Çamura Batmak mı, Toz Dumandan Boğulmak mı?…

0
313

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız  bu sabah? Dün arkadaşıma sordum çamur içinde vıcık, vıcık sokakta kaymadan geçebileceğimiz bir yer aranırken; “çamuru mu tercih edersin, toz dumanı mı?” (Malum nedenlerden sokakların hali kuşkusuz…) Hiç tereddüt etmeden anında “çamuru” dedi. Beyaz spor ayakkabıları, beyaz kot pantolonu ve beyaz yeleği ile çevik bir hareketle kaldırıma atlarken. Tamda havasına  ve sokağına  uygun giysi? Bir  deterjan firmasının reklâmı geldi hemen gözümün önüne, çamura bulanmış beyaz bir giysinin o deterjanla yıkandıktan sonraki hali. Ve çok hoşuma giden repliği “kirlenmek güzeldir.”  Felsefeme uygun. Kirlenmeyi severim, temizliğin tadını gönlümce çıkarabilmek için…

Tabi bazı kirler hiç temizlenemez onun için kirin mahiyeti de önemli. Yani en büyük kirlilik bendeniz için “kul hakkı yemek” şimdi bu kiri hangi deterjan temizleyebilir ki? ”Tövbeden” başka.

Çamurda kaymamaya dikkat ederek kaldırıma geçiyorum. Kaldırmalarda maşallah sanki kurtarıcı, onlar sokaktan  beter, parmak uçlarında bale yapar gibi gitmeniz gerekiyor ki bu yol çalışmaları başladı başlayalı zaten balerinliğe ilk adımları da atmıştık. Ve akrobasi yapmaya da.

Kilolu, zayıf, çoluk çocuk, acayip komik görüntüler, kazı atlamaya çalışıyorduk  her yerde. Kendime gülüyorum. Valla nasılda sanki ömrümüzce hendek atlamış gibi doğal atlıyoruz ve bundan da garip ama gerçekten zevk alıyoruz. Yani ben deniz ne yalan söyleyim zevk alıyordum sapık falan mıyım  yoksa? Niçin zevk alıyordum biliyor musunuz? Önceden yapmadığım bir şeyler yapıyordum çünkü tabi çok güzel şeyler değil ama çok güzel şeylerin dışında da bir şeylere  yapılabilmeli değil mi ya?

Ve kirlenmek güzeldir dedim ya. Anında bir bisikletli geçmez mi i yanımızdan ve  üstümüz başımız battı… Şimdi  git bisikletliyi tut ve o çamurlara bula kim sana ne diyebilir ki? Zaten ona da ceza olmaz bu, zaten üstü başı batmış. Yani biraz daha ya da az, pek fark etmeyecek.

Hoş bendeniz içinde çok dert değil ama beyazlar içindeki sevgili arkadaşım  bu havada ve bu çamur da “nasıl temizliği koruyabilirim” sınavına girmiş gibi. Kendini kirlenmeden koruyabilecek? Hayret ki korudu? Demek  neymiş? İnsan isterse  üstünü başını kirletmeden de çamurdan geçilebilirmiş!

Kotum üzerindeki çamur lekelerine karışan önceki yağlı boya lekeleri ile iyice  kirlenmişti ama haylaz bir çocuk gibi rahattı içim ve kıpır, kıpır. Düşünüyordum biraz önce çamura bulamak istediğim bisikletli çocuğun yerinde çamurlara bendeniz bulansam yinede böyle kıpır-kıpır olur muyum diye.

Bilmiyorum denemek gerek tabi! Ama annem ne derdi “altın çamura düşünce altınlığından bir şey kaybetmez.” Demek yine kıpır, kıpır olabilirdim kendimden bir şey kaybetmeyeceğim ki hatta kendime bir şeyler ekleyeceğim.

