Rektör Adayı Prof. Dr. Yılmaz, İSTÜ İle İlgili Projelerini Anlattı…

1
457

rektör adayı5İskenderun Teknik Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, üniversite ile ilgili projelerini anlattı.

Geçtiğimiz ay İSTÜ’ye Rektör adaylığını basın aracılığı ile açıklayan Yılmaz, kısa süre içinde Hatay’da yüzün üzerinde ziyaretler ve görüşmeler gerçekleştirdi. Siyasetten sivil topluma, mülki idarelerden yerel yönetimlere, kanaat önderlerinden iş adamlarına pek çok isimle görüşen Prof. Dr. Yılmaz, bölgenin önemli iş adamlarından Fatih Tosyalı, Recep Atakaş, Mustafa Baştuğ, Nuri Üysen, Recep Sivri, Cevri Sarıkaya, Abdullah İnan, Murat Sonel Aykut, Ahmet Aksoy, Halil Demir ve Zekeriya Yıldırım’ı ziyaret ederek teknik üniversite ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

Prof. Dr. Yılmaz İskenderun Gazeteciler Cemiyetinde yaptığı basın toplantısıyla, “Nasıl Bir Teknik Üniversite” düşündüğünü vizyon, misyon ve temel değerleri ile ortaya koymuştu. Birebir görüşmelerde büyük bir sinerji yakaladığını dile getiren Yılmaz, İSTÜ’nün yarını için planladığı projelerini beş ana başlık altında topladı.

rektör adayı yılmaz (8)

‘Öğrenciler İçin Nitelikli Bir Eğitim-Öğretim Süreci’

Kısa, orta ve uzun vadede uygulamaya konulması planlanan bu ana başlıklardan ilki; ‘Öğrenciler için nitelikli bir eğitim-öğretim süreci’. Yılmaz, bu ana başlık altındaki maddeleri ise şöyle sıraladı; “Bölgenin sanayi ve ticaret dünyasına nitelikli eleman yetiştirmek üzere sürdürülebilir, sonuçta istihdam edilebilir alanların ve bölümlerin belirlenmesi, Eğitim-öğretim sürecinde inovatif düşünen, üretim kabiliyeti olan Genç Beyinlere fırsat sunabilecek ortamların oluşturulması, Mezuniyet sonrası iş dünyasına adım atmak isteyen Genç Girişimcilere Üniversite-KOBİ işbirliği protokolü ile sarmal eğitim içinde girişimcilik eğitiminin verilmesi, Eğitim sürecinin nitelikli tamamlanmasında sanayi ve ticaret ortamında alan uygulama stajları için yeterli süre ve disiplinli bir takibin sağlanması.”

‘Ticaret ve Sanayi İçin Üniversite-Sanayi-Ticaret-Endüstri İşbirliği’ 

İkinci ana başlığı ‘Ticaret ve Sanayi için üniversite-sanayi-ticaret-endüstri işbirliği’ olarak nitelendiren Yılmaz, bu başlık altındaki maddeleri ise şu şekilde ifade etti; “Üniversite bünyesinde Körfez Bölgesi Endüstriyel Bölge (Teknokent, OSTIM Cluster Modeli gibi) oluşturmak, Endüstriyel bölgede, iş dünyası ile “İş ve Üretim Teknolojileri” geliştirmek, Endüstriyel bölgede, ihtiyaçlar hiyerarşisine uygun “Sektörel ve Sürdürülebilir Yapılar” oluşturmak, Akademisyen ve öğrencilere hitap eden “Ar-Ge, İnovasyon ve Prodüksiyon Merkezi” kurmak, Çevre unsurunun yeniden önem kazandığı günümüzde “Çevre ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri” geliştirmek, Liman bölgesi konumu nedeniyle “Denizcilik ve Uluslararası Deniz Mürettebatına” yönelik çalışmalar yapmak.”

rektör adayı yılmaz (5)

‘Sosyal Toplum İçin Üniversite-Toplum İşbirliği’

Yılmaz, ‘Sosyal toplum için üniversite-toplum işbirliği’ olarak söz ettiği üçüncü ana başlığın alt maddelerini ise şöyle sıraladı; “Üniversitenin içinde bulunduğu topluma ve yeşerdiği şehre karşı ödevlerini yerine getirmesinde Üniversite Toplum işbirliği önemli bir faktördür. Şehrin ve toplumun üniversiteyi benimsemesi ve sahiplenmesi bu ilişkilerin güçlendirilmesine bağlıdır. Şehrin dezavantajlı gruplarına karşı akademik çözümler üretmek, Engelsiz bir üniversite, engelsiz bir şehir kavramını yerleştirmeye öncülük etmek, Yeşil şehir örnek modeli (Green City) oluşturmak, Toplumun ironiye dönüşen konularına çözümler üretmek, Toplumsal öğeleri yansıtan “Yaşayan ve Yaşatılan Değerler Merkezi” kurulması, Yurtdışındaki üniversitelerle eğitimde işbirliği protokolleri sağlamak.”

‘Kültürel Zenginlikler İçin Kültürler Arası Köprü’

Dördüncü ana başlığı ‘Kültürel zenginlikler için kültürler arası köprü’ olarak isimlendiren Yılmaz, alt maddeleri de; “Şehrin, dil, din, etnik, mezhebi anlamda hoşgörüye dayanan birlikte yaşama kültürünü sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için üniversite bünyesinde “Kültürler Arası Diyalog Merkezi” kurulması, Çeşitlilikten ve renkli yapıdan bir sinerji oluşturulmasına öncülük edilmesi” şeklinde sıraladı.

rektör adayı yılmaz (7)

‘Personel ve Öğrencilerin Aidiyeti İçin Sosyal Yaşam Projeleri’

Yılmaz, son ana başlığı ise ‘Personel ve öğrencilerin aidiyeti için sosyal yaşam projeleri’ şeklinde belirtirken alt maddelerini de şu şekilde saydı; “Kurumsal aidiyette en önemli unsur çalışanların ve müşterilerin memnuniyetidir. Üniversite bünyesinde herkesin ulaşabileceği “Araştıran Çocuk Üniversitesi” kurulması, Üniversite bünyesinde vaktin değerlendirilebileceği “Robotik ve Zekâ Oyunları Merkezi” kurulması, Üretkenliği küçük yaşta aşılamak için “Bilim, Sanat ve Teknoloji Merkezi” kurulması, Toplumun ve ailenin ana unsuru olan kadınlara yönelik “Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi” kurulması, Gençlerin dinamizmini kanalize etmek için “Gençlik, Doğa, Spor ve Çevre Merkezi” kurulması, Sosyal ihtiyaçlara cevap verebilecek “Sosyal Yaşam Merkezi” kurulması, Öğrenci ve öğretim elemanlarına özendirici teşvikler sunulması. Kamu imkânları dışında, desteklenmesi gereken ve finans gerektiren alanlara kaynak sağlayıcı üniversitenin dışında ama üniversite ile organik bağı olan “İSTÜ Geliştirme Vakfının” kurulması.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here