Meclis Üyelerinden ‘Kent Konseyi Bir An Önce Kurulmalı’ Önerisi

1
97

İskenderun Belediye Meclisi Toplandı

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere Belediye Başkanı Fatih Tosyalı başkanlığında toplandı.

Mecliste gündem dışı konuşma yapılmazken, gündemin ilk maddesi görüşüldü. Gündemin ilk maddesi olan ‘Belediyemizin 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planın görüşülmesi ile ilgili Strateji Geliştirme Müdürlüğü teklifi’ CHP grubunun red oylarına karşın oy çokluğuyla kabul edilirken, meclis üyeleri bu madde ile ilgili görüşlerini açıkladılar.

İlk olarak söz alan CHP’li Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu, hazırlanan stratejik planın artı ve eksilerinden söz etti. Genel boyutta güzel bir planının hazırlandığını ifade eden Kırmızıoğlu, Başkan Tosyalı ve emeği geçenlere teşekkür ederken, planın hazırlanmasında sivil toplum kuruluşları ve kendi gruplarından yeterli görüş alınmadığı yönünde sitemde bulundu. Stratejik planın hazırlanmasında iç ve dış paydaşlardan fikirler alınması gerekliliğini hatırlatan Kırmızıoğlu, bu konunun kısmen eksik kaldığını ifade etti. Seçimden bu yana 6 ay geçmesine rağmen hala kent konseyi oluşturulmamasını da eleştiren Kırmızıoğlu; “Stratejik planının hazırlanmasında, sivil toplum kuruluşları ve kent konseyinin yokluğu planının bir ayağının eksik kalması anlamına gelir” dedi.

Daha sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Emir Selim Yazar da, kent konseyinin kurulması yönünde aynı fikirde olduklarını kaydederken, önümüzdeki ay konseyin kurulacağını umduklarını dile getirdi. Stratejik planla ilgili görüşlerini de ifade eden Yazar; “Planla ilgili baya çalışılmış. Seçim öncesi vaatler de girmiş. Tek sıkıntı bütçe yetersizliği! Ancak bizler Fatih beyin bütçe yetersizliğine rağmen büyük projeleri de hayata geçireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Vatandaşların kendisine ilettiği konuları da mecliste paylaşan Yazar; “Eski lunapark alanı içerisinde herhangi bir çalışma, peynirciler çarşısında iyileştirme, İskenderun Lisesi binasında düzenleme yapılıp yapılmayacağı, İskenderun Kalesi, ziraat bahçesi ve şehir hastanesinin akıbetini vatandaşlar bizlere soruyor. Bunlarla ilgili bilgilendirme yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Stratejik Planın Ayakları Yere Basan Bir Plan

Stratejik Planın ayakları yere basan bir plan olduğunu açıklayan Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da; “Yerel yönetimler kanunu çıkabilir yılbaşına kadar. Planı iki kere revize etme hakkımız var. Herkesle görüşülmemiş olabilir ama inanın çok geniş katılımlı oldu ve ayakları yere basan bir plan” dedi.

Yeşil alanların arttırılması ile ilgili de konuşan Başkan Tosyalı; “Yeşil alan görünen pek çok yer Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000’lik planda konut alanına açıldı. Bizim ilçe belediyesi olarak bunda yapabileceğimiz bir şey yok. Biz 1/1000’lik yapacağımız planı 1/5000’liğe adapte edeceğiz. İskenderun’a yakışır bir plan yapacağız. Bunu 1/5000’likten bağımsız yapamayız, elimizdeki ile ne yapabilirsek onu yapacağız” dedi.

Konuşmaların ardından gündemin diğer maddelerine geçildi. ‘Belediyemizin 2020 yılı Vergi, Resim, Harçlar ve Ücretler tarifesinin görüşülmesi ile ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğü teklifi’, ‘Belediyemizin 2020 yılı bütçe tasarısının görüşülmesi ile ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğü teklifi’, ‘Zabıta personellerine 2020 yılı için ek çalışma ücretlerine sınır getirilmesi halinde ek çalışma ücretinin nüfus sayısına göre en üst sınırdan ödenmesi ile ilgili Zabıta Müdürlüğü teklifi’, ‘İskenderun İlçe Müftülüğüne bağlı T.E.K. mescidi yanında bulunan,  Belediyemize ait Aşkarbeyli Mahallesi 6325 parsel sayılı (Temizlik İşleri Müdürlüğüne ait arsa) taşınmazın, yeni cami yapılması maksadı ile İskenderun İlçe Müftülüğüne 25 yıllığına ücretsiz tahsis edilmesi yönünde karar alınması ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi’ oy birliğiyle kabul edildi.

Gündemin altıncı maddesi olan ‘Gayri Sıhhi Müesseseler Keşif ve Rapor Ücretine tabi iş yerleri için Ruhsat Denetim Müdürlüğünün yaptığı keşif ücretinin yeniden görüşülmesi ile ilgili Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü teklifi’ oy çokluğu ile kabul edilirken, bu maddeyle ilgili CHP Grup başkanvekili Asuman Şanal’ın verdiği önergede gündeme alındı.

Şanal’ın meclis sunduğu, ‘küçük esnafın mağdur olmaması, belediyenin de gelir kaybına uğramaması adına işyeri alanı 500 m2 altında olan küçük esnaflardan 1,5 yerine 1 misli, 500 m2 üzeri olanlardan ise 2 yerine 2,5 misli ücret alınması teklifi’ yerine belediye yönetimin teklifi kabul edildi.

Gündemin son maddesi olan ‘Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Neslin Oğuzhan Akkoca’nın İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketini, Şirket Müdürler Kurulu Üyesi olarak yetkilendirilmesi  ile ilgili Özel Kalem Müdürlüğü teklifi’ ve destek hizmetleri müdürlüğünün sunduğu önerge de oy birliğiyle kabul edildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

1 YORUM

  1. Geniş ve mozaik yapıya sahip Kent Konseyi bir an önce kurulmalıdır. Umarım sadece bürokratlardan oluşmaz ve geniş kitleyi temsil eden ve yansıtan kişilerden oluşturulur. Şimdiden başarılar dilerim!

    İskenderun’da belediye çalışmalarında iyi çalışmalar yapabilmek için bir elin yaptığını diğer elin bilmesi lazım.
    Büyük Şehir Belediyesi ve komşu belediyelerle iyi bir diyalog ve işbirliği sağlanarak projeler oluşturmak ve uygulamak gerekir. Geçmiş dönem yöneticilerinin yaptığı, kutuplaşma ve biz siz zihniyeti hatalarına tekrar düşmemek lazım.

    Büyük projelerin hayata geçirilebilmesi için maddi kaynak ve azim şart. Bu işler “inanıyoruz” demeyle olmaz!
    Kreatif fikirler geliştirerek ve özel sermaye ile işbirliği yaparak maddi kaynaklar oluşturulabilir.
    İskenderun bir çok konuda geride kaldı. Hiper modern, dinamik, temiz ve huzurlu bir şehir olması gerekirken hala yerinde sayıyor! Gelişen şehirlere yetişebilmemiz için çok hızlı adımlarla mesafe kat etmeliyiz!
    Bu konuda belediye başkanı sayın Fatih Tosyalı ve ekibine başarılar dilerim!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here