İçler Acısı Görüntüye ‘DUR’ Diyecek Yok mu?

0
237

İskenderun Lisesi’nin tarihi binası kaderine terk edilmişlikten kurtulmak istiyor. İskenderun Lisesi olarak hizmet eden bahçe içerisindeki yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan 1901 yılı yapımı tarihi bina restore edilmeyi bekliyor.

Milli Eğitim Eski Bakanı Ziya Selçuk, 2020 yılının Ocak ayında kentimize gelerek İskenderun Lisesinde incelemelerde bulunmuştu. İskenderun Lisesi tarihi binasının restorasyonuyla ilgili görüş teatisinde bulunan eski Bakan Selçuk, binanın tarihi hakkında bilgiler almıştı.

Böyle tarihi binanın sadece bir okul değil coğrafyanın sosyal bir sermayesi olarak değerlendirilmesinden yana olduklarını vurgulayan eski Bakan Selçuk; “Böyle tarihi bir binanın burada sadece bir okul binası olarak değil bu coğrafyanın sosyal bir sermayesi olarak değerlendirilmesi ve hatıralara hürmeten burada bir kültür merkezi, kütüphanesi şuanda netleşmemekle beraber hizmet yapılabilmesi imkanını birlikte değerlendiriyoruz. Bu konuya hepimiz oldukça sıcak bakıyoruz. Netice itibariyle el birliğiyle burayı güzelleştirme konusunda kararlıyız. İskenderun Lisesinin tarihi binasını güzelleştireceğiz” diye konuşmuştu.

Bu ziyaretin ardından yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen, İskenderun Lisesinin tarihi binasının restorasyonu konusunda hiçbir adım atılmaması kent halkında büyük üzüntüye neden oldu.

Kaymakamlık ile Belediye Başkanlıklarına Sesleniyoruz!

İskenderun’un tarihi geçmişinden kalan pek çok kültürel mirasa sahip çıkılmazken bunların başında, tarihi başarılarla dolu İskenderun Lisesinin yine kentimizin eski ve güzel yapıtlarından olan tarihi binası geliyor. Gazetemiz aracılığı ile Hatay Valiliği, İskenderun Kaymakamlığı, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediye Başkanlığına bir kez daha sesleniyoruz. İskenderun Lisesinin tarihi binasını restore edelim ve kültürel mirasımız adına çok güzel bir işe imza atalım.

İskenderun Lisesinin bu son halini görünce ‘içimiz sızlamadı’ dersek yalan olur. İskenderun Lisesi bu şehrin göz bebeği kurumlarından biridir. Lisenin binası da tarihi eser konumundadır. Bu görüntüler hem İskenderun Lisesinin geçmişine hem de İskenderun’a yakışmamaktadır.

İskenderun Gazetesi olarak bizler de bunu bir sorumluluk addediyor, başta Hatay Valiliği, İskenderun Kaymakamlığı ile Büyükşehir ve İskenderun Belediye Başkanlığı olmak üzere yetkili, ilgili tüm kurumlara sesleniyoruz. Gelin hep birlikte bu binayı eskisi gibi güzelleştirelim ve şehrimize yakışır bir duruma getirelim. ‘İskenderun’da tarihi bina mı kaldı?’ diye hayıflanıyoruz, bari elimizdekilerin kıymetini bilelim ve onları koruyalım. Tüm okurlarımızdan ve ilgililerden bu konularla ilgili hassasiyet bekliyoruz.

İskenderun Lisesi Tarihi…

İskenderun Lisesi, 1901 yılında açılmıştır. Bugünkü 11.576 m2’lik alanın üzerinde, o yıllarda Şehit Pamir Caddesi üzerinde bulunan okulun bahçe içerisinde yer alan Atatürk büstünün bulunduğu alanda ise Fransızların İngilizlere karşı mücadelesinde 7. Charles’ın tahta geçirilip kral ilan edilmesinde yararlılıkları görülen kadın kahraman Jandark Jeanned’are’ın heykeli bulunmaktaydı. 1914 yılında I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla faaliyetlerini durduran Fransızlar, Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra İskenderun’da yeni faaliyetlere başlamışlardır. 1930’lu yıllara kadar okulda Türk çocukları eğitim ve öğretim imkânı bulamamıştır. Ancak son yıllara doğru mezun olan öğrenciler arasında Türk çocuklarına da rastlanmıştır.

1895 tarihinden sonra, Türk nüfusun İskenderun yöresine genellikle dağlık yörelere ve köylere özellikle Belen yöresine yerleşmeye başlamasıyla şehir merkezinde Türk nüfusu yok denecek kadar az seviyede kalmıştır. 1937 yılında yapılan halk oylaması sonucunda halkın büyük bir kısmı Türk yönetimini tercih etmiştir. 5 Temmuz 1939 tarihinde Türk ordusunun İskenderun’a girmesiyle birlikte Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşması’ndaki şartlar gereği 23 Temmuz 1939 tarihinde Hatay’ın anavatana bağlanmasının ardından eğitim ve öğretim tamamen Türklerin kontrolünde devam etmiştir.

15 Mayıs 1955 tarihine kadar yalnızca ortaokul olan İskenderun Lisesinde bu tarihten itibaren lise sınıfları da açılmıştır. 1966-1967 öğretim yılında ortaokul kısmı kaldırılan okul, hâlen Anadolu lisesi olarak öğretimini sürdürmektedir. Tarihi kimliğiyle yarattığı kurum kültürünü, değerleriyle birleştirerek davranış haline getirme gayreti içinde olan İskenderun Anadolu Lisesi bilim, sanat ve ticaret alanlarında çok sayıda başarılı mezunlar yetiştirmiştir. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here