Dün bütün gece yağmur yağdı. Ve gece bendeniz için çok uzundu  gece çok! Bazen geceler neden bu kadar uzun olur? Bunu hasta olanlar yanıtlayabilir yalnızca sanırım. Ve  bu sabahta  -yağmur vardı ve- sokaklar curcuna. Araçla hastaneye kadar gideceğim gidemedim magandalar yüzünden. Bu kadar saygısızlık olacak gibi değil yani. Bütün rahatsızlığıma rağmen yağmurda yürümek zorunda kaldım. Su birikintileri  arasında ve saygısız sürücülerin sıçrattığı  yağmur sularından korunmaya çalışarak. Ve biz  yine temizlik sınavındaydık, türünden bir yazı yoktu dağarcığım da.

Ve garip ama gerçek, Hz. Davud’un bahçe duvarından atlayarak gelen konukları vardı dağarcığımda neden onlar düşmüştü aklıma bilmiyorum? Ama muhakkak bir nedeni vardır!

Hani ona “korkma, bizim aramızda adaletle karar ver” demişler. “Biz iki kardeşiz ve benim bir tek koyunum var. Ama ağabeyimin  tam doksan dokuz koyunu var ve o benden tek koyunumu istiyor ve konuşma da beni yendi” diyor. “Aramızda sen hüküm ver.”

Kuşkusuz adaletle hükmedilince abi suçlu bulundu. Ancak orada bir mesaj vardı. Ve Hz. Davut o mesajı almıştı.

Ve bu sabah benimde gündemimde bu vardı. “Konuşmada beni yendi!” Demek İnsan haksız olsa da, konuşarak karşısındakinin elindekini alabilecek kadar başarılı olabiliyor. Bu durum  ya konuşma sanatı ile ilgili ya da korku ve tehditle gerçekleşebilir. Öyküde kesinlikle konuşma sanatı  ile  ikna yoluna gidildiğine inanıyorum da öyküden çıkıp gerçeğe döndüğümüzde konuşma sanattan çıkıp çirkefliğe, tehdit ve korkuya dönüyor ve resmen gasp etmek oluyor.

Ve belki aklıma düşmesinin nedeni kendimi bu günlerde adil olmaya çalışmak zorunda algılamam.  Her konuda adil… Ancak kendimi kesinlikle  doksan dokuz koyunu olan  abinin bir tek koyunu olan kardeşi gibi hissediyorum ve elimdeki koyunu korumakta güçlük çekiyorum çünkü onu elimden almak için çok kötü yollara başvurulacak biliyorum. Ve kötülükten korkuyorum, elimdekinden vazgeçecek kadar. Ve kendimi  savaşmak ya da boyun eğmek ikileminde algılıyorum. Ne olurdu benimde mesaj alabilecek kapasitede bir  ara yapıcım  olsaydı. “Vicdanım”  diyorum en doğru ara yapıcısıdır. Ancak  çirkefliği oda kaldırmak istemiyor. Ve yine aklıma rahmetli İnönü geliyor. “Bir memlekette namuslular da, en az namussuzlar kadar cesur olmalı” sözü. Ama bu o kadar da kolay değil gibi görünüyor bu günlerde gözüme. Yani öyle çamurda kirlenmek gibi değil. Çamurdan bembeyaz giysi ile kirlenmeden geçebilmekle ilgili.

Ve sevgili okuyucularım hayat  her şeye rağmen çok güzel ya. Elindekinden vazgeçecek olsan bile  güzel ve sağlıklı yaşamanın anahtarı sağlıklı düşünceden geçiyor. Ve şimdilik sağlık ve sevgiyle kalalım, sağlıklı düşünelim ve hep birlikte kalalım ayrımsız gayrımsız. Yase

& & & & &

Han ve Yolcu

Günlerden bir gün, zamanın ünlü bir bilgesi hükümdarın sarayının kapısına geldi. Muhafızların hiçbirisi saygıları nedeniyle onu durdurmaya çalışmadı. Bilge, sonunda hükümdarın tahtında oturduğu odaya girdi. Ziyaretçisini hemen tanıyan kral saygıyla ayağa kalkıp sordu: “Ne istiyorsun? Sana nasıl yardım edebilirim?”

“Bu handa uyuyacak bir yer istiyorum” cevabını verdi bilge.

