“Hatay’ı Her Anlamda Eskisinden Daha Güçlü Hale Getireceğiz”

0
27

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan İlimize Geldi…

Hatay’ı Her Anlamda Eskisinden Daha Güçlü Hale Getireceğiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli incelemelerde bulunmak ve programlara katılmak üzere Hatay’a geldi. İlk olarak Vali Mustafa Masatlı’yı ziyaret eden Bakan Işıkhan, Valilik Şeref Defteri’ni imzalayarak ilimiz genelinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Akabinde İl Afet Koordinasyon Merkezi’nde “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” kapsamında Hatay İl Değerlendirme Toplantısı’na Başkanlık eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan,  toplantı öncesi yaptığı açıklamada; Hatay’ın, tarih boyunca ticaretin, üretimin, emeğin ve girişimciliğin merkezi olduğunu söyledi.

Medeniyetlerin kesiştiği bu güzel şehrimizin, bugün de aynı dinamizmiyle ülkenin büyüme ve kalkınma hamlesine büyük katkılar sunduğunu belirten Işıkhan; “Bu bereketli topraklarda çalışkanlığıyla, üretkenliğiyle, yatırım azmiyle fark yaratan iş insanlarımızla bir araya gelmek, sizlerle istişare etmek bizim için büyük bir mutluluktur. Biz, göreve geldiğimiz günden itibaren Türkiye’nin dört bir yanında iş dünyasıyla buluşuyor, şehirlerimizin taleplerini, ihtiyaçlarını yerinde tespit ediyor ve üretimi, istihdamı, yatırım ortamını güçlendirmek için birlikte yol haritamızı hep birlikte belirliyoruz. Bugün ülkemizde sanayileşmenin en hızlı geliştiği şehirlerden biri olan Hatay, özellikle demir-çelik sektörü, makine imalatı, lojistik ve ihracat alanlarında büyük bir ivme kazanmıştır. Aynı zamanda Akdeniz’e açılan en önemli ticaret kapılarımızdan biri olan Hatay, hem deniz hem de kara yollarıyla ülkemizin dış ticaretinde kritik bir rol üstlenmektedir. Yıllık 5 milyar doları aşan ihracat hacmiyle Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinden biri olan Hatay, sadece bölgesel değil uluslararası pazarlarda da gücünü artırmaktadır” diye konuştu.

Asrın Felaketi 6 Şubat 2023’teki depremlerin ardından Hatay’ımızın büyük bir yıkım yaşadığını, canlarımızı kaybettiğimizi, şehirlerimizin harap olduğunu ve ekonomimizin de darbe aldığını dile getiren Bakan Işıkhan, Hatay insanımızın güçlü olduğunu, iş insanlarımızın, esnafımızın, sanayicimizin, tüccarımızın ve çiftçimizin dimdik ayakta durarak üretime devam ettiğini, kadim şehrimizi  yeniden ayağa kaldırmak için elini taşın altına koyduğunu vurgulayarak; “Bugün görüyoruz ki Devlet-Millet dayanışmasıyla, iş dünyamızın azmiyle Hatay’ı her anlamda eskisinden daha güçlü hale getireceğiz. Hükümet olarak deprem bölgesinde özellikle sanayi, ticaret ve istihdamı canlandırmak için çok ciddi destekler verdik, vermeye de devam ediyoruz. İş dünyamızın finansman sorununu çözmek için deprem bölgesine özel teşvik ve destek paketlerimiz hayata geçirildi. İstihdamı koruma adına kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve SGK prim ertelemeleri uyguladık. Hatay’a özel yatırım teşvikleriyle iş insanlarımızın üretime devam etmesi için ciddi adımlar atıldı. Biz de Bakanlık olarak İstihdama Dönüş Programı’nı deprem bölgesi için hayata geçirerek deprem bölgesine özel olarak aktif iş gücü programlarımızı düzenledik” şeklinde konuştu.

Bu destekler sayesinde, Hatay’ımızda sanayi bölgelerinin yeniden canlandığını, üretimin eski temposuna dönmeye başladığını dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Hatay’da kayıtlı iş gücü sayısının 153 bin 476 kişiye ulaştığına işaret ederek; “İŞKUR’da açık iş sayımız ise 14 bin 112’dir. 2024’te İŞKUR ile 3 bin 137 vatandaşımızı işe yerleştirdik. Bunlardan 961’i kadın, 1035’i genç ve 304’ü engelli bireylerimiz, kardeşlerimizdir” diye konuştu.

Ayrıca, Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 1155 kişinin, İşbaşı Eğitim Programı’ndan (İEP), 104 kişinin ise Mesleki Eğitim Kursları’ndan (MEK) yararlandığını ifade eden Işıkhan, Hatay’da 2 bin 552 kişilik İşgücü Uyum Programı, 1098 kişilik İŞKUR Gençlik Programı, 4 bin 45 kişilik Toplum Yararına Program tahsisi gerçekleştirildiğini belirtti.

İşverenlerle sürekli temas hâlinde olmaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Bakan Işıkhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Hatay’da 3 bin 150 iş yerini ziyaret ederek işverenlerimizin beklentilerini ve taleplerini bizzat dinledik. Buradan çıkan en önemli sonuçlardan biri, Hatay’da en fazla ihtiyaç duyulan meslekler tır şoförü, el ve makine dikişçisi, gazaltı kaynakçısı, hadde işçisi, servis elemanı, satış danışmanı, ön muhasebeci, paketleme işçisi ve ambar/depo görevlisi gibi alanlarda yoğunlaşmıştır. Deprem sonrası şehrimizi tekrar ayağa kaldırırken, en büyük gücümüz insan kaynağımızdır. Bizler de Bakanlık olarak Hatay’ın yeniden inşasında istihdamı artıracak her adımı atmaya kararlıyız.”

Hatay iş dünyasının, Türkiye’nin üretim gücüne güç katacağını, yeni yatırım hamleleriyle ekonomiyi büyütecek ve Hatay’ımızı Akdeniz’in en güçlü ticaret merkezi hâline getireceğini ifade ederek hükümet olarak iş insanlarının yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan; “Üreten, yatırım, ihracat yapan, istihdam sağlayan herkesin destekçisi olacağız” dedi.

Bakan Işıkhan daha sonra, Vali Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, İl ve İlçe Protokol Üyeleri, STK temsilcileri ve iş insanlarıyla birlikte Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen İftar Programı’nda emekçilerle bir araya geldi.

Bakan Işıkhan programlarının sonunda, Karacaoğlu ailesini İskenderun TOKİ Afet Konutları’ndaki yeni evlerinde ziyaret etti. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here