Sporla İlgili Her Şey (2)

0
31

Değerli okurlarım, bundan böyle şeytanla uğraşmadan ve özellikle tepesine tüy dikmeden yolumuza devam edelim. Şeytana uyup da ayakkabı kutularından, saraylardan, gemiciklerden, uçaklardan söz edip de başımızı derde sokmayalım.

Efendim, hasret gidermek için müsait zamanlarda oynanan futbolda ve ufak tefek sakatlanmalar ile birlikte izlediğimiz futbol müsabakalarının, yaşamımızın her anı ile örtüştüğünü söyleyerek konumuzu değerlendirelim. Günümüzde modern yaşam tarzının yarattığı hareketsizliği telafi etmek amacıyla pek çoğumuz spor salonlarına, parklara, halı sahalara ya da müsait mekanların toprak alanlarına taşınırız, meşin yuvarlakla yakınlaşmak için…

Hareketsiz kalan vücudumuzda, kaslarda kasılmalar, eklemlerde sertlikler, kemik kalitesinde azalmalar ve aşırı kilolar oluşmaktadır. Sağlıklı yaşam uğruna yapılan düzensiz ve bilinçsiz spor fayda yerine zarara yol açıp sakatlanmalara neden olabilmektedir.

Öncelikle halı sahalardan söz edelim. İlk bakışta dümdüz ve yeşil bir alan gibi gözükür, aslında öyledir, fakat gözüktüğü gibi değildir. Halı sahalar genellikle beton zemin üzerine döşenen yeşil halıdan oluşmaktadır. Spor yapılan zemin yüzeyin yüksek sürtünme katsayısı ve zemin sertliği yaralanma riskini arttırabilmektedir. Halı sahalarda en çok diz ve ayak bileği eklemleri yararlanmaktadır.

Bazı ilgili firmalar doğal çimen yüzeyler ile suni çimen yüzeyler arasında farkı karşılaştıran bir çalışmada; suni çimen sahalarda diz eklemi ile ön çapraz bağ yaralanma oranı daha yüksek bulunmuştur. Yine halı saha zemini ayak bileği burkulmalarına bağlı bağ yırtılmalarına yol açabilmektedir. Bu konulara dikkat edildiğini hiç sanmıyorum.

Uyarılar ciddiye alınmadığından hastanelere ve özel kliniklere aşırı miktarda halı sahalarda sakatlananlar gider. Kırık çıkık başta olmak üzere bu sakatlıklar; çoğu aşil tendon kopması, dizde menisküs, ayak bileği bağ zedelenmesi olarak sayılabilir. Bu sakatlanmaların sayısındaki aşırı artış bir şeylerin yanlış yapıldığını gösteriyor. O yanlışlar da ısrarla tekrarlanmaktadır.

Bildiğiniz gibi sporu sağlığımız için yapıyoruz. Sakatlanmak ve ameliyat olmak için değil. Öyleyse nerelerde yanlış yaptığımızı anlayıp ve ona göre tedbir almamız gerekir. Burada herkesin bildiğine inandığım önemli bir konunun altını çizmek istiyorum.

Hangi sporu yaparsak yapalım, öncelikle adaleleri gevşetmek gereklidir. Yani vücut ısınma egzersizleri en başta yapılmalı, başka bir ifade ile ter atma durumuna gelinmesi şarttır. Adaleler yumuşayınca darbelere olan direnci artar ve yaralanmalar da %50 azalır. Yarın devam edeceğiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here