“Ama burası han değil ki” dedi kral hafif kızgınlıkla, “Benim sarayım.”

“Sorabilir miyim: Senden önce bu sarayda kim yaşıyordu?”

“Babam. O öldü ama.”

“Ondan önce kim yaşıyordu?”

“Büyükbabam. O da öldü.”

“O zaman burası insanların kısa bir süreliğine gelip kaldığı, sonra da terk edip gittiği bir yer demek ki. Neden ona han demeyeyim?”

& & & & &

Dilenci ve Turgenyev

Büyük Rus yazarı Turgenyev, soğuk bir akşamüstü evine doğru yola çıkmış. Yolda bir dilenci kendisinden para istemiş. Bütün ceplerini kurcalayan Turgenyev, ne yazık ki hiç para bulamamış. Bunun üzerine kendisine uzatılan soğuk elleri kendi elleriyle ısıtarak: “Kusura bakma kardeşim sana verecek bir şeyim yok” demiş.

Dilenci; “Verdiniz ya efendim” demiş. “Bana kardeşim dediniz.”

& & & & &

Thales’ten Bir Öğüt

Biri Thales’e sorar; “Sana göre dünyada biricik devamlı olan şey nedir?”

“Ümit” diye cevap verir düşünür. “Zira bizi en son bırakan budur.”

“Peki, öyleyse en kolay olan şey nedir?” diye sorulunca, “Başkasına nasihat vermek” diye karşılık verir.

Günün Şiiri

Yıkılma Sakın

Kötü şey uzakta olmak

Dostlarından, sevdiğin kadından

Yasaklanmak bütün yaşantılara

Seni tamamlayan, arındıran

Kapatıldığın dört duvar arasında

Sağlıklı, genç bir adam olarak

 

Neler gelmez ki insanın aklına

Sevinçli, özgür günlere dair

Kalmıştır yüzlerce yıl uzakta

Onunla ilk kez öpüştüğün şehir

Acı, zehir zemberek bir hüzün

Kalbinden gırtlağına doğru yükselir

 

Görüyorsun işte küçük adamları

Köhnemiş silahlarıyla saldıran sana

Kimi tutsak düşmüş kendi dünyasına

Kimisi düpedüz halk düşmanı

Diren öyleyse, diren, yılma

Yürüt daha bir inatla kavganı

 

Babeuf’u hatırla, Nazım Hikmet’i

Bir umut ateşi gibi parlayan zindanlarda

Hatırla Danko’nun tutuşan kalbini

Karanlıkları yırtmak arzusuyla

Ve faşizme karşı, zulme, zorbalığa

Düşün acılar içinde vuruşan kardeşleri

 

Elbette vardır bir diyeceği, bir haberi

Bir kaçağa çay sunan Kürt kadınlarının

Dağlar dilsizdir yalçındır

Ama gün gelir bir diyeceği olur onların da

Ve dağlar, ıssız tarlalar başladı mı konuşmaya

Susmazlar bir daha, söz artık onlarındır

 

Kötü şey uzakta olmak

Dostlarından, sevdiğin kadından

Yasaklanmak bütün yaşantılara

Seni tamamlayan, arındıran

Ama bir devrimciyi hakli kılan

Biraz da acılardır unutma

 

Yıkılma sakın geçerken günler

Yaralayarak gençliğini

Onurlu, güzel geleceklerin

Biziz habercileri düşün ki

Ve halkın bağrında bir inci gibi

Büyüyüp gelişmektedir zafer.

Ataol BEHRAMOĞLU

Günün Fıkrası

Üçü de Yapılsın

Avukat, müvekkillerinden birine telgraf çekti: “Kayınvalideniz dün gece öldü. Gömülmesini mi, mumyalanmasını mı, yoksa yakılmasını mı sağlayalım?” Ertesi gün cevap geldi: “Emin olmak isterim. Her üçü de yapılsın.”

Günün Sözü

Her şeyi denerim; ama yapabildiklerimi yaparım.

Herman Melville

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here