Emekliler, İskenderun’dan Ses Yükseltti! ‘İnsanca Yaşayacak Bir Aylık İstiyoruz!’

0
44

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) İskenderun Temsilciliğince düzenlenen eylemde; “Geçinemiyoruz, İsyandayız!” sesleri yükseldi.

Tüm Emekli-Sen İskenderun Temsilciliği, emeklilerin durumunu dile getirmek adına Güvercinli Parkta bir eylem ve basın açıklaması düzenledi. Eyleme çok sayıda emeklinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, KESK’e bağlı sendika ve dernek yöneticileri de katılarak destek verdi.

Tüm Emekli Sen İskenderun Temsilcisi Mustafa Çankaya’nın açıklama yaptığı eylemde emeklilerin çektikleri geçim sıkıntısı gözler önüne serildi. Çankaya, emeklilere insanca yaşam sağlayacak bir aylık verilmesinin zor olmadığını bunun siyasi bir tercih olduğunu kaydetti.

Siyasi iktidarın tercihini emekçilerden, emeklilerden ve yoksullardan yana değil sermayeden yana kullandığına da işaret eden Çankaya, emeklilerin açlığa ve yoksulluğa mahkûm edildiğini vurguladı. Çankaya, insanca yaşam sağlayacak bir ücret verilmesini talep ettiklerini, ek zam ile Kurban ve Ramazan bayramlarında da 1 asgari ücret tutarında ikramiye istediklerini dile getirdi.

Tüm Yük Emekçilere Yıkılıyor

Ekonomik krizin yanı sıra pandeminin yükünün de iktidar tarafından emekçilere yıkıldığını sözlerine ekleyen Çankaya, emekli aylıklarının yoksulluk sınırının çok altında olduğunun altını çizerek; “Son bir yıl içinde doğalgaz %32, elektrik %31,  baklagiller %60, peynir %27, yumurta %80, ayçiçeği yağı %50 zamlanmış, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine %26 zam yapılmıştır. Buna karşın emeklilerin maaşlarında yapılan artış ise ülkemizdeki gerçek enflasyon rakamlarının çok-çok altındadır.

Asgari ücret 2 bin 825 TL iken 8 milyon emeklinin aylığı ise 2 bin TL’nin altındadır! Bu da göstermektedir ki, emeklileri yoksulluk sınırının altında bırakmak yetmemiş açlığa mahkûm etmek istenmektedir. Emekli aylıklarına yapılan zamların yeterli olduğunu savunanlar,  hayatlarında bir gün bile pazara çıkmamış, elinde file ile alışveriş yapmamışlardır” şeklinde konuştu.

İnsanca Bir Yaşam Hepimizin Hakkıdır

İkramiye adı altında iki dini bayram öncesi verilen ücretlerin bayram harçlığına dönüştüğünü, emekliler için bir aşağılama aracı haline geldiğini de anlatan Çankaya, bıçağın kemiğe dayandığını da belirterek; “Kaşıkla verdikleri kırıntı sayılacak zamları, kepçeyle geri almaktadırlar. Emeklilere insanca yaşam sağlayacak bir aylık verilmesi zor değil, siyasi bir tercihtir. Siyasi iktidar tercihini emekçilerden, emeklilerden, yoksullardan yana değil sermayeden yana kullanmaktadır. Emeklilerin daha fazla açlığa, yoksulluğa ve aşağılanmaya gücü kalmamıştır.

Bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır. Emekliler kendilerini açlığa mahkûm edenlere, yok sayanlara, görmezden gelenlere karşı seslerini duyurmaya, demokratik tepkilerini göstermeye kararlıdırlar. Sağlıklı, barış ve kardeşlik içinde, insanca bir yaşam hepimizin hakkıdır” diye konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here