CHP’li Şahin’den Yaşlılar Gününde 65 Yaş Üstü Kişiler İçin Kanun Teklifi

0
79

CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününde 60-65 yaş üstü kişilerin tüm illerde ortak bir kart olarak nüfuz cüzdanını ibraz ederek toplu taşımadan ücretsiz ya da indirimli olarak yararlanmaları için kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, herhangi bir kamu kurum ve kuruluşundan, belediyelerden, belediyeler tarafından kurulan şirketlerden, birliklerden, müessese ve işletmelerden toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanan 60-65 yaş arasındaki kişilerin nüfus cüzdanını ibraz ederek bu hizmetten tüm illerde faydalanabilmeleri için kanun teklifi verdi.

1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününde TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde CHP’li Şahin; “Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak yaşlılara devletin pozitif ayrımcılık sağlama yükümlülüğü vardır. Bu anlamda altmış ila altmış beş yaş üzeri tüm vatandaşlarımızın şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz ve pozitif ayrımcılığın amacı doğrultusunda herhangi bir külfete katlanmaksızın yararlanmasını sağlayacak düzenlemenin olmayışı ülkemizde yaşayan yedi buçuk milyon yaşlı yurttaşımızı mağdur etmektedir. Özellikle bu yurttaşlarımızın yaşadıkları il dışında bu hizmetten ortak kart olmayışı nedeniyle yararlanamaması sosyal devlet ilkesine aykırılık oluşturmaktadır. Bu anlamda bu kanun teklifi ile altmış ila altmış beş yaş üzeri yurttaşlarımızın nüfus cüzdanı dışında herhangi bir belge ibraz etmesine gerek kalmadan seyahat etmeleri yönünde bir düzenleme mağduriyetleri önleyecek ve böylesi bir ibraz yöntemi ile yurttaşlarımızın bu hizmetten tüm illerde yararlanabilmesinin kolaylaştırılması amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 65 yaş ve üstü nüfusun son 5 yılda %16 arttığını, yaşlı vatandaşların yoksulluk kıskacında hayatlarını devam ettirmeye çalıştığını belirten Suzan Şahin, yaptığı açıklamada; “Gelir dağılımındaki eşitsizlikler, sosyal güvenlik sisteminin yoksulluk sorununa çözüm üretemeyen yapısı ve emekli aylıklarının düşük olması gibi birçok neden yaşlılık dönemine ilişkin sorunların ana kaynağını oluşturmakta. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi, bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Bu nedenle yaşlılarımıza yönelik oluşturulacak sosyal politika önlemlerinin önemi daha da artmaktadır. Yaşlılarımıza sahip çıkmak bizler için vefa borcudur” dedi. (Haber Merkezi)

 

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here