Takım Nasıl Oluşur? (5)

0
36

Değerli okurlarım, okurlarımdan sitem üstüne sitem alıyorum. Hatırlayacaksınız, yıllardan beri spor makalelerime edebi girişlerle başlıyordum. Bunu birkaç kez aksattığımı düşünüyorum. Bütün mesele bu! Okurlarıma hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederim.

Şimdi konumuza dönelim. Başarılı, başarısız, vizyonlu ya da vizyonsuz bütün teknik direktörler sezon içinde (konumlarının ağırlığı) takım gelişiminde merkezi role sahip, liderlik stilleri strateji oluşturmaktadır. Gerçekçi olmamız gerekirse, futbol oynamak zor bir hadisedir ama takıma futbol oynatabilmek de daha zordur. Bir teknik direktör saçları siyahken bir takımla anlaşıyor ve bir sezon, bilemedin iki sezon sonra başında siyah kılları ara ki bulasın. Mesleğini seven, kendini işine veren hocalardan söz ettiğimi belirtmek isterim.

Çıplak gözle izlenen maçlarda fark edilmiyor ama TV’lerde yakın çekimde çok net gözüküyor ve o pozisyonlar hep ilgi odağım olmuştur. Takımı galibiyet golünü attığında, rakip gol attığında, öğrencileri gol kaçırdığında, ceza alanında top kaptırılıp, yanlış pas yapıldığında, son dakikada beraberlik ya da galibiyet golü atıldığında, son dakikada beraberlik ya da mağlubiyet golü verildiğinde…

Bu gibi haller de, teknik direktörün yüzü öylesine değişiyor ki, inanın anası bile tanıyamaz hale geliyor. Hiçbir aktör böyle bir rol yapamaz. Fakat onun ki rol değil görüntülerin verdiği rahatsızlıktır. En rahat yüz hali galibiyeti garanti ettiklerinde gerçekleşir.

Öyle teknik direktörler vardır ki, sezon başı ve ilerleyen haftalarda takımına belli bir form kazandırıp ve yön verdiğinde biraz geri çekilerek yardımcılarının sivrilmesine olanak sağlarlar. O tip teknik direktörlere daima saygı duymuşumdur. Nedense bunlar azınlıktadır maalesef…

Yeni transfer bir teknik direktörün ayağının tozuyla altyapıyla ilgilenmesi yönetimle beraber herkese keyif verir. Özelikle, “Transfer istemiyorum, iyi bir altyapım var” demesi o hocanın değerini ikiye katlar. Sonunda mutlaka başarılı olur.

Öğrenciler arasında ayırım yapmamak, onlara şefkat göstermek, oyuncuları formda tutmak, teknik direktörler bunları başarabiliyorsa, takımı başarılı olduğu gibi kendisi de efsane olur. Efsane olmuş kaç teknik direktör var?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here