklı ömürler versin. Sağ kalan her insan bu yollardan geçecek. O nedenle yaşlı insanlar o dik üç merdiveni çıkmak zorunda bırakılmamalı. Gençler dahi bu merdivenlerden şikâyetçi iken…
Sağ olsun HBB Başkanı Sayın Mehmet Öntürk, Belediye otobüslerini sefere koydu da 65 yaş üstü ve emekliler biraz rahat etti. Belediye otobüslerinin hepsi Yeni Hastaneye uğruyor. Bu gerçekten iyi bir hizmet!
Sahil düzenlemesi de öyle! Yalnız sahilde emekliler için de bir yer düşünülmeli. Karayollarının yerine yapılan “Millet Bahçesi” emekliler için çok güzel bir mekân oldu. Çünkü günümüz şartlarında emekliler aldığı maaşla gidip bir çay bahçesinde oturamaz.
Şu anda bu bahçeleri dolduran emeklilere yapılan hizmet nedeniyle İskenderun Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Dönmez’e de sonsuz teşekkürler ederiz. Tabii sahilde emekliler için bir yer ayırmayı unutmamasını da hassaten rica ediyoruz.